enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Barış Harekâtı olması nedeniyle bizim için önemli bir yıl dönümüdür”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Barış Harekâtı olması nedeniyle bizim için önemli bir yıl dönümüdür”
20.07.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümünde BBC radyosu haber programına konuk oldu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN’ın haberine göre, James Copnall’ın sunduğu ve canlı yayınlanan programda Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yılını kutladığını belirterek, “Barış Harekâtı olması nedeniyle bizim için önemli bir yıl dönümüdür. ‘Barış’ kelimesinin altını çizmek istiyorum. Rum-Yunan güçleri tarafından halkımızın katledildiği bir dönemde Türkiye, yok olmanın eşiğine gelen Kıbrıs Türklerini korumak üzere garantör güç olarak müdahalede bulunmuştur. Bu tarihte bilinen bir gerçektir” .

Kıbrıs Türk halkına yönelik ada çapındaki saldırıların, Rum tarafının “Kıbrıs’ı Yunanistan ile birleştirme (ENOSİS)” arzusunun bir parçası olarak yapıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bunun o dönemde Başpiskopos Makarios tarafından da açıkça ifade edildiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Tatar, özden gelen eşit haklara sahip olan Kıbrıs Türk halkının, kurucuları arasında yer aldığı Kıbrıs Cumhuriyeti’nden silah zoruyla sürüldüklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı - Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Barış  Harekâtı'nın 50. yıl dönümünde BBC'ye konuştu:

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkı ile Kıbrıs Rum halkının 1960 yılında kurulan ortaklık cumhuriyetinin Rumlar tarafından yıkılmasının ardından Türkiye’nin Kıbrıs Türklerini korumak için garantör güç olarak hareket etmek durumunda kaldığını, Yunan Cuntası’nın darbe yaptığını ve 15 Temmuz 1974’te Kıbrıs Helen Cumhuriyeti’nin ilan edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekâtı’nın adadaki zulmü ve kan dökülmesini durdurduğunu kaydetti.

“Türkiye, Kıbrıslı Türkleri korumak için geldi” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in, Türkiye, sadece Kıbrıslı Türklere değil, Kıbrıslı Rumlara da, tüm adaya barış getirmek için müdahale ettiğini belirtti.

Kıbrıs Türk halkının bu günü hem KKTC’de hem de dünyanın farklı yerlerinde coşkuyla kutladığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğu konusunda dünyaya önemli bir mesaj verilmekte olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, Kıbrıslı Türklerin bir Devlete sahip olma hakkı ve kendi kaderini tayin etme hakkı da dahil olmak üzere, Kıbrıs’ta doğuştan gelen tarihi hakları olduğu mesajını dünyaya iletmekte olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “İngilizler, Kıbrıs’ta iki Egemen Üs Bölgesine sahip olduklarından, bizlerin Kıbrıslı Türkler olarak 60 yılı aşkın süredir bir devlet olarak kendimizi yönettiğimizi çok iyi biliyorlar. KKTC’nin hukuki ve ahlaki temeli vardır ve vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının BM ve uluslararası toplum tarafından desteklenen birçok planı reddettiğin anımsatarak, Kıbrıs Türk tarafının yarım asırdan fazla süredir çözüm için yoğun çaba harcadığını ancak uluslararası alanda tanınan ve AB üyesi olan Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Adası’nın yönetimini ve kaynaklarını paylaşmaktaki isteksizliği nedeniyle çözüme ulaşılamadığına dikkat çekti.

Annan Planı Nedir? - Kıbrıs'ın Bilgi Bankası

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Annan Planı döneminde İngiltere Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Jack Straw’un, Kıbrıslı Rumların bir çözümden önce AB’ye katılımına izin verilmesinin “büyük hata” olduğu yönündeki değerlendirmelerinin yer aldığı açıklamalara da atıfta bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.