enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:30 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:28 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:26 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:26 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:23 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:12 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:11 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:07 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:01 Bakan Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
07:00 ‘Taşacak Bu Deniz’ oyuncuları arasına katıldı
00:03 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:02 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:02 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:01 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
00:01 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sanatçılar, kültürümüzün devamında hayati bir rol üstleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sanatçılar, kültürümüzün devamında hayati bir rol üstleniyor
28.11.2024
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanatçıların kültürel mirasın devamında hayati bir rol üstlendiğini ifade ederek, “Nasıl bir ağaç kökleriyle yaşarsa işte biz de köklerimize sıkı sıkı tutunmaya çalışıyor, değerlerimize bağlı olmaya çalışıyoruz. Sizler bizim milli kültürümüzü yeşerten hayat pınarlarımızsınız” dedi.

TÜHA / TÜRKUAZ  İnternational News Agency

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

Bugünlerde sanatçılarımızın kültür mirasımızı yaşatmak adına verdiği mücadeleyi son derece kıymetli buluyorum. Türkiye’nin her vilayetinde yaşayan insan hazinesi kapsamında nice değerimiz mevcut. Bu insanlarımız dünyaya eşsiz eserler kazandırıyorlar. Gönülle yapılan, alın teriyle üretilen her şey sanattır, sanat eseridir. Asli değerimize, mirasımıza sahip çıkan insanlarımız da yaşayan birer hazinedir.

Kültürümüzü yaşatan, geniş kitlelere ulaştıran ustalarımızı rahmetle yad ediyorum. Ödüllerini birazdan takdim edeceğimiz isimleri tek tek söylemek istiyorum. Kendilerine minnettar olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum. Gösterdiğiniz üstün gayretler için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sanatçılar, kültürümüzün devamında hayati bir rol üstleniyor

Dilimizde ustalık maharet, marifet; beceriklilik anlamında kullandığımız hüner kelimesinin bir anlamı da sanattır. Sanat da zanaat gibi insanlık tarihi kadar derin bir maziye sahiptir. Asırlar içinde Türk sanatını icra ettik. Sanat tarzımız millet olmamızı sağlayan temel unsurlardan biridir.

Nice sanatçı üstadıdımız unutlmaya yüz tutmuş eserleri aşk ile ayakta tutuyor. Yüreklerindeki aşkı, ellerindeki maharetle birleştiren sanatkarlarımızın Rabbim sayılarını arttırsın, bize yokluklarını göstermesin.

Her şeyin çok hızlı tüketildiği bir çağdayız. Teknolojiyle birlikte insanın sanata dair yaklaşımlarında da değişimler gerçekleşiyor. Yapay zekanın hangi işleri yapabildiğini, neleri başarabildiğini kimi zaman heyecan kimi zaman endişeyle takip ediyoruz. Dijital teknokültür yaygınlaşıyor. Tüketime dayalı sistem yerel zenginliği, çeşitliliği ya yok saymakta ya da ticari bir meta olarak göstererek içini boşaltmaktadır. Kuşaktan kuşağa aktararak bugünlere getirdiğimiz nice kültür unsurunun ziyan edildiğini görmek bizi ziyadesiyle yaralıyor. Farklı geleneklere sahip çıkmak, maziden atiye köprü kurmak demektir. Tek tipleşmenin varacağı yer kültürel çoraklaşmadır, çölleşmedir.

Milletine tepeden bakan, kendi kültüründen tiksinen, Batı’dan çok Batıcı zihniyetin, Türkiye’nin kültür hayatında açtığı yaralar halen kapanmadı. K Pop’u çok iyi bilen ama Cem Karaca’ya, Neşet Ertaş’a, Barış Manço’ya, Kayahan’a ve nice sanat yıldızımıza aşina olmayan gençlerimizi gördükçe üzülüyor ve kendimizi sorguluyoruz. Çünkü bizler zengin kültür varlığına sahip bir milletiz. Son 100-150 yılda maruz kaldıkları kültürel soykırıma rağmen ecdad yadigarı eserler gönül coğrafyamızın dört bir yayını aydınlatıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sanatçılar, kültürümüzün devamında hayati bir rol üstleniyor

Eserlerimizin korunmasını, restore edilerek insanlığa istifade edilmesini sorumluluklarımızdan biri olarak gördük. Kültür mirasımızı yaşatmak adına önemli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Kurumlarımızın çalışmalarıyla kültür mirasımızı koruyoruz. Sadece yurt dışında değil Anadolu’da saklı bulunan kültür hazinesinin bulunması için canla başla çalışıyoruz.

60 yılda tamamlanabilecek arkeoloji çalışmalarını sadece 4 yıla sığdırdık. 12 bin tarihi eserimizi ait olduğu bu topraklarla buluşturduk. Nasıl bir ağaç kökleriyle yaşarsa işte biz de köklerimize sıkı sıkı tutunmaya çalışıyor, değerlerimize bağlı olmaya çalışıyoruz. Kültür mirasımızın devam etmesi noktasında çok hayati bir rol üstlenmektesiniz. Sizler bizim milli kültürümüzü yeşerten hayat pınarlarımızsınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.