enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
23:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
22:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi’ne katılacak: “Filistin halkına yönelik katliamları gündeme taşıyacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi’ne katılacak: “Filistin halkına yönelik katliamları gündeme taşıyacağız”
10.07.2024
A+
A-

Washington’daki NATO Liderler Zirvesi’ne katılmak için Ankara’dan ayrılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “zirvede Gazze’de Filistin halkına yönelik süregiden katliamları gündeme taşıyacağını” söyledi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Erdoğan Ankara’dan ayrılmadan önce Esenboğa Havalimanında düzenlediğiVOA - TGRT Haber 25 Ocak basın toplantısında, “NATO ile İsrail-Filistin konusunda istediğimizi, beklediğimizi henüz alabilmiş değiliz” dedi.

Washington’daki NATO Liderler Zirvesi bu akşamki 75’inci yıl anma etkinliğiyle başlayacak ve zirve 11 Temmuz’da sona erecek.

Geçen yıl Vilnius’taki NATO zirvesinde alınan kararların uygulanmasının önemini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Yapacağımız görüşmelerde, başta yakın çevremiz olmak üzere, dünyada artan terör tehdidine dikkat çekeceğiz. Terör örgütleriyle kararlı ve bütüncül bir mücadele yürütülmesi noktasında NATO’nun gayretlerinin arttırılması gerektiğinin de altını çizeceğiz.”

Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin, Ukrayna’yı desteklemek için atılacak adımları tasarlarken NATO’nun savaşın tarafı haline getirilmemesi yönündeki ilkeli duruşunu koruduğunu kaydetti. “Adil bir barışın kaybedeni olmayacağını ilk günden beri ifade ettik” diyen Erdoğan, şunları söyledi:

“Washington’da yapacağımız istişareler, NATO’nun güney bölgesine yönelik yeni vizyonunun tespiti bakımından da önemli katkılar sağlayacaktır. Siber dünya, dezenformasyonla mücadele ve yükselen teknolojilerin beraberinde getirdikleri sınamalar da gündemimizde yer alacaktır.”

“Türkiye NATO’ya en fazla katkı sağlayan ilk beş müttefik arasında”

Erdoğan, Türkiye’nin NATO’nun misyonlarına ve harekatlarına en fazla katkı sağlayan ilk beş müttefikten biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“NATO’nun bel kemiği ülkelerin başında yer alıyoruz. Tehditlerin çeşitlenerek arttığı bu dönemde ittifaka verdiğimiz önem açıktır. Ortak değerlerimizin samimiyet testinden geçmekte olduğu Gazze’de, Filistin halkına yönelik süregiden katliamları gündeme taşıyacağız. Bu vahim tablo karşısında uluslararası camianın İsrail’i durdurmakta yetersiz kaldığını ve Filistin’de adil, kalıcı barış tesis edilmeden küresel vicdanın rahat bir nefes almasının mümkün olmayacağını vurgulayacağız.”

“Rutte’nin yeni NATO genel sekreteri olmasında Türkiye’nin rolü üst düzeyde oldu”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, NATO’nun yeni genel sekreteri Mark Rutte döneminde ittifakla ilişkileri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

“Yeni genel sekreter olarak Rutte’nin oraya gelişinde Türkiye’nin rolü üst düzeyde olmuştur. Rutte ile de tabii ABD’de ayrıca görüşmelerimiz olacak. Bana göreve başlamadan Türkiye’yi ziyaret edeceğini söylemişti. Biz nasıl (NATO Genel Sekreteri Jens) Stoltenberg ile çok samimi bir havada süreci işlettiysek, inanıyorum ki Rutte ile de aynı şekilde yürüteceğiz.”

Hollanda’nın eski Başbakanı Mark Rutte, Ekim ayında görevini Stoltenberg’den devralacak.

“NATO ile İsrail-Filistin konusunda istediğimizi henüz alabilmiş değiliz”

Terörle mücadelede müttefiklerden yeterli desteğin alınıp alınmadığına ilişkin bir soruya karşılık da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO ile bu noktada istediğimiz konumda mıyız? Açık, samimi söylüyorum; işte şu anda bunları aşmanın gayreti içerisindeyiz. Özellikle NATO ile İsrail-Filistin konusunda istediğimizi, beklediğimizi henüz alabilmiş değiliz. Temennim odur ki, ABD’deki görüşmelerimizde bunları tekrar gündeme getirip, beklediğimiz neticeyi de alabiliriz diye düşünüyorum” yanıtını verdi.

Dün Washington’da NATO’nun 75’inci yıl anma etkinliğine katılan Erdoğan’ın , bugün ve Perşembe günü ise NATO Liderler Zirvesi’ne katılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı’nın yarın akşam Beyaz Saray’da zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna ABD Başkanı Joe Biden’ın vereceği resmi akşam yemeğine katılması öngörülüyor.

Zirve kapsamında ikili görüşmeler de yapacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan Washington temaslarının ardından ABD’den ayrılmadan önce bir basın toplantısı düzenleyecek. Erdoğan’a zirvede aralarında bakanların da olduğu kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.