enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: EYT’de yaş sınırı uygulanmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: EYT’de yaş sınırı uygulanmayacak
29.12.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2 Milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Milletimizin her beklentisini çözmüş olarak 2023’e girme hedefimizin son örneği olan, emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenleme ile müjde vereceğim.

Kamuoyunda EYT olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanlar, uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini almıştır.

Ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin makul ve sürdürülebilir seviyeye getirilmesi konusunda çok önemli reformlara imza atmış bir ülkeyiz. Geçmiş yıllardaki, gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle kamu bütçesinde büyük yük bindiren sosyal güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirilmesi için çok çalıştık, çok uğraştık.

Bizden önceki dönemde 1999 yılı eylülünde yürürlüğe giren düzenlemeyle atılan adımları, dünyanın ve ülkemizin hakikatlerine uygun bir şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdık.

Elbette her düzenleme beraberinde yeni tartışmaları getirdi. Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve primi doldurduğu halde yaşı bekleyen çalışanların epeydir dile getirdikleri talebidir.

Prensip olarak çalışanın, çalıştığı dönemden daha uzun bir süre emekli maaşı almasının sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Ülke ekonomimize yük bindirmemek için uzunca süre buna sıcak bakmadık.

EYT’de yaş sınırı yok

Bugün de emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözme yoluna gidiyoruz. Sistemi tartışmadan arındıracağımıza inanıyorum.

Her konuda olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyoruz. Tekrar hatırlayacak olursak, emekli olmak için prim günü, yeterli sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenlemeyle sigortalılık süresini ve prim gününü dolduranları baz alıyoruz.

Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

Bu yaklaşımımız, asla çalışanlarımızın emeklerinin teslimine engel olmak değildir. Tam tersine, 85 milyonun geleceğini düşündüğümüz için bu konuyu ölçüp biçmeden, hesabını sağlam bir şekilde yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik.

Büyüyen, gelişen Türkiye’nin imkanlarını gördüğümüzde de hemen çalışmaları başlattık. Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle vatandaşımızın yanında olduğumuzu yüksek zamlı asgari ücret, memur maaşı ve emekli maaşıyla gösterdik ve gösteriyoruz.

Devlet için büyük fedakarlık anlamına gelen bu sistemi yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum.

Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz.

2 milyon 250 bin vatandaşımız emeklilik hakkına kavuşuyor

Her yıl istihdamına 1 milyon kişi ekleyen bir ülke olarak dengeyi korumayı başarıyoruz. 2 milyon 250 bin vatandaşımız da emekliliğe kavuşuyor. Borçlanma işlemleri de zaten başlatıldı.

Yeni düzenleme ile sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları da yaptık. Hemen emekli olmak istemeyenler için ayrı bir düzenleme hazırlıyoruz.

Çalışmaya devam edecek olan çalışanlara teşvik

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. İşveren için kredi desteği yapılacak. Her vatandaşımızın emeğine ihtiyacımız var. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için düzenleme getiriyoruz.

Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

EYT ile ilgili düzenlemenin hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Aralık 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.