enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Mehmetçik Almanya’daki dev NATO Tatbikatı’na katılıyor
00:50 Doğa Koleji Kocaeli’den yıllara yayılan istikrarlı başarı
00:48 Parasıyla bile satın almak zordu: ASPİLSAN yerlisini üretti
00:40 Bakan Göktaş’tan Güvenli İnternet Günü paylaşımı
00:39 MSB Güler, 11’inci Hudut Tugay Komutanlığında: “Gazze’de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız”
00:33 Sakarya taraftar grubundan açıklama: Gerilimi tırmandırmayın
00:27 Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi’nin mevlüt programına katıldı
00:20 Egeli gençler, TEKNOFEST hazırlıklarını sürdürüyor
00:19 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri’nin Suudi Arabistan’da ortak üretimine yönelik mutabakat zaptı imzalandı.
00:11 Uluslararası Esnaf Birliği (UEB), Türk dili konuşan ülkeler başta olmak üzere, ülkemizde ve dünya’da hızla büyüyor
00:05 Batı Trakya Türk toplumu mensubu Müslüman öğrencilere Ortodoks Hristiyan ritüeli dayatması
00:04 “Suriye ordusu entegrasyonu kabul etmeye mecbur bıraktı”
00:01 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK), Hatay’da 2 gün süren anlamlı bir buluşma
00:00 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Adana ve Mersin’deki sel mağdurlarına 33,5 milyon lira kaynak
11:03 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:44 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi…
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:41 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda konuştu..

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda konuştu..
12.11.2025
A+
A-

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milli gün tartışmalarının maksatlı olduğunu belirterek, “Sosyal medya ve siyasette Atatürk maskesi takarak millete düşmanlık edenlere nasıl karşıysak, Gazi Mustafa Kemal’e yönelik hakaretamiz ifadelere de karşıyız” diye konuştu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

ANKARA, 12 KASIM 2025 – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 87. yılı dolayısıyla Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunda düzenlenen anma törenine katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, Cumhuriyetin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 87’nci seneyi devriyesinde saygıyla andı, milletin şeref nişanesi olan İstiklal Harbi’ni sevk ve idare ederek yeni devleti kuran Gazi Meclis’in tüm üyelerini şükranla yad etti.

Erdoğan, Malazgirt Zaferi’nden İstanbul’un Fethi’ne, Çanakkale Destanı’ndan 15 Temmuz direnişine kadar bin yıllık tarih boyunca can veren şehitlere rahmet diledi, gazilere minnet duygularını iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyetin ilanından bugüne kadar 102 yıldır ülkenin gelişmesi, kalkınması, büyümesi için ter döken herkese teşekkür etti.

Geçen yıl yeni yerleşkesine taşınan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun, bünyesindeki dört köklü müesseseyle çalışmalarını başarıyla devam ettirdiğini belirten Erdoğan, gerek yurt içinde gerekse uluslararası düzeyde yürüttüğü akademik faaliyetlerle hem kültür hem de dil ve tarih açısından çok kıymetli işlere imza attığını söyledi.

Küreselleşmeye paralel olarak dilin, tarihin ve kültürün ciddi sınamalarla karşılaştığı bir dönemde, geniş bir yelpazede yürütülen bu çalışmaları anlamlı bulduğunu ifade eden Erdoğan, dili istila eden yabancı kelime ve kavramlara karşılık üretilmesi noktasında daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, Türkçenin korunması ve geliştirilmesinde daha atılgan bir gündemle hareket edilmesinde bu bakımdan büyük fayda gördüğünü belirterek, hizmetlerinden ötürü Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs’ün şahsında Kurumun her bir mensubunu tebrik etti. Erdoğan, ülke ve millet için yaptıkları hayırlı işlerde kendilerine destek olmayı bundan sonra da aynı şekilde sürdüreceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Atatürk'e yönelik hakaretlere karşıyız, milli gün tartışmaları maksatlı

“10 Kasımlar verilen mücadelenin boyutlarını kavramak açısından önemli bir vesile teşkil etmekte”

Devletin ilk Cumhurbaşkanı, İstiklal Harbi’nin Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, zorluklarla ve engellerle dolu bir mücadelenin ardından bağımsız, modern ve yeni Türkiye’nin temellerini attığını hatırlatan Erdoğan, Atatürk’ün harp sahalarında kazanılan askeri başarılarına olduğu gibi yeni devletin birçok alandaki dönüşümüne de liderlik ettiğini vurguladı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“10 Kasımlar aslında hem bu dönüşümü anlamak, hem de verilen mücadelenin boyutlarını kavramak açısından önemli bir vesile teşkil etmektedir. Bunu özellikle şunun için söylüyorum. Son dönemde milli günlerimizle ilgili yıkıcı, yıpratıcı, toplumsal fay hatlarını kaşıyan tartışmaların gündeme taşınmak istendiğini görüyoruz. Güya Cumhuriyetimizi yüceltmek adına şanlı tarihimizi yok sayanlar ile 102 yıllık Cumhuriyet tecrübesini önemsizleştirmeye çalışanlar, zahirde tezat içinde görünmekle birlikte esasında aynı amaca hizmet ediyorlar. Sosyal medyanın köpürttüğü, toplumsal gerilimden beslenen siyasetçilerin de büyüttüğü bu cepheleşmenin en büyük mağduru ise bizatihi Gazi Mustafa Kemal olmakta, Atatürk’ün hatırası ve eserleri olmaktadır. Burada şu gerçeğin altını kalın çizgilerle çizmek durumundayım. Medya, sosyal medya ve siyasette ‘Atatürk maskesi’ takarak, bu millete ve milletin değerlerine düşmanlık edenlere nasıl karşıysak, İstiklal Harbimizi zafere ulaştırarak milletimizin önünde yeni bir yol açan Gazi Mustafa Kemal’e yönelik hakaretamiz ifadelere aynı şekilde karşıyız.”

“Onun mirasına sahip çıkmak demek Türkiye Cumhuriyeti’ni daha da güçlendirmek demektir”

Erdoğan, “Şüphesiz 86 milyonun her konuda uzlaşmasını, aynı düşünmesini, tarihi hadiselere ve şahsiyetlere aynı pencereden bakmasını bekleyemeyiz. Bu, gerçekçi olmadığı gibi doğru da değildir.

Burada en mühim husus, fikri farklılıkların karşılıklı saygı çerçevesinde, nezaketle dile getirilmesi, kimsenin kendi tarih okumasını diğerine dikte etmemesi, tehdit ve hakaretle bir dayatmada bulunmamasıdır. Eli sopalı düşünce özgürlüğü olmaz. Barika-ı hakikat ancak zıt görüşlerin çarpışmasından doğar. Şunun da bilinmesinde fayda görüyorum. Bu milletin en büyük gücü birliği, beraberliği, kardeşliği, ortak geçmiş ve gelecek tasavvurudur” değerlendirmesini yaptı.

Milli, manevi ve kültürel değerlerin, aynı zamanda milletçe en değerli hazineler olduğuna işaret eden Erdoğan, “Bizi bir arada tutan çimentomuzdur. Bunların örselenmesine hiçbir şekilde tolerans gösteremeyiz. Bu konuda herkesin, özellikle toplumun önünde olan kanaat önderlerinin gereken hassasiyeti sergileyeceklerine inanıyorum” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bugün köpürtülmek istenen tartışmalara aslında bundan bir asır evvel set çektiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazi, şöyle demişti, ‘Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’ Atatürk, en büyük ve en kalıcı eserinin, hepimizin ortak çatısı olan Türkiye Cumhuriyeti olduğunu bu ifadesiyle 100 sene önce ilan etmiştir. Dolayısıyla onun mirasına layıkıyla sahip çıkmak demek Türkiye Cumhuriyeti’ni daha da güçlendirmek, kalkındırmak, başarılarına yenilerini eklemek, her alanda muvaffak ve muzaffer etmek demektir” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.