enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Corona ve çok taraflılık

Corona ve çok taraflılık
03.04.2020
A+
A-

Corona salgını küresel bir kriz. Çözüm de küresel mücadele gerektiriyor. Küresel mücadelenin de en etkin aracı (kağıt üzerinde) çok taraflı kuruluşlar.

Ortadoğu'da tarihin sonu ile ilgili görsel sonucu

Doç. Dr. Ufuk ULUTAŞ

Terörizm ve terörle mücadelede de benzer ifadeler kullanılır. Terör küresel bir sorundur ve küresel mücadele gerektirir. ABD’den uçağa binen, Avrupa’da aktarma yapıp Suriye ya da Irak’a geçmeye çalışan bir DEAŞ’lının engellenmesi nasıl küresel bir işbirliği ve mücadele gerektiriyorsa, Corona ile mücadele de benzer özelliklere sahip.

Maalesef tıpkı terörle mücadelede olduğu gibi Corona ile mücadelede de çok taraflı mekanizmalar şimdiye kadar sınıfta kaldı. Muhtemelen Corona sonrasındaki dönemde bu kuruluşların varlığı sorgulanacak ya da etkinliklerini artırmanın yolları aranacak. Oklar Dünya Sağlık Örgütüne çevrilecek tabi ki. Bu süreçte birçok haklı eleştiri aldı ve salgın sonrasındaki dönemde de bu eleştiriler devam edecek.

Aslında 2005’te uluslararası Sağlık Regulasyonları gözden geçirildi ve Dünya Sağlık Örgütü’ne olağanüstü bir takım yetkiler verildi. Özellikle küresel salgınların kontrol altına alınması için devletlerin üzerinde bir yetki ile donatıldı. Çünkü Corona salgınında da gördüğümüz gibi salgının neşet ettiği ülkeler bazen salgının boyutunu ve içeriğini uluslararası toplumdan gizleyebiliyor. Tam da bunun engellenmesi için DSÖ, uluslararası pandemi ilan etme ve gerekli önlemleri almayan ve işbirliğine girmeyen devletleri raporlama yetkisine sahip. Fakat her uluslararası kuruluşta olduğu gibi DSÖ’de de politika etkisini gösterdi ve örgütün etkisiz hale gelmesinde rol oynadı.

Aynı şekilde siyasi ve ekonomik bir Birlik olan AB de okların hedefi haline geldi, gelecek. En son İtalya Eski Başbakanı en yalın ifadelerle AB’nin bir birlik olmadığını iddia etti. Daha ağır hakaretler de içeren açıklamasında AB’den destek görememeleri sebebiyle salgın sonrasındaki dönemde AB’ye üyeliğin ciddi olarak tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası örgütler son yıllarda yaşadığımız birçok krizde tekraren şahit olduğumuz gibi kuruluş amaçlarını yerine getiremez durumda ve ciddi anlamda reforma muhtaçlar. Bazı örgütler bırakın krizleri çözmeyi, sorunun parçası olmuş durumdalar. Bütün dünyayı ilgilendiren küresel salgın gibi bir konuda, tek kuruluş amacı sağlık olan DSÖ’nün etkisiz kalması, edilgen açıklamalar yapması tabloyu açıklıyor.

Her şeye rağmen çok taraflılığa dünyanın ihtiyacı var, sorun çok taraflılık değil başat kuruluşların yapısal çöküntü yaşaması. Umarım Corona sonrasındaki dönemde bu örgütlerin varoluş amacı sorgulanırken sahici reformlarla etkinleştirme yoluna gidilir.

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.