enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:40 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan hafta içi gündemin öne çıkan haberleri
08:38 Su Politikaları Derneği: Ankara’da su krizi riski yok
08:31 Doç. Dr. Zeki KARATAŞ: Uzun Dönemli Bakım Hizmetlerinin Finansman Modelleri
07:38 Suriye’de Yeni Dengeler ve Kandil’in Yanlış Hesabı
07:33 Yıkımın Ardından Hatay’da Hem Depremzede Hem Şehir Plancısı Olmak
00:49 İkili ilişkilerin kapsamını aşan çok katmanlı ziyaretler
00:47 KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda Yunanca Sayfa: İletişim mi, Siyasi Tercih mi?
00:11 “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki deprem bölgesinde 200 bin kişi sahada görev yaptı
00:07 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye geliyor
07:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
06:39 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:21 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:50 AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı
00:45 Bakan Bolat: “Bölgede ekonomik hayata dönüş yeniden güç kazandı”
00:26 “İran-ABD gerginliği”
00:19 Erdoğan,”Asrın felaketinin yıl dönümü yaklaşıyor diye deprem turistleri yine hareketlenmiş vaziyette”.
00:11 Zelenskiy: Şubat 2022’den bu yana 55.000 Ukraynalı asker öldü
00:10 Bakan Bolat, “Deprem bölgesinde e-ticaret alanında nitelikli insan kaynağı oluşturulacak”
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Biz, tüm renkleriyle bir, bütün, güçlü, huzurlu bir Suriye’den yanayız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Corona Tedavisinde Antidepresan Etkili Olabilir mi?

Corona Tedavisinde Antidepresan Etkili Olabilir mi?
29.10.2021
A+
A-

WASHINGTON-TÜHA HABER / Antidepresan ilaç “fluvoksamin”in Corona virüsüne yakalanan yüksek riski grubundaki yetişkinlerde hastaneye yatırılma oranını azalttığı kaydedildi. Bulgu, İngiliz tıp dergisi Lancet’ta yayınlanan bir araştırmada yer aldı.

İlacın enflamasyonu azaltma özelliği nedeniyle Corona virüsüne yakalananlar üzerinde test eden araştırmacılar, elde ettikleri bulguları, tedavi yöntemleriyle ilgili öneri sunma yetki ve sorumluluğu olan ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’yle (NIH) de paylaştı. Araştırma ekibi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkililerinin de ilacı tavsiye etmelerini sağlama çabasında.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Edward Mills, “Eğer WHO bu ilacı tavsiye ederse, yaygın bir şekilde kullanıldığını göreceksiniz. Bu ilacın, birçok kişinin hayatını kurtardığını görmeyi umut ediyoruz” dedi.

Antidepresan olan fluvoksaminin maliyetinin düşük olması da araştırmacıların vurgu yaptığı ayrıntılar arasında. Corona virüsü enfeksiyonlarında antikora dayalı tedaviler yaklaşık 2 bin dolara mal oluyor. Deney aşamasından geçen antiviral ilaç Merck’ün tek tedavilik fiyatı ise 700 dolar, fluvoksamin içinse bu fiyat 4 dolar.

Fluvoksamin üzerinde çalışan araştırmacılar ilacı Corona virüsüne kısa bir süre önce yakalanan ve kronik rahatsızlıkları nedeniyle yüksek risk grubunda olan yaklaşık 1,500 Brezilyalı üzerinde denedi. Klinik deneye katılanların yaklaşık yarısı 10 gün boyunca bu ilacı kullanarak evde tedavi oldu. Katılımcıların diğer bölümüne plasebo verildi.

Katılımcılar arasında kimlerin hastaneye kaldırılmak zorunda kaldığı dört hafta boyunca gözlemlendi. Elde edilen sonuçlara göre, ilacı kullananların yüzde 11’i hastaneye kaldırıldı ya da acil serviste uzun süre tedavi gördü. Plasebo, yani ‘etkisiz ilaç’ verilen kişiler arasında hastaneye kaldırılanların oranı yüzde 16 olarak kaydedildi.

Lancet’ta yayınlanan araştırma sonuçlarının yeterli düzeyde etkili olduğu kanısına varan bağımsız uzmanlar, deneyin erken tamamlanabileceğini belirtti.

İlacın ne dozda kullanılması gerektiği ve diğer ilaçlarla aynı anda kullanılıp kullanılamayacağı gibi sorular ise henüz yanıt bulmuş değil.

Corona virüsü enfeksiyonlarına karşı kullanılabilecek ilaçların araştırıldığı projede şu ana kadar 8 ilaç deney sürecinden geçirildi. Metformin, hidroksiklorokin ve ivermektin ilaçlarının da dahil olduğu araştırma kapsamında bir hepatit (sarılık) ilacının deneyleri hala sürüyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.