enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Corona Korkusu İngiltere’de 300 Bin Kişiye Sigarayı Bıraktırdı

Corona Korkusu İngiltere’de 300 Bin Kişiye Sigarayı Bıraktırdı
05.05.2020
A+
A-

TÜHA HABER / İngiltere Sigara ve Sağlık Hareketi (ASH), yayınladığı araştırmada, bazı vakalarda akciğerleri etkileyen ve solunum zorluğuna neden olan Corona virüsü korkusunun İngiltere’de 300 bin tiryakinin sigarayla yollarını ayırmasına neden olduğunu ortaya koydu.

Kısa adı ‘‘kül’’ anlamına gelen kurum, bu sonucun Corona tedavisi görenler arasında sigara içenlerin, içmeyenlere göre çok daha yüksek ölüm riski taşıdığı şeklindeki hastane bulgularından kaynaklandığını sanıyor.

Corona virüsü nedeniyle hastaneye yatan vakaların bir kısmı solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlanıyor. Bu süreçte hastanelerde en çok eksikliği yaşanan tıbbi malzemelerin başında da solunum cihazları geliyor.

Araştırmaya göre 300 bin kişi sigarayı kesin bırakma başarısını gösterirken 550 bin kişi bırakmayı denedi. Corona korkusu, 2 milyon 400 bin kişiyeyse sigarayı azalttırdı.

Sonuçlar, çevrimiçi anket kuruluşu YouGov’un uluslararası ”Covid-19 İzleme” çalışmasının İngiltere başlığı altında yayınlandı.

Buna göre sigaranın risklerine, Corona’dan kaynaklı ani ölüm korkusunun da eklenmesi, tiryakileri bu süreçte bir seçim yapmaya zorlamış görünüyor.

‘‘Covid-19 İzleme’’ araştırması ilk olarak İngiltere’deki tiryakilerin, sigarayla mesafesinin dönemsel değişimini gösteriyor. Çalışmada Corona virüsünün sigarayı bırakma ve yeniden başlamama davranışına ‘oldukça belirgin’ şekilde neden olduğu belirtiliyor.

Çalışmaya göre sigarayı Corona salgını döneminde bıraktığını söyleyenler eski tiryakilerin %2’sini oluşturuyor. İngiltere’de sigara tüketimiyle ilgili kapsamlı veri sahibi olan ASH, bunun; 300 bin civarında kişiye denk geldiğini söylüyor.

Artık ‘‘eski tiryaki’’ sınıfına dahil olan bu grubun dörtte biri, Corona korkusunun sigaraya yeniden başlama ihtimalini azalttığını söylüyor.

Corona yüzünden sigaraya yeniden başlarım, diyenlerin oranı bunların %4’üyken, Corona virüsü korkusuyla sigarayı bırakmayı denediğini söyleyenlerin oranı %8. Bu da 550 bin civarında kişiye denk geliyor.

Sigara içenlerin %36’sı yani yaklaşık 2 milyon 400 bin kişi Corona korkusuyla içtikleri sigara sayısında azaltma yoluna gitmiş.

İçmeye hala devam edenlerin %27’si de ‘‘bırakmaya niyetliyim’’ seçeneğini işaretlemiş.

Araştırmanın genel sonucu olarak İngiltere’de sigara tüketimini azaltan Corona korkusu, %14’lük tiryaki grubunda, tam tersi; ‘‘bu günlerde bırakamam’’ etkisi yaratmış.

Sigarayla Savaş (ASH) ve İngiltere Halk Sağlığı (PHE) yetkilileri sonuçları ‘‘umut verici’’ olarak değerlendiriyor.

Haber: Barış Çimen / VOA

[TÜHA Haber Ajansı, 5 Mayıs 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.