enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çok Uluslu Şirketlere Vergi Arttırımında Anlaşma

Çok Uluslu Şirketlere Vergi Arttırımında Anlaşma
12.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / G-20 maliye bakanları, çok uluslu şirketlere daha adil bir vergi dağıtımı sağlamayı hedefleyen ve şirketlerin vergi cennetlerine kaçmalarını önleyecek reformlar konusunda anlaştı.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Venedik’te siyasi olarak onaylanan reform iki ana ayağa dayanıyor: Cirosu 750 milyon Euro’dan fazla olan şirketler için en az %15’lik bir küresel asgari verginin oluşturulması ve en büyük ve en karlı yüz çokuluslu şirketin “artı” karlarının %20 ila %30’unun, orada varlık göstermeden iş yaptıkları ülkelerin yararına yeniden dağıtılması. Bunların arasında, istisnasız tüm GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) şirketleri var. Tek başına küresel asgari vergi, devletlerin kasasına yılda 150 milyar dolar ek gelir getirecek.

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, “yenilmeye mahkum uluslararası vergi rekabeti” politikalarına son vereceğini açıkladı. Birçok ülke uluslararası yatırımcıları çekebilmek için vergi oranlarını indirmeye çalışıyordu. Bu durumun “kimsenin kazanmadığı bir mücadeleye döndüğünü“ söyleyen Yellen, sonuçta ülkelerin kendi insanına, iş gücüne ve altyapısına yatırım yapmasını engellediğini savundu.

Anlaşmanın ardından bir sonraki adım Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından ayrıntıların belirlenmesi olacak. Nihai karar da 30-31 Ekim’de Roma’da yapılacak G-20 devlet ve hükümet başkanları zirvesinde alınacak.

Vergi reformunun 2023’te yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Ancak bu ülkelerin ulusal düzeyde atacağı adımlara ve vergi mevzuatlarına uyarlamalarına bağlı. Taslak öneri 1 Temmuz’da OECD toplantısında onaylanmıştı.

Dünya ekonomisinin yüzde 80’ine sahip G-20’nin dönem başkanlığını yürüten İtalya, maliye bakanları toplantısını Venedik’te düzenledi. Kentte toplanan bin kadar protestocu, çevreci ve sosyal adalet yanlısı eylemler düzenledi. Ayrıca kente kalabalık turist grupları taşıyan dev yolcu gemilerinin Venedik’te demirlemesi de protesto edildi. İzinli gösteri alanından çıkan bir grup eylemci polisle çatıştı.

Denizaşırı şirketlere en düşük vergiyi ABD uyguluyor. Ancak Başkan Joe Biden bu rakamı yaklaşık iki kat arttırarak yüzde 21’e çıkartmayı önerdi. Biden, yeni istihdam ve altyapı planı çerçevesinde şirket vergilerinin arttırılmasını hedefliyor.

Yellen da, Biden’ın bu planının G-20 toplantısında belirlenen asgari vergi oranıyla uyuşacağını söylüyor. Ancak Kongre’deki Cumhuriyetçi muhalefet, OECD planının Amerikan ekonomisinin Çin, Avrupa ve diğer dünya ülkelerine teslim olmak anlamına geleceğini savunuyor.

Uluslararası vergi reformu, çok uluslu olarak adlandırılan büyük şirketlerin gelirlerini, vergilerini düşük tutarak yatırımları teşvik eden ülkelere kaydırmayı önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca vergi cennetlerine kaçan şirketler, ödemedikleri vergileri asgari belirlenen oranda kendi ülkelerinde ödemek zorunda kalacak.

2000 ve 2018 yılları arasında kaynaklarını dışarıya taşıyan şirketlerin çoğu kazançlarının yarısını Bermuda, Cayman Adaları, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Singapur ve İsviçre gibi ülkelerden elde etti.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Temmuz 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.