enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
07:47 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi’nden kısa kısa!
07:46 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
07:20 MSB’den “metan gazı zehirlenmesi” açıklaması: Öngörülemez ve olağan dışı olarak gelişmiştir
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:05 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:03 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
00:02 Irak’ın Süleymaniye kentinde terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı!
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
07:58 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
07:48 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
07:26 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
07:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:12 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
22:42 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
11:22 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
11:04 CHP’li belediyeleri saran yolsuzluk ağı tek tek gün yüzüne çıkarken, Bayrampaşa Belediyesi’nden de 2 istifa geldi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çocukları “yaşam üçgeni” kurtarıyor

Çocukları “yaşam üçgeni” kurtarıyor
09.02.2023
A+
A-

5 yaşındaki Hazal, 7 yaşındaki Beşir ve 2 aylık Muhammed… Onlar, depremden saatler sonra enkaz altından kurtarılan çocuklardan birkaçı… Sağ olarak çıkarıldılar çünkü çocuklar, küçük oldukları için onların yaşam üçgeni daha kolay oluşabiliyor.

Mine Yagıcı Çiftci
TRT Haber : Mine Yagıcı Çiftci

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları hala devam ediyor. Enkaz altından çıkarılan her bir kişi diğerlerine umut oluyor. Özellikle de çocuklar…

Diyarbakır’da 81 saat sonra enkazdan çıkarılan 7 yaşındaki Beşir, Hatay’da yıkılan enkazdan 72 saat sonra çıkarılan 5 yaşındaki Hazal, 48 saat sonra çıkarılan 2 aylık Muhammed ve daha nice mucize kurtuluşlar gerçekleşti.

Enkazdan çıkarılan çocuklarla ilgili gelen haberler akıllara “Çocuklar enkaz altında yetişkinlere göre daha uzun süre mi hayatta kalıyor?” sorusunu getiriyor. Konuyla ilgili Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Başar Cander’le konuştuk.

Çocukları "yaşam üçgeni" kurtarıyor

Yaşam üçgeni daha kolay oluşuyor

Daha önceki depremlerde de benzer durumların yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Cander, “Çıkarılan çocukların çoğunda travma yok dikkat ederseniz. Üzerine darbe gelmemiş. Yaşam üçgeni daha kolay oluşmuş bu bir sebep” diyor.

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber]

Çocukların enkaz altında yetişkinlere nazaran daha uzun süre dayanabilmesinin bir başka sebebi ise yaşları itibarıyla daha sağlıklı olmaları ve kronik rahatsızlıklarının olmaması. Prof. Dr. Cander bu durumu şöyle açıklıyor:

“Organları daha tolerans gösterebilecek kapasitede olduğu için bu bir avantaj. Mesela yaşlı bir kişinin bir kalp hastalığı varsa onun durması daha zordur.”
Bir diğer avantaj ise daha küçük oldukları için vücutlarındaki kas kütlelerinin daha az olması. Deprem sonrası enkaz altında kalanlarda yaşanan ezilme sendromu görülebiliyor. Ancak kas kütleleri daha az olan çocuklar, bu problemleri bir yetişkine göre daha az yaşıyor.

Çocukları "yaşam üçgeni" kurtarıyor

“Optimal bir soğukluk metabolizmayı yavaşlatabilir”

Deprem sonrası merak edilen bir başka soru ise soğuk havaya rağmen çocukların hayatta kalmaları. Hatta bu konuda hipoterminin olumlu etkisi olduğu bile ifade edildi.

Prof. Dr. Cander, hipoterminin bu depremde belirleyici bir faktör olduğunun altını çiziyor ve sözlerini sürdürüyor:

“Hipoterminin yaşamda kalmaya, pozitif yönde etki etmesini söylemek için daha fazla delile ihtiyacımız var. Ama şunu söyleyebiliriz. Hipotermi değil de optimal bir soğukluk, vücut metobalizmasını yavaşlatan dolayısıyla tüketimi azaltan ama çok da aşırı etkilemeyen durumlar bunu uzatmış diye yorumlanabilir.”

***

Yazar Hakkında

Mine Yagıcı Çiftci, 1979’da İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Gazeteciliğe 1997’de henüz öğrenciyken başladı. NTV, Gold News Dergisi, Cordis Group, Memory Dergisi ve Medya Joy gibi yayın organlarında muhabir ve editör olarak görev yaptı. 2018’den beri TRT Haber’de çalışıyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.