enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 ICE’a Tepki Büyüyor
00:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:03 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:02 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:02 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
00:01 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:01 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:00 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çip krizi Avrupa otomotiv sektörünü sarsıyor

Çip krizi Avrupa otomotiv sektörünü sarsıyor
01.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar Avrupalı otomotiv üreticilerini zorluyor. Çip krizi Almanya’da Opel’e fabrika kapattırdı, İngiltere’de ise üretimi düşürdü. 

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Pandeminin yol açtığı tedarik zinciri sıkıntıları otomotiv sektöründeki üreticileri zorlamaya devam ediyor.

Son olarak otomobil devi Opel, çip tedariki sorunu nedeniyle Almanya’nın Eisenach kentindeki fabrikasında üretime 2022 yılına kadar ara vereceğini duyurdu.

Opel Sözcüsü otomotiv sektörü kendisini “devam eden salgın ve yarı iletkenlerde yaşanan darlık nedeniyle olağanüstü bir durumda” buldu şeklinde konuştu.

Eisenach’taki fabrikanın üretimi gelecek hafta durduracağı ve gelecek yıl “arz zinciri izin verdiği ölçüde” tekrar üretime başlayacağını belirten sözcü, fabrika çalışanlarının bu süre boyunca izinli sayılacağını kaydetti.

Üretime ara veriliyor

Başka ülkeler gibi Almanya da ham madde darboğazı nedeniyle zor bir süreçten geçiyor. Ülkenin lokomotif sektörlerinden olan otomotiv sektöründe yarı iletken çiplerde yaşanan darboğaz üreticileri, üretim miktarlarını azaltmaya zorluyor.

Bu yıl başlarında Almanya’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen Wolfsburg fabrikasında üretimi azaltmış, Daimler ve BMW de üretimlerine birkaç gün ya da hafta ara vermek durumunda kalmıştı. Volkswagen ve Audi kısa çalışma ödeneğine başvurmuştu. Eisenach’taki Opel fabrikası Ağustos ayında da üretimi durdurmuştu.

Alix Partners danışmanlık şirketi tedarik sıkıntısı nedeniyle bu yıl dünya çapında araç üretiminde 7,7 milyon azalma olacağını, bunun da 210 milyar euroluk bir gelire tekabül ettiğini belirtiyor.

Sendika tepkili

IG Metall Sendikası Temsilcisi Uwe Laubach Automobilwoche‘ye yaptığı açıklamada çip krizinin Opel’in Eisenach fabrikasında üretilen Grandland modelinin Fransa’daki fabrikada üretilmesini nasıl engellemediğini anlamakta zorlandıklarını söyledi.

Deutschland Ferdinand Dudenhöffer

Ferdinand Dudenhöffer

Otomotiv uzmanı Ferdinand Dudenhöffer ise bir üreticinin üç ay boyunca üretimi durdurmasının alışılmadık olduğunu belirterek, Fransa fabrikasının bundan karlı çıkacağını, Opel’in ise Almanya’da kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp fabrikanın kapanmasının maliyetini de daha ucuza getireceğini belirtti.

İkinci el otomobil fiyatlarında artış

Çip krizi nedeniyle sadece araç üreticileri etkilenmiyor. Almanya’da tüketicilerin de yeni ve ikinci el otomobil alırken daha yüksek fiyatlarla karşılaştığı belirtiliyor. Dudenhöffer Ağustos ve Eylül aylarında yeni bir aracın ortalama fiyatının 360 euro civarında yükseldiğini kaydetti.

İngiltere’de de tedarik sıkıntılarının otomotiv sektöründe Ağustos ayı üretimini geçen yıla göre yüzde 27 düşürdüğü belirtildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ekim 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency, Türkiye merkezli uluslararası yayınlanan günlük haber ajansı 1994 tarihinde kuruldu. Ajansın diğer versiyonları olan TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Europe 1999 yılında, Hollanda ve ABD'de ise 2000 yılında kuruldu.www.turkuazhaberajansi.com, içeriklerinin daha geniş bir okur ve izleyici kitlesine ulaşması için yurtdışındaki Deutsche Welle (DW), Güncel Kocaeli ve EuroNews, Novaya Gazeta Europe, News, Filistin Haber Ajansı (WAFA) ve Kosovaport gibi çeşitli yayın kuruluşları ile ortaklıklar yürütmektedir. www.turkuazhaberajansi.com, kaynaklı özel haberlerin izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden farklı sitelerde yayınlanması yasaktır. Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. www.turkuazhaberajansi.com harici linklerin sorumluluğunu almaz. www.turkuazhaberajansi.com, İstanbul, Ankara ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Tüm hakları saklıdır.