enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi…
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:41 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
00:19 Epstein Mossad ajanı mıydı? Yeni belgeler soru işaretleri oluşturuyor
00:18 Trump, uluslararası liderleri Barış Konseyi’nin ilk toplantısına davet etti
00:17 Bakan Yumaklı: 11 ilde tarımsal altyapıya 67 milyar liralık yatırım yaptık
00:16 Türk zırhlıları Almanya’da
00:12 BTP Lideri Hüseyin Baş, “Milli Ekonomi Modeli insanlık için en büyük şanstır”
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mihalgazi Belediye Başkanı Akgün’e destek
00:01 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi milli dayanışmayla hayat bulacaktır
17:15 Bir Terk Etme Hikayesi
11:19 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
10:27 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
06:39 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:52 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
00:51 Avrupa Haberleri: Rusya, Alman ordusuna karşı hibrit bir savaş mı yürütüyor?
00:44 Dış Bakış Cilt 3 Sayı 1 yayınlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde ‘Uygurların tutulduğu 380 gözaltı kampı tespit edildi’

Çin’in Sincan Özerk Bölgesi’nde ‘Uygurların tutulduğu 380 gözaltı kampı tespit edildi’
25.09.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Avustralyalı bir düşünce kuruluşu, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Müslüman Uygur Türklerini gözaltında tuttuğu 380 kamp inşa ettiğini ve onlarca kampın inşaatının da son iki yıldır devam ettiğini açıkladı.

Bu bulguların, bu kampların varlığını inkar eden ve “yeniden eğitim” sistemi olarak adlandırdıkları kamplara giden çoğu insanın “topluma geri döndüğüne” dair Çinli yetkililerin açıklamaları ile çeliştiği belirtiliyor.

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün (ASPI) elde ettiği uydu fotoğrafları, Çin’in batısındaki Sincan bölgesinde yer alan kampların 14’ünün inşasının devam ettiğini gösteriyor.

ASPI, 2017’den bu yana Sincan’da inşa ettiği 380 gözaltı kampının bir kısmının düşük güvenlikli yeniden eğitim kampı, bazılarının ise yüksek tahkimli cezaevleri olduğunu belirtiyor.

Daha önceki araştırmalarda kampların sayısı 200’lü rakamlarla ifade ediliyordu. Araştırmacılar ayrıca gözaltı merkezlerinin çoğunu tespit ettiklerini belirtiyor.

'Yurtseverlik eğitimini pekiştirmek ve ulusal birlik köprüsü inşa etmek' başlığı ile China Ethnic Religion Net'te yer alan haber, 7 Kasım2019, online.

Yurtseverlik eğitimini pekiştirmek ve ulusal birlik köprüsü inşa etmek’ başlığı ile China Ethnic Religion Net’te yer alan haber

ASPI araştırmacılarından Nathan Ruser, bu kamplarda tutulanların “mezun oldukları” yönündeki Çinli yetkililerin açıklamalarına rağmen yeni gözaltı merkezlerinin inşasının 2019 ve 2020’de de devam ettiğini söylüyor.

Tek tek kampların konumları da dahil olmak üzere ASPI’nin bulguları Sincan Data Project’te paylaşıldı.

Bu bilgiler, kamplardan çıkan kişilerin anlatımları, diğer projelerde elde edilen bilgiler ve uydu fotoğrafları ile elde edildi.

Uygur kız çocukları eğitim

China Daily gazetesinde ‘Uygur kızları annelerinin hayallerini gerçekleştirmelerine yardım ediyor’ başlığı ile verilen haberden

Zorla çalıştırma

ASPI’nin raporunda, kampların fabrikaların yakınlarında bulunduğu ve gözaltında tutulanların buralarda zorla çalıştırıldığı bilgisine yer veriliyor.

Pekin yönetimi Sincan’da insan hakları ihlalleri olmadığını söylüyor. Çinli yetkililer önce gözaltı kamplarının varlığını inkar etmiş, daha sonra ise bu kamplarda yoksulluğu ve terör tehdidini ortadan kaldırma amaçlı meslek edindirme ve yeniden eğitim programları uygulandığını açıklamıştı.

Aralık ayında Çin resmi medyası, Sincan Uygur Özerk Bölgesi Başkanı Şohrat Zakir’i alıntılayarak “eğitim programlarına katılanların tümünün mezun olduğu” haberini vermişti.

Ancak Çin kamplara gazetecilerin veya insan hakları gruplarının girmesine izin vermiyor.

Sincan bölgesindeki Müslümanlara yönelik “suçlamaların” evde Kuran bulundurulması veya domuz eti yenmemesi gibi nedenlere dayandırılabildiği ve bu kişilerin kamplarda keyfi gözaltılar, sağlık hizmetlerine erişimin engellenmesi veya zorla doğum kontrolü gibi uygulamalara maruz kaldığı ifade ediliyor.

Uygur ailelerin yanına Han soyuna mensup Çinli yetkililerin “akraba” sıfatıyla gözetim amaçlı iskanı ve kamu alanlarında yaygın bir gözetleme sistemine başvurulduğu belirtiliyor.

ASPI raporunda kampların nüfusun fazla olduğu bölgelerde yoğunlaştığı, ancak bu kamplarda tutulanların sayısında belli bir azalma kaydedildiğine işaret ediliyor.

Kaşgar yakınlarındaki kamp

Ocak ayında Kaşgar yakınlarında açılan kampın uydu fotoğrafı

En büyük kamp Urumçi’de

En büyük kampın Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’deki Dabançeng kampı olduğu ve burada 100’e yakın binanın tespit edildiği belirtiliyor.

Tarihi İpek Yolu kenti Kaşgar’da ise Ocak ayında yeni bir kampın açıldığı, buradaki binaların 14 metre yükseklikte duvarlar ve gözetleme kulesi içerdiği bilgisine yer veriliyor.

Kamplarda tutulanların “tatmin edici gelişme göstermemesi halinde yüksek güvenlikli kamplara nakledildiklerine” dair anlatımların, yüksek güvenlikli gözaltı merkezlerinin yoğunlaşması bulgusu ile örtüştüğü ifade ediliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Eylül 2020] 

Pelin Çift İle Gündem Ötesi‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ bugün (Cuma) saat 23.25’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.