enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:20 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:38 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:18 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:49 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:57 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:21 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
18:26 Rusya’dan “Kürt kartına dikkat” uyarısı!
11:05 Yılın ikinci faiz kararı perşembe günü açıklanacak
10:58 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:57 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:35 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
22:58 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:12 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:33 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
00:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:48 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:43 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:25 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
00:01 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çin’den soruşturma tepkisi: Çabamıza saygısızlık…

Çin’den soruşturma tepkisi: Çabamıza saygısızlık…
21.04.2020
A+
A-
TÜHA HABER / Koronavirüsün çıkış noktası olan Çin eleştiri oklarının hedefinde. Çin’in kriz yönetimine ilişkin soruşturma talep eden ülkelere Avustralya da katıldı. Pekin duruma tepkili.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP)’ye dayandırdığı haberine göre,Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Pekin üzerindeki baskı artıyor.

Son olarak Avustralya Çin’in, koronavirüs pandemisiyle mücadelede gösterdiği çabaların incelenmesi için çağrıda bulundu. Bu çağrıya Pekin yönetiminden cevap geldi.

Çin’in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, suçlamaları  “Çinlilerin salgının yayılmasını önlemek için gösterdiği çaba ve fedakarlığa saygısızlık” olarak değerlendirdi. 

Pekin’deki basın toplantısında Geng, “Çin’in salgının önlenmesi ve kontrol altına alınmasındaki şeffaflığına yönelik soruların hakikatla bağlantısı yoktur” dedi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Pazar günü yaptığı açıklamada Çin ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) salgına karşı yürüttüğü mücadelenin incelenmesi için ısrarcı olacaklarını söylemişti.

ABD’nin de aralarında olduğu bazı ülkeler, Çin’i virüsün Vuhan eyaletinde ilk ortaya çıktığı dönemde yeterli müdahaleyi yapmamakla eleştiriyor.

Çin’in Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang

ABD Başkanı Donald Trump, pandemi ile mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle DSÖ’ye ülkesinin sağladığı mali yardımı kesme kararı almıştı. Trump, “DSÖ’nün kötü yönetimi ve Çin’e duyduğu güveninin salgının daha trajik hale gelmesine ve dünyaya yayılmasına neden olduğunu” savunmuştu.

Almanya da açıklama bekliyor

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller de haftasonu yaptığı açıklamada Çin yönetiminin koronavirüs salgınının nasıl başladığına dair bilgileri şeffaf bir şekilde paylaşması gerektiğini ifade etti.

“Çinliler, dünya çapındaki bu krizle ilgili olarak tamamen şeffaf olmak zorunda. Özellikle de virüsün ortaya çıkışı hakkında” diyen Müller, “Virüs Vuhan kentinde ilk görüldüğü anda Çin’in konuyu uluslararası bilgi alışverişine açması gerekirdi” ifadelerini kullandı.

Vuhan’daki yetkililer, başta salgını saklamaya çalışmış, büyüyen tehdide dikkat çeken doktorlar hakkında soruşturma açılmıştı. Ayrıca Çin’in COVID-19 vakaları kayıt altına alırken kullandığı kriterleri sıkça değiştirmesi soru işaretlerine neden olmuştu.

Çin, 31 Aralık’ta Vuhan kentinde akciğer hastalığına neden olan yeni bir hastalığın ortaya çıktığını duyurmuştu. DSÖ aynı gün içinde bilgilendirildiğini açıklamıştı. DSÖ, 30 Ocak’ta salgını kamu sağlığı için “acil durum” ilan etme kararı almış, 11 Mart’ta ise pandemi (küresel salgın) ilan etmişti.

Son verilere göre yeni tip koronavirüs dünya üzerinde 2 milyon 403 bin 410 kişiye bulaştı. Virüs 165 bin 216 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. 40 bin 683 ölümle en fazla can kaybı ABD’de yaşandı. ABD’yi 23 bin 660 can kaybı ile İtalya izliyor. İspanya’da ölü sayısı 20 bin 852, Fransa’da ise 19 bin 718’e çıktı.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Nisan 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma Payitaht “Abdülhamid”den sonra TRT 1 Ekranlarında..

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.