enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
23:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
22:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
07:03 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu bu hafta 2 kez toplanacak
07:33 Her eylül ayında New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu; 80. Yılda Çatının Altında Derinleşen Çatlaklar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CHP’li Belediye Başkanları Niçin “Tartışmalı Konularda” Gündem Oluyor?

CHP’li Belediye Başkanları Niçin “Tartışmalı Konularda” Gündem Oluyor?
27.06.2020
A+
A-

TÜHA HABER / SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nemi MİŞ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bir video konferans görüşmesinde sarf ettiği, “İzmir bayrağı” ve “İzmir parası” ile ilgili sözlerinin farklı bağlamlar üzerinden tartışıldığını açıklıyor.

Doç. Dr. Nemi MİŞ, geçmişte yaptığı bir konuşmada da, Kıbrıs’ın jeopolitik önemini falan bir kenara koyup, adayı Kıbrıslılara bırakmak lazım. Kaderlerini kendileri belirlemeli” sözlerinin de gündemde epeyce yer tuttuğunu hatırlatıyor.

Benzer şekilde, pandemi sürecinde de İstanbul başta olmak üzere, “merkezî yönetim” ve “yerel yönetim” ayrımının CHP’li belediye başkanları özelinde yoğun bir şekilde vurgulanmasının da yine tepkileri beraberinde getirdiğiniifade eden Doç. Dr. Nemi MİŞ,  “Belediye başkanlarının bu ve benzeri söylemlerinin “hangi amaca hizmet ettiği”, sadece Cumhur İttifakı cenahında değil, geçmişte CHP’de siyaset yapanların da dâhil olduğu farklı kesimler tarafından sorun olarak görülüyor. Örneğin DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, CHP’li bazı belediye başkanlarının söylemlerini, “Kafalarının arkasındaki niyetleri ağızlarından kaçırıyorlar” diyerek sert şekilde eleştirdi”ği belirtiyor.

  Doç. Dr. Nemi MİŞ, Belediye başkanlarının bu tür açıklamalarına Türkiye’de farklı siyasi duruşların tepki göstermesinin en önemli sebebinin ise şu: “Bu tip ifadeler çoğunlukla HDP’li siyasetçilerin siyasal dilini oluşturan söylemlerde karşımıza çıkıyordu. Bu söylemler, giderek ittifak siyasetinde daha fazla yer buluyor.

Geçmişte, HDP siyasetinin söylem grameri CHP’li siyasetçiler tarafından da çokça eleştirildi. Söz konusu söylemlerin Türkiye’nin birliğine zarar verdiği son yıllara kadar söylenegeldi…” değerlendirmesinde bulundu.

Bu çerçeveden bakıldığında şu soruya cevap aramak gerekir diyen Doç. Dr. Nemi MİŞ, : “Normalde, geçmişten bugüne CHP’li birçok siyasetçinin de eleştirdiği, HDP söylemlerinin bir benzerinin CHP’li belediye başkanlarının konuşmalarında sıklıkla karşımıza çıkması ve gündemin ana maddelerinden biri olmasının nedeni nedir?” şeklindeki  bu soruya kabaca üç başlıkta cevap vermenin mümkün olduğunu söylüyor.

Doç. Dr. Nemi MİŞ, “İlki, yerel seçimlerde Millet İttifakı’nın HDP ile “güç birliği” yapmasının bir sonucu olarak, belediye başkan adayları geleneksel CHP’li formatında belirlenmedi. Ankara’yı hariç tutarsak HDP’lilerin de “evet” diyeceği adaylar özellikle seçildi.

İkinci olarak, seçimlerde yapılan ittifak ve güç birliğinin sonucunda muhalefetin kazandığı büyükşehir belediyeleri “koalisyonla” yönetiliyor. Dolayısıyla, belediye bürokrasisi ve başkanların danışmanlarının önemli bir kısmı HDP siyasetinden geliyor. Buna yerel siyasetteki birbirine eklemlenmişliği de ilave etmek gerekir. Dolayısıyla da, şehir yönetimi ve siyasetinde ortak akıl oluşturulurken, HDP etkisi belirleyici oluyor.

Üçüncü olarak, HDP’nin hem genel siyasette hem de yerelde sürekli olarak desteğini çekme ve “seçimlerde verdiği desteğin karşılığını yeterince almadığı” baskısı, CHP’li başkanları HDP’yi memnun etme arayışına itiyor. Siyasal söylemler, atamalar ve şehir rantının yönetimi bu baskıya göre şekilleniyor” değerlendirmesinde bulunuyor..

SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nemi MİŞ,Sonuç olarak, Millet İttifakı ve HDP ile seçimlerde yapılan “güç birliğinin” bir gereği ve bu birlikteliğin 2023’e kadar taşınma kaygısı, CHP siyaset dilini giderek HDP siyasal söylem gramerine yaklaştırıyor. Meselenin temel izahı kısaca bu şekildedir…

HABER : Ataner YÜCE

***

Nebi Miş

Siyaset Araştırmaları Direktörü
Lisans (2003) ve yüksek lisans (2005) eğitimini Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Nebi Miş, doktorasını (2012) “Türkiye’de Güvenlikleştirme Siyaseti 1923- 2003” başlıklı teziyle tamamladı. Doktora sürecinde bir yıl süreyle Belçika Katholieke Universiteit Leuven’de araştırmacı olarak bulundu. Siyasal sistemler ve kurumlar, demokratikleşme, Kürt meselesi, sivil-asker ilişkileri, Türkiye’de güvenlik siyaseti, İslamcılık ve Ortadoğu’da demokratikleşme konuları üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca bu konularda İngilizce ve Türkçe makaleleri yurt içinde ve dışında farklı akademik dergilerde yayınlanmıştır. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi, AK Parti’nin 15 Yılı: Siyaset, Turkey’s Presidential System: Model and Practices kitaplarının ortak yazar ve editörüdür. Nebi Miş halen Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde ve Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde dersler vermektedir. Aynı zamanda SETA Siyaset Araştırmaları Direktörlüğü görevini yürütmektedir.

[TÜHA Haber Ajansı, 27 Haziran 2020] 

 

 

 

 

 

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Haziran 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.