enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
08:17 Turizme savaş darbesi
07:31 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
07:12 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
00:58 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:42 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu, “Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:08 Made in EU Nedir?
00:06 Ömer Çelik: İHA/SİHA kabiliyetlerimizi geliştirmemiz beka meselesidir
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

CETA Anlaşması’na hellim peyniri engeli

CETA Anlaşması’na hellim peyniri engeli
03.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / AB-Kanada ticaret anlaşması CETA Kıbrıs Cumhuriyeti parlamentosunda oylandı. Parlamento, hellim peynirinin de aralarında bulunduğu bir dizi ürünü yeterince korumadığı gerekçesiyle anlaşmayı onaylamadı.

Avrupa Birliği (AB) ile Kanada arasında imzalanan ve 2017 yılında geçici olarak yürürlüğe de giren Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA), AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin parlamentosu tarafından 18 kabul oyuna karşı 37 ret oyu ile onaylanmadı.

Kamu radyosu RIK’nın bildirdiğine göre, muhalefetteki komünist AKEL (Emekçi Halkın İlerici Partisi) ile sosyalist vekiller, hellim peyniri başta gelmek üzere, pek çok ürünün söz konusu anlaşmada yeterince korunmadığı görüşünü savunuyor.

Izgarası ve kızartması rağbet gören ve yüksek miktarda ihracatı yapılan hellim peyniri, Kıbrıslılar tarafından bir nevi ulusal sembol sayılıyor.

Kıbrıslı Geleneksel Hellim Peynirini Koruma Vakfı, uzun süredir Bulgaristan ile de hellim peynirine benzer bir ürün nedeniyle anlaşmazlık yaşıyor. Konuyu önce AB içindeki sorumlu birime, akabinde de Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’na taşıyan vakıf, ilk aşamada başarı sağlamıştı.

Solcular CETA Anlaşması’na eleştirel bakıyor

Kıbrıslı solcu partiler, Kanada ile AB arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması CETA’ya, çok uluslu büyük şirketleri güçlendireceği ve onlarla rekabet edemeyecek geleneksel küçük üreticiyi yok edeceği eleştirisini getiriyor. Yeşiller partisi de CETA’nın çevreye zararı artıracağı, genetik yapısı değiştirilmiş ürünleri destekleyeceği iddiasıyla CETA’ya karşı çıkıyor.

AB üyesi kimi ülkeler onayladı

AB üyesi bazı ülkeler CETA Anlaşmasını onaylarken, bir kısım üye ülke parlamentosu henüz anlaşmaya resmen onay vermedi. 2017’de geçici olarak yürülüğe giren CETA Anlaşması’nın kısıtlama olmaksızın uygulanabilmesi için bütün üye ülkelerin ulusal parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor.

Kıbrıs’ta hükümete yakın kulislerden bildirildiğine göre, Kıbrıs’a has bazı geleneksel ürünlerin korunmasına ilişkin bir takım düzenlemelerin yapılmasının ardından CETA Anlaşması’nın onaylanmak üzere yeniden meclise getirilmesi bekleniyor. Bunun ne zaman gerçekleşebileceği ise şu an için netleşmiş değil.

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.