enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cep telefonu ile virüsten korunmak mümkün mü?

Cep telefonu ile virüsten korunmak mümkün mü?
03.04.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa, koronavirüs salgınıyla mücadeleye devam ederken, salgının yavaşlamasından sonra alınacak tedbirlerin hazırlığına da hız verdi. Amaç yeni enfeksiyonları önleyebilecek yeni bir cep telefonu uygulaması geliştirmek. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın Deutsche Welle Türkçe’ye (DW) dayandırdığı habere göre, Almanya’nın da aralarında bulunduğu toplam sekiz Avrupa ülkesi Pan Avrupa Gizlilik İlkeleriyle Yakından Takip (Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing-Initiative- PEPP-PT) adlı projeyle, koronavirüs salgının yayılmasını önlemek amacıyla yeni bir cep telefonu uygulaması üzerinde çalışıyor.

Alman Savunma Bakanlığı tarafından da kalibrasyon testi yapılan söz konusu uygulama, koronavirüs salgının akut evresinden sonra gevşetilecek sosyal temas kısıtlamalarında olası yeni vakaların izolasyonunu amaçlıyor.

Cep telefonlarına isteğe bağlı olarak yüklenmesi düşünülen bu yazılım, insanları COVİD-19  hastalarıyla temasa girmelerinin ardından gönderilen bir mesajla bulaşma ihtimaline karşı uyarıyor ve izole olmalarını tavsiye ediyor.

Koronavirüs testleri için belirleyici olabilir

Bu sayede örneğin sınırlı sayıdaki koronavirüs testlerinin daha verimli kullanılabileceği belirtilerek, testlerin bu uygulama aracılığıyla enfeksiyon riski altında olduğu uyarısı alan kişilere daha hızlı ve kolay yapılabileceği vurgulanıyor.

Uzmanlar uygulamanın ne kadar çok insan tarafından cep telefonlarına yüklenirse o kadar verimli olacağı konusunda hem fikir. Amaç Avrupa genelinde uygunabilirliği olan kolay bir yöntem geliştirmek.

Yeni uygulama daha önce Almanya’da yoğun tartışmalara yol açan ve virüsün bulaşma seyrinin belirlenebilmesi için insanların konum bilgilerinin paylaşılmasını öngeren elektronik takip uygulamalarından farklı özellikler taşıyor. Bu uygulama, kullanıcılara ait konum bilgilerinin sorgulanıp depolanmasına izin vermiyor.

Almanya’da uygulamanın yürülüğe girip girmemesi konusundaki son kararı Alman hükümeti verecek. Veri güvenliği konusunda endişelerini dile getiren hak savunucuları, bu yöndeki girişimin kişisel hayata ve özgürlüklere müdahale anlamına geldiği gerekçesiyle Berlin’i yoğun biçimde eleştiriyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise bu son uygulamanın umut vadettiğini belirterek, PEPP-PT projesinin yeni vakaları önlemede kolaylık sağladığının kanıtlanması halinde bu uygulamayı kendisinin de rahatlıkla kullanabileceğini söyledi.

Farklı ülkelerde kullanımda

Çin ve Polonya gibi dünyanın farklı ülkelerinde, virüsün dolaşım haritasını çıkartmak ve yeni salgınları önlemek amacıyla cep telefonu kullanıcılarının konum verilerinin paylaşıldığı çeşitli elektronik takip uygulamaları yürürlüğe sokulmuş durumda.

Son olarak Türkiye’de de benzer uygulamalar geliştirildiği haber verildi. Bu kapsamda İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren Türk Ar-Ge şirketi Boni Global de yeni bir uygulama geliştirdiğini duyurdu. Uygulamayla, kişiler arası etkileşimler izlenerek, koronavirüsünün yayılımı takip edilip, enfeksiyon riski altında bulunan kişilere bildirim gönderilmesi ve ne yapmaları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 3 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.