enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:40 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan hafta içi gündemin öne çıkan haberleri
08:38 Su Politikaları Derneği: Ankara’da su krizi riski yok
08:31 Doç. Dr. Zeki KARATAŞ: Uzun Dönemli Bakım Hizmetlerinin Finansman Modelleri
07:38 Suriye’de Yeni Dengeler ve Kandil’in Yanlış Hesabı
07:33 Yıkımın Ardından Hatay’da Hem Depremzede Hem Şehir Plancısı Olmak
00:49 İkili ilişkilerin kapsamını aşan çok katmanlı ziyaretler
00:47 KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda Yunanca Sayfa: İletişim mi, Siyasi Tercih mi?
00:11 “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’teki deprem bölgesinde 200 bin kişi sahada görev yaptı
00:07 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye’ye geliyor
07:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP’li belediyeler, ellerindeki suyu millete ulaştıramıyor”
06:39 SGK prim borcu tecil ve taksitlendirme işlemlerinde peşinat şartı kaldırıldı
06:21 (BDDK), kredi kartı limitlerinde eğitim ve sağlık harcamalarını istisna kapsamında tuttu
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:50 AVRUPA HABERLERİ / Brüksel, sosyal medya kısıtlamasında AB ülkelerini yetki aşımına karşı uyardı
00:45 Bakan Bolat: “Bölgede ekonomik hayata dönüş yeniden güç kazandı”
00:26 “İran-ABD gerginliği”
00:19 Erdoğan,”Asrın felaketinin yıl dönümü yaklaşıyor diye deprem turistleri yine hareketlenmiş vaziyette”.
00:11 Zelenskiy: Şubat 2022’den bu yana 55.000 Ukraynalı asker öldü
00:10 Bakan Bolat, “Deprem bölgesinde e-ticaret alanında nitelikli insan kaynağı oluşturulacak”
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Biz, tüm renkleriyle bir, bütün, güçlü, huzurlu bir Suriye’den yanayız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çavuşoğlu ile Blinken Türkiye’nin vetosunu görüştü

Çavuşoğlu ile Blinken Türkiye’nin vetosunu görüştü
20.05.2022
A+
A-

NEW YORK – TÜHA HABER / ABD, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki tutumunu netleştirmeye çalışıyor. İki ülke dışişleri bakanları bu bağlamda bir araya geldi, ancak Ankara tutumunda ısrarlı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımında sergilediği tutumu ve veto konusundaki niyetini netleştirmeyi amaçlıyor.

Bu bağlamda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günü Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde bir araya geldi.

Blinken ile görüşmesinde farklı mesajlar veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ülkesinin NATO’nun “açık kapı” politikasına verdiği desteği ve Finlandiya ile İsveç’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra İttifak’a katılma arzusunu anladığını bir kez daha dile getirdi. Çavuşoğlu diğer yandan Erdoğan’ın, Türkiye’nin aday ülkelere yönelik güvenlik kaygılarını ortadan kaldırma çağrılarını da yineledi. Türkiye’nin Ukrayna savaşından önce de NATO’nun açık kapı politikasını desteklediğini vurgulayan Çavuşoğlu, buna karşın söz konusu aday ülkelerin, “Terör örgütlerini desteklediklerini ve savunma teknolojileri üzerindeki ihracat kısıtlamaları konusunda (Türkiye olarak) meşru güvenlik endişelerinin bulunduğunu” aktardı.

Çavuşoğlu,”(İki ülkenin) güvenlik kaygılarınızı anlıyoruz, ancak Türkiye’nin güvenlik kaygıları da dikkate alınmalı ve bu ABD de dahil olmak üzere dostlarımız ve müttefiklerimizle tartışmaya devam etmemiz gereken bir konu” dedi.

ABD Erdoğan’ın ciddiyetini anlamaya çalışıyor

Çavuşoğlu’nun açıklamaları, ABD’li yetkililerin, Erdoğan’ın veto konusundaki açıklamalarında ne kadar ciddi olduğunu ve geri adım atmaya ikna etmek için nelere ihtiyaç duyabileceğini anlamaya çalıştığı bir anda geldi.

ABD’li yetkililer Erdoğan’ın veto konusundaki ifadelerini kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda şimdiye dek temel olarak görmezden geldi. Nitekim Blinken, Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç hakkındaki açıklamalarını dikkate almadan ABD’nin NATO genişleme sürecinin başarılı olmasını sağlamak için çalışacağını açıkladı.

Blinken, “Bugün (Çarşamba) Finlandiya ve İsveç başvurularını sundu ve bu elbette bir süreç ve bu süreçten müttefik ve ortak olarak geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

Washington şu ana dek Türkiye’nin tutumu konusunda ise net bir açıklamada bulunmadı.

Gazetecilerin Türkiye‘nin NATO konusundaki tutumuyla ilgili ısrarlı soruları karşısında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Salı günü yaptığı açıklamada, “Türk Hükümeti adına konuşmak bize düşmez” yanıtını vermekle yetinmişti.

Çavuşoğlu’ndan görüşme sonrası açıklama

Blinken ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşının ikili görüşmede, “Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi için gerekli mesajları vereceklerini” söylediğini belirtti.

Çavuşoğlu, “Müttefiklerin ya da aday olmak isteyen ülkelerin bizi hedef alan terör örgütlerine destek vermesi kabul edilemez. Bu sadece siyasi destek de değil. Örneğin İsveç silah da temin ediyor. Neymiş efendim, DEAŞ ile mücadele için bunları veriyorlarmış. Peki bu verdiğiniz silahlarla bize saldırıyorlar. Güvenlik görevlilerimiz, askerimiz, sivil insanlarımız şehit oluyor. Bu silahlarla yapıyorlar. Diğer taraftan tabii ki müttefik olmak isteyen ülkenin ya da müttefiklerin başka bir müttefike karşı savunma ürünleriyle ilgili kısıtlama getirmesi de kabul edilemez. Bu ancak düşman gördüğün bir ülkeye karşı alınacak bir tedbirdir” dedi.

Çavuşoğlu ABD yönetiminden isteklerini de şu sözlerle aktardı:

“Amerika’dan istediğimiz şu: Sen de müttefiksin, biraz önce bahsettiğimiz ürünler dahil, CAATSA yaptırımları dahil bunların artık tersine çevrilmesi gerekiyor. Amerika’nın kendisinin de PKK ile YPG’ye Suriye’de desteği kesmesi lazım.”

EK Kaynaklar *AP,DW

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

TÜHA Haber Ajansı, 20 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.