enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
00:07 Ayşegül Aldinç, D&R’da hayranlarıyla buluşacak
00:06 Avrupa Haberleri: Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
00:05 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Akın Gürlek’i “doğramakla” tehdit etmişti! Küfürbaz Özgür’e yakışan ziyaret
00:04 ABD’nin Orta Doğu’daki Askerî Gücü
00:03 Avrupa Haberler: AP Başkanı Metsola: ‘İki vitesli Avrupa’, birlik için bir yol olabilir
00:03 Avrupa Haberleri: ‘NATO 3.0’: ABD ve Avrupa’dan gücün yeniden dengelenmesi mesajı
00:02 Nar tanelerini ayırırken ezilmesin ve mutfak kırmızıya boyanmasın!
00:02 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Erakçi’yi tebrik etti
00:01 Avrupa Haberleri: Avrupa enerjisinde yeni oyuncular: Yunanistan’ın Dedeağaç stratejisi
15:25 Münih Güvenlik Konferansı başlıyor: Batı ittifakı sınavda
13:00 CASCFEN’in Teşkilatlanmasında Yeni Aşama…
00:14 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
00:13 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’la bir anlaşma yapmak istiyoruz ve müzakereler sürüyor”
00:07 Dr. Ender Saraç: Dünyayı proteinle beslenen toplumlar yönetiyor
00:06 Gazeteci Özlem BAY’ın Haber Ajandası: İş yerine taşınan hayat, yüzde 30 verim kaybı yaratıyor
00:05 Rusya’nın tankerleri 2025’te neredeyse her gün Danimarka sularındaydı
00:04 NATO Genel Sekreteri Rutte, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından basına açıklamalarda bulundu….
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Vucic ile Ankara’da bir araya geldi.
00:02 Avrupa Haberleri: Von der Leyen, kritik Draghi zirvesi öncesinde iki vitesli Avrupa fikrini savundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğdu

Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğdu
10.07.2023
A+
A-

* Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından rekonstrüksiyon çalışmaları tamamlanan 4 asırlık Bursa Mevlevihanesi, tavan işlemeleri, ahşap oymaları ve çevre düzenlemeleriyle ilk günkü ihtişamına kavuştu.

* Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle yaşatılacağı komplekste, aynı zamanda Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle uzmanlık seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecek.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

8500 yıllık Arkeoparktan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda eşsiz eserlere sahip olan Bursa, Büyükşehir Belediyesi marifetiyle adeta açık hava müzesine dönüşüyor.

Kaderine terk edildikten bir süre sonra yıkılıp yerine su depoları yapılan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni tekrar gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Pınarbaşı Mezarlığı karşısında bulunan ve 17. yüzyılda Mevlevîliğin önemli isimlerinden Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan yapıyı aslına uygun şekliyle ayağa kaldırdı.

BURSA MEVLEVİHANESİ KÜLLERİNDEN DOĞDU - Genç Gazete

Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri ve Selamlık’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapı, özgün kimliğiyle bölgeye değer kattı.

Mevlevihane’nin özellikle Semahane bölümündeki tavan işlemeleri ve ahşap oymaları göz kamaştırırken, Matbah-ı Şerif bölümü Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle anlatıldığı bir müze olarak hizmet verecek.

Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğdu - Line Haber

Bunun yanında Dedegan Hücreleri ve Selamlık bölümünde de Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle uzmanlık seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecek. Haftalık sohbet programları,  sema gösterileri, musiki ve hat dersleri ile Mevlevi kültürü tüm yönleri ile burada yaşatılacak.

Bursa Mevlevihanesi, küllerinden doğdu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Dönüşüm projesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleriyle birlikte Tophane Meydanı, Zindan Kapı ve Hisar Bölgesi’ni ‘tarih adasına’ dönüştürecek önemli eserlerden birinin de Bursa Mevlevihanesi olduğunu söyledi.

Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğdu - Bursa Hayat Gazetesi

Mevlevi kültürünün tüm yönleriyle anlatılacağı mevlevihanedeki çalışmaların tamamlandığını, tefrişat çalışmalarının artık sona geldiğini anlatan Başkan Aktaş, “Burası hem Bursa içinden hem de şehir dışından büyük ilgi görecek bir ziyaret alanına dönüşecek. Gerek sohbet programları, gerekse sema gösterileri ile musiki ve hat dersleri ile burası sürekli hareketliliğin olduğu bir mekan olacak” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.