enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:11 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:02 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
11:26 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bulgaristan’da asgari ücret Türkiye’yi geçti, Bulgar vatandaşları alış veriş için Edirne’ye geliyor

Bulgaristan’da asgari ücret Türkiye’yi geçti, Bulgar vatandaşları alış veriş için Edirne’ye geliyor
29.11.2021
A+
A-

SOFYA-TÜHA HABER / Türk lirasının (TL) son dönemlerde değer kaybetmesi sonrası Bulgaristan, Euro bazında aylık asgari ücrette Türkiye’yi geçti. 10 yıl önce Bulgar Levası ve TL aynı seviyede seyrederken 25 Ekim 2021 itibariyle kur 5,8 lirayı aştı. Eskiden Türk vatandaşları Bulgaristan’a alışverişe giderken artık bu durum tersine döndü.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, TL’nin değer kaybetmesini fırsat bilen Bulgar vatandaşları Edirne’ye alışverişe geliyor.

10 yıl önceki durum

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre 10 yıl önce Türkiye’de Euro bazında aylık brüt asgari ücret Bulgaristan’dan 3 katından fazlaydı.

Brüt asgari ücret 2010 yılının ikinci yarısında Bulgaristan’da 123 Euro iken Türkiye’de 392 Euro idi.

Bu dönem aradaki fark 2016 Euro Türkiye’nin lehine idi. Geçtiğimiz 10 yıl boyunca asgari ücret Bulgaristan’da kademeli olarak artarken Türkiye’de de 2016 yılına kadar aynı şekilde artış görüldü.

Asgari ücret 2016 yılının ilk yarısında Türkiye’de 519 Euro’ya kadar yükselirken daha sonra inişli çıkışlı bir eğilim başladı. TL bazında asgari ücrette ciddi artışlar olmasına rağmen liranın değer kaybetmesiyle ‘Euro bazında’ düşüşler başladı.

Eurostat verilerine göre 2021’in ikinci yarısında Türkiye’de asgari ücret 347 Euro’ya gerilerken Bulgaristan’da 332 Euro’ya kadar yükseldi.

Türkiye’de 3 bin 577 TL olan brüt asgari ücret, TC Merkez Bankası kuruna göre 25 Ekim 2021 itibariyle 315 Euro’ya kadar geriledi. Böylece Türkiye’de Euro bazında asgari ücret Bulgaristan’ın gerisine düştü.

2010 yılının temmuz ayında TL ve Leva kuru birbirine eşit iken 2016’dan sonra Türk lirası değer kaybetmeye başladı.

2016’da 1 Bulgar Levası 1,65 TL iken bu oran 2018 başında 2,34’e; 2019 başında 3,15’e ve 2020 başında 3,43’e kadar yükseldi. Bu tarihten sonra TL’nin değer kaybı daha da hızlandı.

2020’nin temmuz ayı başında 3,95 olan kur 2021 Ocak başında 4,66’ya ulaştı. Bu senenin temmuz ayı başında 5,29 olan kur 25 Ekim 2021’de ise 5,83’ü gördü.

2010’lardan önce Türk lirası Bulgar Levası karşısında çok daha güçlü bir konumdaydı. Başta Edirne olmak üzere sınıra yakın bölgelerde yaşayan Türk vatandaşlarının alışveriş için Bulgaristan’a gitmesi dikkat çekerdi.

Ancak Ekim 2021’de kameralara yansıyan görüntüler artık Bulgar vatandaşlarının Edirne’ye alışverişe geldiğini ortaya koydu.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.