enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:50 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
00:36 Önlem alınmazsa kanser kaynaklı ölümler 2050’ye kadar iki katına çıkacak
00:34 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:33 Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’dan rektörlere müfredat ve AKTS mesajı…
00:28 Hollanda Türkleri babaları İsmail GÜNGÖR’ü kaybetti!…
00:20 Başkan Bulut: “Kocaeli, sanayicimizin emeği- tüccarımızın cesaretiyle ülkemiz ekonomisine güç katıyor…”
00:14 Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuru için son hafta
00:13 2026 Özel sektör zam beklentileri-Türkiye ortalaması nereye oturur?
00:12 Zeyrek’in kalbinde yer alan ve yıllarca atıl kalan Haliliye Medresesi…
00:05 (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:18 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bulgaristan Türkleri’nin İngiltere’ye Vizesiz Göçü

Bulgaristan Türkleri’nin İngiltere’ye Vizesiz Göçü
02.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Bir zamanlar ailelerinin baskı ve zulüm nedeniyle terk ettikleri Bulgaristan, bugün AB üyesi olması nedeniyle bu gençlerin Avrupa’ya açılan kapısı haline gelmiş durumda.

En az 50-60 kişilik bir hemşeri grubu olarak, bisikletle paket servisi işinde “Londra’nın merkezi bizde” diyen gençler, tarihi kökleri nedeniyle yaptıkları başvuruyla, kolayca Bulgaristan pasaportu aldıklarını ve böylece sınırdan rahatça geçip İngiltere’ye nasıl geldiklerini anlattı.

İngiltere’de AB vatandaşı statüsündeler

İngiltere AB’den bu yılın başında ayrılmış olmasına rağmen İngiltere Parlamentosu arşivlerine göre halen ülkede yaşayan Avrupa vatandaşlarının sayısı 3 milyon 700 bin. Oxford Üniversitesi’nin Göç İzleme Merkezi’ne göre Bulgaristan’dan gelenlerin sayısı 128 bin.

Bu sayının içinde Edirne’de, Çorlu’da, Tekirdağ’da, yani Türkiye’de yaşayıp Bulgaristan pasaportuyla ülkeye göç eden Türkler de var.

Muharrem Pehlivanoğlu
Muharrem Pehlivanoğlu

“Kazancım bazen İngilizlerden bile fazla”

Çorlu’dan cebinde Bulgaristan pasaportuyla İngiltere’ye vizesiz geldiğini söyleyen Muharrem Pehlivanoğlu, arkadaşları sayesinde bulduğu paket servisi işinden epey memnun olduğunu söyledi. Bazen günlük 100 sterlini geçen kazancını Türkiye’deki gelirlerle karşılaştırmak bir yana, İngiltere’deki beyaz yakalı işlerden bile yüksek bulduğunu söyledi.

“İngiliz vatandaşlığı da alacağım”

Anadolu Üniversitesi’nden Sosyoloji mezunu olduğunu söyleyen Yücel Kahraman Ekim 2019’da İngiltere’ye geldiğini ve arkadaşları sayesinde bisikletle paket servisi işini bulduğunu söyledi. Çorlulu olduğu halde Bulgaristan vatandaşı olması nedeniyle İngiltere’de oturum ve çalışma iznine sahip olduğunu söyleyen Kahraman, niyetinin İngiliz vatandaşlığını alıncaya kadar beş-altı yıl daha İngiltere’de kalmak olduğunu söyledi.

Can Kayıkçı
Can Kayıkçı

“6 kişi kaldığımız eve 2400 sterlin kira ödüyoruz”

Arkadaş arasında ‘Çorlu tayfası’ olarak anıldıklarını söyleyen Can Kayıkçı Londra’nın en merkezi semtlerinden King’s Cross’ta tuttukları üç odalı kiralık eve ayda 2400 sterlin kira verdiklerini ve bu miktarı 6 arkadaş paylaşarak ödediklerini anlattı. Bir yılı aşkın süredir Londra’da yaşadığını söyleyen Kayıkçı Türkiye’deki ‘malum ekonomik nedenlerden dolayı’ geçimini Londra’da sağlayabildiğini ve niyetinin sürekli kalmak olduğunu belirtti.

Londra’nın çeşitli semtlerinde hemşeri dayanışması sayesinde tutundukları kurye işine, her geçen gün yeni birin katıldığını söyleyen gençler, Türkiye’de; Bulgaristan makamlarına pasaport başvurusu yapan tanıdıklarının da hiç de az sayıda olmadığını ileri sürdü.

Baris Cimen (@bariscimen) | Twitter

HABER : Barış ÇİMEN & Londra

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 02 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.