enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Çin’de Gövde Gösterisi: Nükleer Güç Liderleri Bir Arada
06:31 SPD Başkan Yardımcısı Dr. Doğan: “GAP ile bölgenin ihracatı 13,5 milyar dolara çıktı ancak kalkınma tabana yaygınlaştırılamadı”…
22:36 İstanbul’da yapılacak CHP ilçe ve il kongreleri seçim çalışmaları tedbiren durduruldu
22:20 Moskova Crocus Expo hazır giyim fuarına 125 Türk firması katıldı
22:04 Moskova’da “Fidan” polemiği
21:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’yi ziyaret etti
12:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas Kongresi’nin 106. yılı dolayısıyla yayımladığı anlamlı mesaj: “Sivas Kongresi’nin ruhu bugün de yaşıyor”
10:46 CHP’de İstanbul düğümü! Şimdi ne olacak? Açıklamalar peş peşe geliyor…
07:57 Ömer Çelik: “Türkiye’nin savunma sanayisinin geldiği noktayı manşetlerinden indiremiyorlar”
07:54 Suriye’deki Son Gelişmeler, Terör Örgütlerinin Planları ve Türkiye’nin Güvenlik Perspektifi: Jeopolitik ve Teorik Bir Analiz
07:43 Afganistan’da yeni diplomasi masası: Çin’in koridor planı
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:42 Su’da Riski Yönetemezsek!
07:39 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Büyüme verilerini değerlendirdi
07:39 ABD Dışişleri, FKÖ ve Filistin yönetimi üyelerinin vizelerinin iptal edildiğini açıkladı.
07:39 Bakan Tunç, “Adaletin Yüzyılında her adımımızı adaletin rehberliğinde atacak, çalışmalarımızı adaletin ışığıyla aydınlatacağız.”
07:32 Çin ABD’nin “süper güç” tahtını zorluyor
07:31 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, çalışmalarına başladığı Başiskele Kavşağı Koridor Projesi hızlı bir şekilde ilerliyor.
07:26 İzmit Pişmaniyesinin Fahri Tanıtım Elçisi: Dr. Öğr. Üyesi Necmi Cemal Özdemir
07:25 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik, ABD’nin Filistinli yetkililerin vizelerini iptal etmesine ilişkin konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, “Suriye ‘Geniş Çaplı’ Savaşa Geri Dönebilir”

BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, “Suriye ‘Geniş Çaplı’ Savaşa Geri Dönebilir”
22.09.2022
A+
A-

Advertisement

Birleşmiş Milletler’in (BM) geçtiğimiz hafta Çarşamba günü yayınladığı bir rapor, Suriye’de 11 yıl süren savaşın, ülke genelindeki birkaç cephede son aylarda çatışmalar meydana gelmesi üzerine bir kez daha büyük çaplı bir savaşa dönüşebileceği riskinin bulunduğunu ortaya koydu.

Message from His Holiness Aram I to Dr. Paulo Sergio Pinheiro | Armenian Church Catholicosate of CiliciaTÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘Reuters’e dayandığı haberinde, BM Suriye Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, “Suriye büyük çaplı bir savaşa geri dönmenin yükünü kaldıramaz, ancak durum bu yönde ilerleyebilir” dedi.

2011 yılında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat karşıtı protestoların iç savaşa dönüşmesi, yabancı güçlerin de savaşın içine çekilmesi ve Suriye’deki farklı bölgelerin değişik güç odaklarının kontroluna girmesi binlerce kişinin ölümüne, milyonlarca Suriyeli’nin de evsiz kalmasına yol açmıştı.

İran ve Rusya’nın desteklediği Esat’ın Suriye topraklarının yüzde 70’ini yeniden ele geçirmesi, Amerika’nın desteklediği Kürt güçlerin IŞİD militanlarını mağlup etmesi ve Türkiye’nin sınırda bir tampon bölge oluşturmasıyla birlikte çatışmalar son yıllarda azaldı. Ancak BM, farklı bölgeler arasındaki fay hatlarının yeniden kızışmaya başladığına işaret ediyor.

Cenevre’de gazetecilere konuşan Paulo Sergio Pinheiro, “Suriye’de savaşın tamamen bittiği izlenimini bir noktada edinmiştik” dedi, ancak raporda kaydedilen olayların durumun böyle olmadığını kanıtladığını söyledi.

BM Araştırma Komisyonu: Suriye'ye yönelik yaptırımlar gözden geçirilmeli

50 sayfalık rapor, “temel insan hakları ve insani hukukun ağır ihlallerinin” bu yılın ilk altı ayında Suriye genelinde artış gösterdiğine işaret ediyor.

Rapor, Suriye’nin kuzeydoğu ve kuzeybatısında onlarca sivilin ölümüne, gıda ve suya erişimin kısıtlanmasına neden olan çatışmaları ve hava bombardımanlarını içeriyor.

BM Suriye Komisyonu, Suriye hükümetinin kontrolundaki bölgelerde eski muhalefet liderlerinin ölümlerini, ev baskınlarını, gözaltı merkezlerindeki işkence ve kötü muamele vakalarını belgeliyor.

EHA News on Twitter: "Member of #UN Commission of Inquiry on #Syria, Hanny Megally, says Turkey acting very careful to avoid civilian casualties in Idlib https://t.co/t9pZUTAYxG" / Twitter

Komisyon üyesi Hannt Megally, muhaliflerin kontrolundaki bölgelere düzenlenen Rus hava saldırılarının son birkaç aydır daha da arttığını kaydetti.

“Megally, gazetecilere, “Şiddetin arttığını görüyoruz” dedi.

Raporda ayrıca 2022 yılının ilk altı ayında Suriye genelindeki ondan fazla İsrail saldırısı da yer aldı. Bunlar arasında Şam Uluslararası Havalimanı’na düzenlenen ve havaalanının iki hafta boyunca kapanmasına yol açan saldırı da var.

BM, o dönemde Suriye’ye insani yardım uçuşlarının yapılamadığını da açıkladı.

ABD'nin BM Büyükelçisi Türkiye'yi ziyaret edecek

Amerika’dan Suriye halkına 756 milyon dolarlık insani yardım

Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında Amerika’nın Suriye halkına ilave 756 milyon dolarlık insani yardımda bulunacağını açıkladı.

Amerika’nın BM temsilciliği sözcüsü Nate Evans tarafından yapılan açıklamada, bu tutarın, Thomas-Greenfield’ın Mayıs ayında açıkladığı 800 milyon dolarlık yardıma ilave edileceği kaydedildi. BM Daimi Temsilcisi, 800 milyon dolarlık yardım paketini, Brüksel’de düzenlenen “Suriye’nin ve Bölgenin Geleceğini Destekleme” adlı toplantıda açıklamıştı.

Yapılan açıklamaya göre 756 milyon dolarlık ilave yardım, Suriye’nin 14 vilayetinin tamamında yaşayan Suriyeliler’in hayatına dokunmayı amaçlıyor. Yeni yardımın milyonlarca mülteciye ve yer değiştirmek zorunda kalanlara rahatlama sağlaması; temiz su, gıda, hijyen malzemeleri, barınak, kritik sağlık ve beslenme yardımı sağlaması amaçlanıyor.

Açıklamada, Amerika’nın Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılamak için elinden geleni yapmaya devam edeceği kaydediliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.