BM: Dünya genelinde 463 milyon çocuğun sanal eğitime erişimi yok

TÜHA HABER / Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan bir araştırma, Covid-19 salgınında okulların kapanması ile birlikte dünya genelinde öğrencilerin en az üçte birinin sanal eğitime erişimi olmadığını ortaya koydu.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) raporunda, dünyada yaklaşık 463 milyon çocuğun uzaktan eğitim için gerekli ekipmana veya elektronik cihazlara erişimi olmadığı belirtiliyor.
BM Çocuk Fonu İcra Direktörü Henrietta Fore yaptığı açıklamada, “Eğitimi aylarca tamamen kesintiye uğrayan çocukların sayısı küresel eğitim açısından acil durum teşkil ediyor. Bunun etkileri önümüzdeki yıllarda ülke ekonomilerinde ve toplumlarında hissedilebilir.” dedi.
BM, dünya çapında bir buçuk milyar çocuğun okulların kapanmasından etkilendiğini tahmin ediyor.
Raporda, çocukların uzaktan eğitime erişimindeki coğrafi farklılıkların da altı çiziliyor. Avrupa ülkelerinin Afrika veya Asya’nın bazı bölgelerine göre daha az etkilendiği ifade ediliyor.
BM raporu, yaklaşık 100 ülkeden toplanan ve halkın internete, televizyona ve radyoya erişimini ölçen verilere dayanıyor.
UNICEF raporuna göre, uzaktan eğitim için yeterli erişime sahip olan çocuklar bile başka engellerle karşılaşabiliyor: evde iyi bir çalışma alanının olmaması, aile için başka işler yapma baskısı veya bilgisayar sorunları ortaya çıktığında teknik desteğin olmaması.
Dünyanın dört bir yanındaki sanal eğitime erişemeyen öğrencilerin 67 milyonu Doğu ve Güney Afrika’da, 54 milyonu Batı ve Orta Afrika’da, 80 milyonu Pasifik ve Doğu Asya’da, 37 milyonu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da.
UNICEF, hükümetleri ‘okulların güvenli bir şekilde yeniden açılmasına öncelik vermeye’ çağırdı.
ABD veya Kanada için veri elde edilemedi.
[TÜHA Haber Ajansı, 31 Ağustos 2020]