enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
08:04 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
07:58 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
07:46 Hatay Sörf Merkezi LC Waikiki sponsorluğunda yılın son sörf şenliğini gerçekleştirdi
07:19 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
07:19 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
07:06 İletişim Başkanı Duran, İstanbul’da1 Ocak’ta sabah namazının ardından yapılacak Filistin’e destek yürüyüşü için çağrıda bulundu
06:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli inşaatında incelemelerde bulundu…
06:37 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

BM: 2050’de beş milyardan fazla kişi suya erişemeyecek

BM: 2050’de beş milyardan fazla kişi suya erişemeyecek
08.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / BM, dünya nüfusundaki artış ile iklim değişikliğine bağlı kuraklık ve seller nedeniyle temiz suya erişim sıkıntısının giderek artacağı, 2050’de beş milyardan fazla kişinin içme suyuna erişemeyeceği uyarısı yaptı.

Mustafa Kemal AtatürkBirleşmiş Milletler’e (BM) bağlı çeşitli kuruluşların katkısıyla hazırlanan “İklim Servislerinin Durumu 2021: Su” raporunda, temiz suya erişimin giderek zorlaşacağı uyarısı yapıldı.

Raporun hazırlanmasına katkı sağlayan Dünya Meteoroloji Kurumu’nun (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas dünya genelinde hükümetleri su krizini daha fazla ciddiye almaya çağırdı.

Taalas, iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık ve su baskınlarının artacağı, bu nedenle su kıtlığının daha da büyük bir sorun haline geleceği uyarısında bulundu. Uzman, dünya nüfusundaki artışın da susuzluğa  olumsuz etki edeceğini belirtti.

Rapora göre, halihazırda iki milyar kişi içme suyu tedariki güvencesine sahip değil. Raporda 2050 yılında ise beş milyardan fazla kişinin su kıtlığından etkileneceği öngörülüyor.

Rapora göre, 2000 yılından sonraki yirmi yıllık dönemde sel felaketleri önceki yirmi yıllık döneme göre yüzde 134 oranında arttı. Aynı dönemde kuraklıklar da sayı ve süre olarak yüzde 29 arttı. Yeryüzündeki su kaynakları da azaldı.

Sudan
Sudan

Rapora göre, kuraklığın yol açtığı içme suyu kıtlığı özellikle Afrika’daki insanları zor durumda bırakıyor. Asya ülkelerinde ise yoğun yağışların yol açtığı su baskını ve sellerin arttığına dikkat çekiliyor. Ancak son dönemde Japonya, Çin, Endonezya, Nepal, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerde de su baskınlarının arttığı belirtiliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), hükümetlerden verimli su tüketimini güvence altına almak ve su israfının önüne geçmek için su yönetimine daha fazla yatırım yapmalarını istedi. Ayrıca kuraklık ve sellere karşı erken uyarı sistemlerinin oluşturulması da talep ediliyor. Örgüt, iklim değişikliği ile mücadele önlemleri için de daha fazla kaynak ayrılmasını istiyor.

EK Kaynaklar *KNA,epd

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.