enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:27 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:24 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:19 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:17 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:14 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:09 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:07 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:06 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
00:04 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
12:32 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
12:07 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
10:41 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
07:56 “Her yerde Türkiye var!”
07:13 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
07:10 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Blinken: “Ortadoğu’da istikrarı güvence altına almanın en iyi yolu Gazze’de ateşkes sağlamak”

Blinken: “Ortadoğu’da istikrarı güvence altına almanın en iyi yolu Gazze’de ateşkes sağlamak”
20.09.2024
A+
A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çarşamba günü Kahire’de yaptığı açıklamada Gazze’deki İsrail-Hamas savaşında ateşkesin Ortadoğu’da şiddetin yayılmasını durdurmanın en iyi yolu olacağını söyledi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

18 Eylül 2024 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdülati, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı.

18 Eylül 2024 – ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdülati, Mısır’ın başkenti Kahire’deki Tahrir Sarayı’nda düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı.

Blinken, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasıyla başlayan savaştan bu yana bölgeyi 10’uncu kez ziyaret ediyor.

Mısır, Katar ve ABD’nin arabuluculuğunda çatışmayı sona erdirmek üzere tıkanan müzakereleri canlandırmak için Ortadoğu’ya giden Blinken’ın seyahat programında İsrail dahil başka hiçbir bölgesel durak yok.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdülati ve beraberlerindeki heyetler, Gazze'deki durumu görüştü.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdülati ve beraberlerindeki heyetler, Gazze’deki durumu görüştü.

Blinken, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdülati ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilere, “Katarlı mevkidaşlarımızla takip etmeye devam edeceğimiz bu anlaşmanın tamamlanmasının önemini tartıştık” dedi.

Blinken, “Hepimiz ateşkesin Gazze’deki insani krizin üstesinden gelmek ve bölgesel istikrara yönelik riskleri ele almak için en iyi şans olduğunu biliyoruz” diye ekledi.

Blinken ile görüşmesinin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin makamından yapılan açıklamada “Mısır, ABD ve Katar arasında ateşkes müzakereleri ile rehine ve tutukluların takası konusunda ilerleme kaydedilmesi için ortak çabaların yoğunlaştırılmasının yollarının” ele alındığı belirtildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Kahire'deki İttihadiye Başkanlık Sarayı'nda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile biraraya geldi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, Kahire’deki İttihadiye Başkanlık Sarayı’nda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile biraraya geldi.

Açıklamada ayrıca Sisi’nin Gazze’ye “büyük miktarda yardım girişinin önündeki engellerin kaldırılması için kararlı müdahale” ve “İsrail’in Batı Şeria’daki ihlallerine son verilmesi” çağrısında bulunduğu belirtildi.

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sisi’nin ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a Kahire’nin bölgede tırmanmaya yol açacak her türlü girişimi reddettiğini ve çağrı cihazı patlamalarının ardından Lübnan’ı desteklediğini söylediğini bildirdi.

Gazze’de savaşın patlak vermesinden bu yana İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da şiddet artmış, İsrail son haftalarda geniş çaplı baskınlar düzenlemişti.

Lübnan’daki patlamalar

Blinken, Hizbullah üyelerinin kullandığı yüzlerce çağrı cihazının Salı günü Lübnan’da neredeyse aynı anda patlayarak 12 kişinin ölümüne ve yaklaşık 3000 kişinin yaralanmasına yol açmasından saatler sonra Kahire’ye geldi. Bugün de yeni patlamalar olduğu haberleri geliyor.

Blinken, Hizbullah’ın ABD’nin kilit müttefiki İsrail’i suçladığı saldırıyla ilgili olarak ABD’nin önceden herhangi bir bilgisi ya da dahli olduğu yönündeki haberleri yalanladı. İsrail patlamalarla ilgili henüz bir yorum yapmadı.

Kahire’de yaptığı açıklamada Blinken, “Lübnan’la ilgili olarak, ABD’nin bu olaylardan ne haberi vardı ne de bu olaylara karıştı ve biz hala bilgi topluyor ve gerçekleri araştırıyoruz” dedi.

Blinken, “Genel anlamda, tüm tarafların çatışmayı daha da tırmandıracak adımlardan kaçınmasının önemi konusunda çok net olduk ve olmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Öte yandan ABD haber sitesi Axios, saldırıdan dakikalar önce İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’i arayarak Lübnan’da yakında bir operasyon yapılacağı bilgisini verdiğini ancak ayrıntı vermediğini belirtti.

Lübnan’la kuzey sınırı boyunca aylardır süren çatışmaların ardından İsrail, Salı günü Hamas’a karşı yürüttüğü savaşın hedeflerini Hizbullah’la mücadeleyi de kapsayacak şekilde genişlettiğini açıklamıştı.

Blinken Kahire’deyken ABD-Mısır ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunu da ele aldı.

Mısır, sık sık insan hakları ihlalleriyle suçlansa da ABD’nin stratejik ortağı olmaya devam ediyor. Washington geçen hafta Mısır’a 1,3 milyar dolarlık askeri yardımı 2023’ten farklı olarak insan hakları konusunda herhangi bir koşul öne sürmeden teslim etme kararı aldı.

Blinken, Kahire’den sonra Fransız, İngiliz ve İtalyan dışişleri bakanlarını bilgilendirmek üzere Paris’e gidecek.

EK Kaynaklar* Agence France-Presse, Reuters

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.