enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:00 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor!
08:39 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
06:51 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:53 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:36 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliği, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:28 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) İstanbul ve Ankara’da 10 Ocak buluşmaları
00:24 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:19 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:16 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:13 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:10 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
07:36 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
06:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
06:16 Bir bardak portakal suyunun şaşırtıcı faydaları
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:37 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:20 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:07 Türkiye ve Avustralya COP31’i birlikte nasıl yönetecek?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Birleşmiş Milletler’in (BM) Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre, dünyada her yıl 1,05 milyar ton gıda israf ediliyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre, dünyada her yıl 1,05 milyar ton gıda israf ediliyor
20.11.2024
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,05 milyar ton gıda israf ediliyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömür Kaya Kalkan, Akademik PersonelTÜHA Haber‘e yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan Gıda İsraf Endeksi Raporu’na göre tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,05 milyar ton gıdanın israf edildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Kalkan, bunun maddi değerinin, 1 trilyon doların üzerinde ve dünya genelindeki 194 ülkenin 192’sinden daha fazla bir bütçeye denk geldiğinin altını çizdi.

Onların altın ve dolar rezervlerinin de göz önünde bulundurulduğunda, yıllık gıda israfı ya da kaybının toplam değeri 192 ülkenin Merkez Bankası varlıklarından daha fazla bir bütçeye ulaştığını söyleyen Doç. Dr. Ömür Kaya Kalkan, dünyada her 10 insandan birinin açlıkla mücadele ettiğini, 783 milyon kişinin de açlık sınırında olduğu kaydetti.

Doç. Dr. Kalkan, düşünüldüğünde, gıda israfının ne kadar vahim boyutlarda olduğunun daha açık ortaya çıktığını belirterek, o nedenle, güvenilir bir gıda sisteminin biran önce oluşturulması gerektiğini açıkladı.

COVİD 19 SONRASI İÇİN GIDA KAYIP VE ISRAFI AZALTILMALI GIDA ÜRETİMİ ARTIRILMALIDIR7 ÜLKE VAR 

Projede yer almak isteyen sektör temsilcilerinin 7 ülkede oluşturulacak ekosistemin bir parçası olacaklarını da aktaran Doç. Dr. Kalkan, yereldeki katılımcılardan ise bir nevi danışmanlık beklediklerinin altını çizdi.

Doç. Dr. Kalkan, Yerel düzeyde Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Ticaret Odası’ndaki temsilciler ile çalışmak isteyen firmaların olacağını belirterek, bu firmaların yanı sıra uzmanlık alanlarına göre dört farklı komite daha oluşturulacağının dile getirdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Ömür Kaya Kalkan, şunları söyledi:

“Bunlar üretim, işleme, dağıtım ve tüketim komiteleri olacak. Sizler de uzmanlık alanlarınıza göre bu komitelerden birinde yer almak isteyebilirsiniz. Bu hikâyenin bir parçası olmak istiyorsanız sizleri de aramızda görmekten büyük bir mutluluk duyacağız. Sizden beklentimiz bizlere bir nevi danışmanlık sunmanız, bilgi birikiminizle projemize katkı sağlamanızdır. Böylece, gıda kaybı veya israfı ile, birlikte mücadele edebiliriz” diye konuştu.

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN, TÜHA Haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.