enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
14:21 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bir Garip Almanya-Amerika Hikâyesi

Bir Garip Almanya-Amerika Hikâyesi
08.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. üyesi Prof. Dr. Kemal İNAT, Amerikan Başkanı Trump’IN haziranda Almanya’daki askerlerinin bir kısmını çekeceğini söylediğini hatırlatarak, şimdi de ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in bu karara ilişkin somut detayları açıkladığını söyledi.

Prof. Dr. Kemal İNAT,  yaklaşık 12.000 Amerikan askerinin yanında ABD’nin Avrupa ve Afrika Komutanlıklarının (EUCOM ve AFRİCOM) merkez karargâhları da Stuttgart’tan ayrılaca (k)ğına dikkat çekti.

Bu çekilmenin ardından Almanya’da kalan Amerikan askerlerinin sayısının 24.000 civarına inmiş olacağını ifade eden Prof. Dr. Kemal İNAT,  özellikle EUCOM ve AFRİCOM karargâhlarının Almanya’dan ayrılacak olmasının Berlin’de derin bir rahatsızlığa yol açmış durumda olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Kemal İnat: "İç Siyasette Zayıflayan Trump, İsrail ...

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. üyesi Prof. Dr. Kemal İNAT

Prof. Dr. Kemal İNAT, Bu rahatsızlığı hafifletmek için Amerikan Savunma Bakanı Esper’in çekilmenin stratejik gerekçelerle gerçekleşeceğini açıklasa da Başkan Trump’ın iki gün önce attığı tweette, Almanya’nın NATO çerçevesinde yüzde 2 askerî harcama yükümlülüğünü yerine getirmediği ve Rusya’ya her yıl milyarlarca dolar enerji ödemesi yaptığı için bu ülkedeki askerlerin bir kısmını çektiklerini açıkladığına vurgu yaptı.

“Yani Trump, Almanya’dan asker çekme kararının bu ülkeyi cezalandırma amacıyla alındığını bir kez daha altını çizerek vurguladı.” diyen Prof. Dr. Kemal İNAT,  “Amerikan Başkanı daha önce de defalarca Almanya’nın yıllarca ABD’nin desteğini suistimal ettiğini, NATO’ya milyarlarca dolar borçlu olduğunu ifade etmiş ve Amerikan askerleri Almanya’yı Rusya’ya karşı korurken Berlin’in Moskova ile ilişkilerini geliştirme peşinde olduğu suçlamasında bulunmuştu” dedi.

Prof. Dr. Kemal İNAT, Almanya’da bu meselenin büyük bir hayal kırıklığı ve endişeye yol açmasının temel nedeninin de Trump’ın bu “cezalandırma” vurgusu olduğunu, zira cezalandırma vurgusunun Almanya-ABD güvenlik ilişkileri açısından bakıldığında Berlin için çok hassas bir boyutu bulunduğunu belirtti.

Kurulduğu 1949 yılından itibaren Almanya’ya geniş bir güvenlik şemsiyesi sunmuş olan ABD’nin bu desteğinin devamı açısından Berlin’de ciddi soru işaretleri oluşmaya başladığına vurgu yapan Prof. Dr. Kemal İNAT, “Bütün güvenlik stratejisini ABD ile ortaklık üzerine kurgulamış ve kendi askerî yeteneklerini geliştirmeyi ihmal etmiş Almanya için Amerikan desteğinin sona ermesi ciddi bir güvenlik zaafı anlamına gelecektir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kemal İNAT, Uluslararası sistemde güç politikasının giderek daha belirgin hâle geldiği bir dönemde, bir ticaret devleti olan Almanya’nın Washington’un askerî desteği olmadan küresel çıkarlarını korumasının çok zor olduğunu belirterek, “Ticaret devletlerinin, serbest ticaret yapmaya devam edebilmeleri için askerî güçlere ödeyecekleri bedelin her geçen gün artacağı bir döneme giriyoruz” dedi.

“Esasında Trump’ın Almanya’ya yönelik talepleri de tam bu konuyla ilgili” Prof. Dr. Kemal İNAT, “Amerikan Başkanı gayet açık ve net bir şekilde Almanya’ya, sizi korumamıza karşılık bizden daha fazla silah alarak askerî harcamalarınızı artırın, ihtiyaç duyduğunuz doğalgazı da Rusya’dan değil ABD’den alın diyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kemal İNAT,  Berlin’in bu konuda istediği adımları atmayınca da asker çekme (himayeyi azaltma) ve yaptırımlar (Kuzey Akım-2’nin durdurulması çabası) yoluyla “cezalandırma” adımlarını devreye soktuğunu söyledi.

“Amerikan himayesinin bu şekilde azaldığını ve bedelinin her geçen gün arttığını gören Almanya’nın önünde dört seçenek bulunuyor” diyen Prof. Dr. Kemal İNAT, “Kendisine yeni bir hâmi bulmak, hâmiye ihtiyaç duymayacak şekilde kendi gücünü artırmak, AB çatısı altında ABD’ye alternatif bir askerî güç oluşturmak, ABD’nin himayesinin devamını sağlamak…” olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Kemal İNAT, Almanya’nın kendisine ABD dışında bir koruyucu bulmasının, her ne kadar Federal Meclis’te temsil edilen Sol Parti’nin (Die Linke) Çin ve Rusya sempatilerinin yüksek olsa da, rasyonel bir seçenek olarak durmadığının altını çizdi.

Kendi gücünü artırarak dünyanın her köşesindeki ticaret çıkarlarını koruma seçeneği için de Berlin’in biraz geç kalmış göründüğünü söyleyen Prof. Dr. Kemal İNAT, “Çok fazla Amerikan gücüne yaslanmak Almanya’da ciddi bir bağımlılık oluşturdu ve Alman devlet aygıtını, geçmişte olduğu gibi, küresel bir askerî güç meydana getirecek şekilde çalıştırmak için çok zamana ihtiyaç var” dedi.

Prof. Dr. Kemal İNAT, Şansölye Merkel’in, Trump’ın daha ilk seçildiği dönemde NATO, Almanya ve AB’yi hedef alan söylemlerini gördüğünde, AB çatısı altında Avrupa’ya özgü bir güvenlik mimarisi inşa etme düşüncesini yeniden dile getirdiğini hatırlatarak, ancak AB içerisindeki Atlantikçilere rağmen böyle bir yapı oluşturmanın pek gerçekçi olmadığını onlarca yıllık AB tarihindeki diğer girişimlerin başarısızlığı gösterdiğini açıkladı.

Bu durumda Berlin için en gerçekçi seçeneğin ABD’nin himayesinin devamını sağlamak ve bunun Almanya için bedelinin daha çok artmaması için “dua etmek” olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kemal İNAT,  Kasım ayında yapılacak seçimleri Trump’ın kaybetmesi dileği de Berlin’de yapılacak bu duaların içinde kuşkusuz yer alacağını kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, o8 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.