enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:31 İsrail’in Gazze Soykırımı İki Şeyi Kanıtladı!
07:58 Ülke Profili: Lübnan
07:50 Başkent Ankara 2026 yılında Türk dünyasının birçok kültürel ve turistik faaliyetlerine ev sahipliği yapacak…
07:38 TeklifimGelsin’de kredi başvuru hacmi bu yıl içinde 3,5 kat artarak 41 milyar TL seviyesine ulaştı
07:36 Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Euronews’e konuştu: Türk devletleri AB ile ticari ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor
07:34 Dışişleri: İsrail meclisinin Batı Şeria’nın ilhakına yönelik attığı adım yok hükmündedir
07:28 Polonya’nın AB Göç Paktı’ndan Muafiyet Tartışması: Dayanışma mı Ayrıcalık mı?
07:27 Karayolları Genel Müdürlüğü Yol Durumu Bülteni
07:26 Almanya’da Doğuş Çay’ın form sınıfı çayları, “danthron” adlı yasaklı madde içerdiği tesbit edildi…
07:26 “KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçimleri; Doğu Akdeniz Dengesi ve Jeopolitik Yansımalar”
07:20 Ömer Çelik: İsrail’in barbar kararını tümüyle reddediyoruz
07:17 Türkiye, iki şehriyle ilk 30’a girerek dünya gastronomi liginde güçlü bir yer edindi…
07:17 Girişim Koçu Özgül ÖZTÜRK: Kadın çiftçiler geleceği ekiyor
07:04 Özel haber: AB, Mısır’a 75 milyon euroluk mali destek paketini açıklayacak
07:00 Trump Macaristan’daki zirve planını iptal etti: Putin ile ‘boşa giden bir toplantı’ istemiyorum
00:16 Türkiye’nin Enerjide Çeşitlilik ve Arz Güvenliği Stratejisi
08:39 Batı’ya Uzak, Belirsizliğe Yakın: Gürcistan’da Kırılma Dönemi mi?
07:55 Gazeteci İlhan KARAÇAY: Gazeteciliğin Talihsizliği ve Vefasızlık!
07:48 Güne başlarken, şirketlerin sermaye artırımları, iş anlaşmaları, ortaklık yapılarındaki değişimler, öne çıkan projeleri neler?
07:47 İsrail Gazze’deki vahşetin görülmesini istemiyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Biden ve Harris Asya kökenli Amerikalılara yönelik ırkçılığı kınadı

Biden ve Harris Asya kökenli Amerikalılara yönelik ırkçılığı kınadı
20.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Sekiz kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların düzenlendiği Atlanta’yı ziyaret eden ABD Başkanı Biden ve Yardımcısı Harris, Asya kökenli Amerikalılara karşı ırkçılığı kınayarak, Amerikalıları “sessiz kalmamaya” çağırdı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AP’in haberine göre, Sekiz kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıların gerçekleştirildiği Atlanta kentini ziyaret eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ırkçılığı lanetleyerek Asya kökenli Amerikalılara taziye dileklerini iletti.

Cuma günü Atlanta’da Asya kökenli parlamenterle bir araya gelen Biden, görüşme sonrası yaptığı konuşmada, Asya kökenli Amerikalılar ve Pasifik Adalılar arasındaki korkuya ilişkin duyduğu hikayelerin yürek burkucu olduğunu söyledi.

Biden, Asya kökenlilerin koronavirüs pandemisi boyunca günah keçisi ilan edilerek sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığını, saldırıya uğradığını ve öldürüldüğünü ifade ederek, “Sessizliğimiz suç ortaklığı anlamına gelir. Suç ortağı olamayız” dedi. Joe Biden ayrıca tüm Amerikalıları bağnazlığa karşı durmaya çağırdı.

ABD Başkanı Atlanta yakınlarında düzenlenen silahlı saldırıları, “ülkedeki silah şiddetinin (yol açtığı) kamusal sağlık krizinin” bir örneği olarak nitelendirdi. Bu arada Demokrat Parti çevresinden bazı isimler, silah yasasında söz verdiği reform adımlarını daha hızlı atması için Biden üzerindeki baskıyı artırıyor.

Trump’a “Çin virüsü” eleştirisi

ABD’nin ilk Güney Asya kökenli Başkan Yardımcısı olan Harris ise failin saldırıyı düzenleme motivasyonunun hala araştırıldığını, ancak öldürülen sekiz kişiden altısının Asya kökenli ve yedisinin kadın olduğunun kesin olduğunu ifade etti.

Harris, “Irkçılık ABD’de bir gerçeklik. Her zaman öyle oldu. Yabancı düşmanlığı ABD’de bir gerçeklik. Her zaman öyle oldu. Cinsiyetçilik de aynı şekilde” ifadelerini kullandı.

Kendisinin ve Başkan Biden’ın bu duruma sessiz kalmayacağını ve şiddete, nefret suçları ve ayrımcılığa karşı her zaman seslerini yükselteceklerini söyleyen Harris, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “(ABD’de) Herkesin işe gitme, okula gitme, sokakta yürüme ve güvende hissetme; ayrıca Amerikalı olarak tanınma hakkı var. Öteki olarak, onlar olarak değil, biz olarak” diye yazdı.

Hem Biden, hem de Harris, Covid-19’u  “Çin virüsü” olarak nitelendiren ABD eski Başkanı Donald Trump’a da atıfta bulundu. Harris, “Geçen yıl, inanılmaz güçlü pozisyonlarda bulunan ve Asya kökenli Amerikalıları günah keçisi ilan eden insanlar vardı” ifadelerini kullanırken, Biden, “Sözcüklerin sonuçları olduğunun her zaman bilincindeydik. Bunun adı ‘koronavirüs’. Nokta.” diye konuştu.

Weltspiegel 19.03.2021 | USA Minneapolis | Protest gegen anti-asiatischen Rassismus

Ne olmuştu?

ABD’nin Georgia eyaletindeki Atlanta kenti yakınlarında, üç farklı masaj salonunda sekiz kişi silahla vurularak öldürülmüştü. İlk saldırı geçen salı günü öğleden sonra Atlanta’nın 50 kilometre kuzeyinde bulunan Cherokee County’de düzenlenmiş, saldırıda 4 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de yaralanmıştı. Ardından aynı kentte yan yana faaliyet gösteren iki masaj salonuna da silahlı saldırı düzenlenmiş ve bu saldırıda da 4 kişi hayatını kaybetmişti. Ölenlerden altısının Asya kökenli olduğu belirtilmişti.

ABD’de pandeminin ilan edildiği Mart 2020’den bu yana, Asya kökenlilere yönelik ırkçı saldırılarda belirgin bir artış gözleniyor. Asya kökenli Amerikalılara ve Pasifik Adalılara yönelik artan saldırıları raporlamak üzere kurulan Kaliforniya merkezli sivil toplum örgütü Stop AAPI Hate’in verilerine göre bu tarihten bu yana yaklaşık 3 bin 800 saldırı kayıtlara geçti.

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.