enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:44 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:19 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
11:00 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:07 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:06 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:06 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:06 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:05 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:04 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:04 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:03 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “postmodern darbe” sürecinin failleri yargılama sonucu cezasız kalmadı…
00:01 AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığınca,”28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
11:37 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
09:24 Milli Eğitim Bakanlığı 903 sözleşmeli personel alacak
09:01 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
00:46 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Berkin Elvan haberinden yargılanan gazetecilere beraat

Berkin Elvan haberinden yargılanan gazetecilere beraat
07.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Berkin Elvan’ın ölümü ile ilgili yürütülen soruşturmayı haberleştirirken “terörle mücadelede görev almış kamu görevlisini hedef göstermekle” suçlanan gazeteciler Coşkun, Açar ve Uğur isnat edilen suçlardan beraat etti.

Mustafa Kemal AtatürkGezi Parkı eylemlerinde polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın soruşturması ile ilgili yaptığı haberler nedeniyle “terörle mücadelede görev almış kamu görevlisini hedef göstermekten” yargılanan gazeteciler Canan Coşkun, Ali Açar ve Can Uğur beraat etti.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde altıncı duruşması görülen davada, gazeteci Canan Coşkun ve Ali Açar 11 Mart 2016 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Berkin Elvan’ı Vurduğu İddia Edilen Polis Görev Yerini Hatırlamadı” haberleri nedeniyle, Can Uğur ise BirGün gazetesinin internet sitesinde yayınlanan “Berkin Soruşturmasındaki Gizlilik Kararının Sebebi: Katilin İtibarı Zedelenmesin” başlıklı sebebiyle yargılanıyordu.

Haberlerin yayımlanmasından üç sonra hazırlanan iddianamede, savcı Mehmet Selim Kiraz’ın 31 Mart 2015’te adliye DHKP/C eylemcileri tarafından öldürüldüğü hatırlatılarak “Berkin Elvan’ın ölümünün bir kısım terör örgütleri tarafından istismar edildiğini” savunulmuştu. Dvaya konu olan haberlerle, şüpheli polisin sol örgütlere hedef gösterildiğini iddia edilmişti.

“Polisin kimliğini açığa çıkaracak unsur yok”

Gazeteci Canan Coşkun ve avukatının hazır bulunduğu duruşmaya, Uğur ve Açar katılmadı. Duruşmada esasa ilişkin beyanda bulunan Coşkun, Berkin Elvan’ın öldürülmesinden itibaren faiiler hakkında yürütülen soruşturmanın her aşamasını haberleştirdiğini ve söz konusu haberin de fikri takibin bir parçası olduğunu belirterek “Avukatlar basın açıklamasında Berkin’i vuran polisin ismini açıklamıştı. Ben de bu polisin soruşturma aşamasında dosyaya giren fotoğrafını ve ifadesini buldum. Fotoğrafını buzlayarak ismini de kodlayarak kullandık. Yani haberde polisin yer almasının tek sebebi dosyada şüpheli olarak yer alması” dedi.

Amacının haber yapmak olduğunu söyleyen Coşkun, “İddianamede ve esas hakkındaki mütalaada öne sürüldüğü gibi herhangi bir kamu görevlisini terör örgütlerine hedef göstermek gibi bir amacım yoktu, olamaz da. Çünkü haberde polisin kimliğini açığa çıkaracak hiçbir unsur yoktu” ifadelerini kullandı.

Basın özgürlüğü çerçevesinde

Coşkun’un avukatı Yalçın müvekkilinin hedef göstermek amacıyla değil ifade ve basın özgürlüğü çerçevesinde haber yaptığını belirtirken suçun unsurlarının oluşmadığını savundu.

Gazeteci Can Uğur’un avukatı Tolgay Güvercin ise müvekkilinin haberindeki “hangi ifadeler nedeniyle polis memurunu terör örgütlerine hedef gösterdiğinin” ne iddianamede ne de mütalaada yer aldığını belirterek “Haber, doğası gereği çabuk bozulabilen bir malzemedir. (Haber yaparken) bu kişi terör örgütünün hedefinde mi değil mi bunu araştırmakla yükümlü gösteriliyoruz” diye konuştu.

Mahkeme, sanıklar Açar, Coşkun ve Uğur’un kendilerine atfedilen “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan, söz konusu eylemin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması sebebiyle, beraatine karar verdi.

Kararın ardından DW Türkçe’ye konuşan Canan Coşkun, “Olması gereken bu davanın hiç açılmamasıydı. Geç de olsa yanlıştan dönüldü ve beraat ettik. Umarım, mahkemenin gazetecilik faaliyetinin suç olmadığı yönündeki kararı gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılanan ve hapsedilen bütün meslektaşlarım için emsal olur” dedi.

Image

HABER / Deniz Barış Narlı / İstanbul

[TÜHA Haber Ajansı, 08 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.