enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
00:56 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Deprem Bölgesi Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu…
00:45 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:31 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:17 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:12 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:10 Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında Göztepe evinde Gençlerbirliğini 1-0 mağlup etti.
00:07 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek.
00:04 Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 11. haftasında bugün Fenerbahçe’yi konuk edecek.
00:01 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:26 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:13 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:08 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:07 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Belarus lideri Lukaşenko, Moskova’dan yardım istedi

Belarus lideri Lukaşenko, Moskova’dan yardım istedi
16.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / İstifa çağrılarıyla siyaseten ‘köşeye sıkışan’ Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yardım talebinde bulundu.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre,Göreve geldiği 1994 yılından bu yana ilk kez ülke geneline dalga dalga yayılan gösterilerde muhalif eylemciler, Lukaşenko’nun derhal istifa etmesini istiyor.

9 Ağustos’taki seçimlere hile karıştırıldığını savunan ve seçimin yenilenmesini isteyen yüz binlerce kişi sokaklara akın etmiş durumda.

Protestoların yanı sıra ve yurt dışından gelen ekonomik yaptırım açıklamalarının ardından Lukaşenko, ilişkileri her ne kadar eskisi kadar iyi olmasa da alışılmadık bir şekilde halen en güçlü destekçisi konumundaki Rusya lideri Putin’iden dolaylı olarak duruma müdahil olmasını istedi.

‘Protestoların etkisinin Belarus sınırlarının ötesine yayılabileceğini’ öne süren Lukaşenko, televizyonda canlı yayınlanan konuşmasında, “Belarus’a yönelik saldırganlık giderek artıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ile şimdi iletişime geçmemiz gerekiyor. Çünkü bu durum sadece Belarus’a tehdit oluşturmuyor.” dedi.

Moskova ile Minsk arasında 1997 yılında imzalanan ‘Birlik Devleti Anlaşması‘na atıfta bulunan Belarus lideri, ülkesinin “dış müdahale” ile karşı karşıya olduğunu ve her iki ülkenin ekonomilerini ve ordularını birbirine bağlayan “birlik devletinin” de “korunmaya” ihtiyacı olduğunu öne sürdü.

Moskova: Problem, yakın gelecekte çözülecek

Lukaşenko’nun çağrısından kısa süre sonra Kremlin’den bir açıklama geldi ve Lukaşenko ile Putin’in telefonda görüştükleri belirtildi.

Açıklamada, “Rusya ve Belarus liderleri telefonda görüştü. Liderler, Belarus’taki sorunların yakında çözülmesi konusunda anlaşma sağladı” ifadelerine yer verildi. Ayrıca açıklamada, “Bu sorunlar, iki ülke arasında birlik devleti çerçevesinde, karşılıklı yarar sağlayan iş birliğine zarar vermeye çalışan yıkıcı güçler tarafından istismar edilmemeli” denildi.

Kremlin’in kısa açıklaması, Moskova’nın kısa zamanda Belarus’taki siyasi çıkmaza müdahil olacağı şeklinde yorumlandı.

Analistler, Rusya’nın Belarus’u, NATO ve Avrupa Birliği’ne karşı bir ‘tampon bölge’ olarak gördüğünü ve Moskova’nın Lukaşenko’nun görevden ayrılmasına müsaade etmeyeceğini belirtiyor.

Protestolarda 2 kişi hayatını kaybetti, binlerce gözaltı var

Geçen hafta (9 Ağustos) yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini Lukaşenko’nun yüzde 80’le kazandığının ilan edilmesinden sonra protestolar başlamıştı.

Ülkesini son 26 yılda demir yumrukla yöneten Lukaşenko, protestoların başlamasından bu yana söz konusu eylemleri ‘dış güçlerin’ yönlendirdiğini iddia ediyor.

Muhalefet ise seçimlere hile karıştırıldığını belirterek seçimlerin şeffaf ve adil bir şekilde yeniden yapılması gerektiğini dile getiriyor.

Bu arada protestolar sırasında şimdiye kadar en az 2 gösterici yaşamını yitirirken binlerce kişi de gözaltına alınmış durumda.

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.