enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:43 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddet önleme faaliyetlerimizi güçlendiriyoruz”…
09:50 Dünyanın en büyük Türk Pazarı’nı Hollanda’da kurarak tarihe geçen Bart Van Kampen hayata veda etti…
08:12 Cevdet Yılmaz: “Terörsüz Türkiye önemli mesafeler katetti”
07:54 Almanya’nın Nürnberg kentinde Kırım Örgütleri Asamblesi adlı yeni bir platformun kuruluş kongresi gerçekleşti…
07:51 ABD uşağı katil İsrail’in sinsi işgal stratejisi: Çoban karakolları
07:43 Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze sadece Filistinlilerin meselesi değil, bütün ümmetin ve insanlığın ortak ve adil davası”
07:12 Günay Uslu’nun bitmeyen yükselişi: Paye üstüne paye, görev üstüne görev, Şimdi de Hollanda Film Festivali Denetim Kurulu Başkanlığı’na atandı…
07:01 Türk dünyasının sembolü yok oluyor: “Urmu Gölü can verir; İran onun katline ferman verir”
23:16 İletişim Başkanı Duran: Demokrasimize yönelik her türlü tehdidin karşısında durmaya devam edeceğiz
23:07 YSK’dan CHP açıklaması: Gerekçeli karar duyuruldu
21:37 Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Denizli’de “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde konuştu
21:21 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “12 Eylül askeri darbesinin demokrasimize sürülen kara bir leke. Bu darbeler tarihini biz tarihe gömdük ve sona erdirdik.”
19:52 Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinde altıncı toplantı yapıldı
07:49 Moskova’da Türk iş dünyası Crocus Expo fuarına katıldı
07:47 Geleceğin sanayisi dijital ve yeşil dönüşümle şekilleniyor
07:38 “İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı Kapanış Basın Bildirisi
07:35 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den afetzedelere 10 milyon TL destek
07:10 Cevdet Yılmaz: CHP, iç kavgayı toplumun tamamına yansıtmaya çalışıyor
07:05 Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) ödül töreni ve sergisi 13 Eylül’de New York’ta
03:37 MSB: Tüm imkanlarımızla Katar’ın yanındayız
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bayramda sağlığınız tabağınızda saklı

Bayramda sağlığınız tabağınızda saklı
07.06.2025
A+
A-

* DoktorTakvimi uzmanlarından Diyetisyen Fehime Arı, Kurban Bayramı’nda sindirim sorunlarının önüne geçmek ve sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

* Detayı bültenimizde!…

TÜHA/  TÜRKUAZ İnternational News Agency

SEZİN BULUM2018'den bu yana Marjinalli – Marjinal Porter Novelli

Haber* Sezin BULUM

İSTANBUL, 07 HAZİRAN 2025 – Marjinal Porter Novelli’den Sezin BULUM’un haberine göre, Bayram sofralarında besin gruplarını dengeli tüketmenin hem sindirim hem de sağlık açısından önemli olduğunu söyleyen DoktorTakvimi uzmanlarından Diyetisyen Fehime Arı, etlerin yanında tüketilmesi gereken besinleri şöyle anlatıyor:

“Et yemeklerinin yanında mutlaka lifli sebzeler; yeşil salata, roka, semizotu, haşlanmış ve ızgara sebzeler eklenmelidir. Bunlar sindirime yardımcı olur ve doygunluk sağlar. Kan şekerinin ani yükselmesini önlemek amacıyla lif oranı yüksek tam tahıllar eklenebilir. Fermente etkisiyle sindirimi ve hazmı kolaylaştırması için yoğurt, cacık veya ayran eklenebilir. Hazırlanacak salatalara limon eklenmesi, C vitamini demirin emilimini artırır. Dengeli bir bayram tabağı; ölçülü miktarda et, yanında bol yeşillikli veya sebzeli bir salata, az miktarda tam tahıllı karbonhidrat, bir kase yoğurt, cacık veya ayran içermelidir.”

Bayramda sağlığınız tabağınızda saklı - Uşak Haber Gazetesi

Diyetisyen Fehime Arı

Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli
Kurban etinin  hemen  tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Fehime Arı, “Yeni kesilmiş et serttir ve sindirimi zordur. Bu nedenle etin en az 12 saat buzdolabında dinlendirilmesi hem lezzet hem sindirim açısından önemlidir. Etler önce buzdolabında (0-4 derece) dinlendirdikten sonra kullanılmayacak olanlar küçük porsiyonlara ayrılarak derin dondurucuda (-18 derece) saklanmalıdır. Çözülmüş et tekrar dondurulmamalıdır. Bu, bakteri üremesine zemin hazırlar. Etler yıkanmamalıdır. Yıkamak, yüzeyindeki mikroorganizmaların su yoluyla yayılmasına neden olur. Etler iyice pişirilmelidir. Özellikle çiğ kalmış etler gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bu kurallar hem gıda güvenliği hem de sağlıklı beslenme açısından önemlidir” diyor.

Sakatat tüketiminde dikkatli olunmalı
Kurban Bayramı’nda hayvandan elde edilen ciğer, işkembe, beyin, böbrek gibi iç organ ve sakatatların sıklıkla tercih edildiğini ancak sağlıklı beslenme açısından dikkatli tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Fehime Arı, “Bu besinler demir ve protein yönünden zengindir. A vitamini, b12, çinko, folik asit gibi vitamin ve mineraller içerir. Kolesterol oranı yüksektir ve doymuş yağ içerikleri sebebiyle kalp-damar hastalıkları riski taşıyan bireyler tüketim miktarına dikkat etmelidir. Tansiyon, kolesterol, gut, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı olan bireyler sakatat tüketiminden kaçınmalı ve hekimine danışarak tüketmelidir. Sakatatların besin değeri yüksektir ancak yağ ve kolesterol açısından da zengin oldukları için ölçülü ve dikkatli tüketilmelidir” şeklinde konuşuyor.

Çocuklar ve yetişkinler için et tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat
Diyetisyen Fehime Arı, çocukların yaklaşık bir yaşından itibaren uygun şekilde hazırlanmış ve pişirilmiş kırmızı etleri tüketebileceğini belirtiyor ve şöyle ekliyor: “Bu dönemde çocuklar için etin yanında sebze, yoğurt gibi besinlerle birlikte dengeli bir tabak sunulması önem taşıyor.”
Bayramda genel olarak et tüketiminin arttığını söyleyen Diyetisyen Fehime Arı, “Porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekir. Porsiyon kontrolü el ya da avuç içi büyüklüğü gibi pratik yöntemlerle sağlanabilir. Bir porsiyon et yaklaşık avuç içi kadar olmalıdır. Etin yanında bol yeşillik, ızgara sebze veya salata, tam tahıllı karbonhidrat, yoğurt, ayran tüketerek denge sağlanmalıdır” diyor.

Kalp-damar hastaları daha dikkatli olmalı
Kolesterol, hipertansiyon ve diğer kalp damar hastalıkları bulunan bireylerin Kurban Bayramı’nda et tüketiminde daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Fehime Arı, şunları söylüyor: “Etin yağsız kısımları tercih edilmeli, kuyruk yağı veya iç yağları kullanılmamalı. Sakatatlar tüketilmemelidir. Etler ızgara ya da haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilerek pişirilmelidir. Kızartma veya kavurma gibi yağda pişirme yöntemlerinden kaçınılmalıdır.”

Tatlı tüketiminde zamanlama ve miktar önemli
Bayramda tatlı tüketiminin ölçülü, dengeli ve zaman olarak bilinçli yapılması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Fehime Arı, “Tatlı tüketilecekse küçük porsiyonlarda tercih edilmeli. Ana öğünlerle birlikte değil, öğün aralarında yenilmeli. Öğünün hemen ardından tatlı yemek sindirim sorunlarına ve ani kan şekeri yükselmesine sebep olabilir. Şerbetli ağır tatlılar yerine hafif olan alternatifler tercih edilebilir” şeklinde konuşuyor.

Bayram sonrası sindirimi rahatlatmak için ne yapmalı?
Bayram sonrası sindirim problemlerini önlemek için neler yapılması gerektiğini de anlatan Diyetisyen Fehime Arı, “Bayramda et, tatlı, hamur işi gibi besinler sık ve büyük porsiyonlarda tüketilmişse; hazımsızlık, şişkinlik, mide yanması ve kabızlık gibi sindirim problemleri sık görülür. Bu şikayetleri azaltmak, sindirimi rahatlatmak için bayram sonrası birkaç gün boyunca sebze ağırlıklı, lifli ve az yağlı öğünler tercih edilmeli. Su tüketimi artırılmalı ve günlük yaşama hareket ekleyerek sindirim sistemi rahatlatılmalıdır” diyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.