enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı Trakya’da Türk azınlık okulları sistematik bir şekilde kapatılıyor

Batı Trakya’da Türk azınlık okulları sistematik bir şekilde kapatılıyor
22.12.2021
A+
A-

ATİNA-TÜHA HABER / Yunanistan’da yıllar içinde onlarca azınlık okulu kapatıldı. Atina yönetimi okulların açılması bir yana mevcutların onarılmasına bile izin vermiyor. Üstelik asimilasyon politikası sadece “okulları kapatmakla” da sınırlı değil.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Türk azınlık toplumuna yönelik asimilasyon politikasından eğitim sistemi de nasibini alıyor.

Türk azınlık okulları kapatılıyor, okul tabelalarındaki “Azınlık” ifadesi değiştiriliyor.

Batı Trakya Türk azınlık toplumunun hakları Lozan Antlaşması ve Türkiye-Yunanistan arasındaki ikili anlaşmalarla belirlenmiş durumda ancak Atina, bu anlaşmaları çiğneyerek hukuksuz adımlar atmaya devam ediyor.

Yıllar içinde onlarca azınlık okulu sistematik şekilde kapatıldı.

“1926’da 307 okulumuz var”

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet geçmişten günümüze azınlık okulları hakkında bilgi verdi.

“1926’da Trakya Genel Valisinin hazırlamış olduğu bir raporda 307 okulumuz gözüküyor ve o günün koşullarında 48 tanesinde hizmet verilmiyor. 1994-1995 eğitim ve öğretim yılına geldiğimizde toplam 231 okulumuz mevcut. Ancak bugün itibarıyla Batı Trakya’da toplam azınlık Türk ilkokulu sayısı 103’tür.”

Yunanistan yönetimi kapatılan okulların açılmasına yanaşmadığı gibi mevcutların onarımına da izin vermiyor.

“Okullarımızın kapatılması geleceğimizi sonlandırmaktır”

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet

“128 okulumuzu kaybetmiş durumdayız. Bu azınlığımızın geleceği açısından çok acıklı bir tablodur. Okullarımızın kapatılması geleceğimizi sonlandırmak anlamına gelmesi demektir.”

Atina hukuksuz kararlarını okul tabelalarındaki “azınlık” ifadesini kaldırarak da uyguluyor. Geçen yıl çıkarılan Genelge ile Gümülcine ve İskeçe’deki Türklere ait okulların isimlerindeki “Azınlık” ifadesi yerine “Müslüman” ifadesi getirildi.

Üstelik okul tabelaları da kimseye haber verilmeksizin gece yarısı değiştirildi.

Yunan makamlar temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı ve kısıtlamalarını Cuma namazı engeli ile de hayata geçirdi.

Türk azınlık ilkokullarında yıllardır cuma günü namaz saatine uygun şekilde bitirilen ders programında değişikliğe gidildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.