enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Batı Afrika ülkesi Angola, Covid-19’a rağmen tarım sektöründe nasıl hızla gelişiyor?

Batı Afrika ülkesi Angola, Covid-19’a rağmen tarım sektöründe nasıl hızla gelişiyor?
21.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ekonomileri tepe taklak etti. Ancak Angola’da tarım sektörü hızla gelişiyor.

Angola’da bir çiftlik kurarak burada ürettiği ürünleri birkaç ay içerisinde ihraç etmeye başlayan ve pandeminin olumsuzluklarını aşan başarılı bir şirketten söz edeceğiz.

Amboim Limanı’ndaki Kaundo Çiftliği’nde yaklaşık 500 hektarı aşkın alanın yüzde 80’inde yüksek verimli üretimi yapılıyor.

Sadece bir sene önceki durumuyla kıyaslandığında, Luanda’nın güneyindeki bu Kwanza Sul bölgesi arazisindeki değişim inanılmaz boyutlarda.

Angolalı tarım şirketi Novagrolider bu 10 hektarlık arazideki potansiyeli keşfetti. Burası elverişli mikroklima iklim, verimli topraklara sahip.

Joao Macedo, Novagrolider CEO’su: “Bu araziyi analiz ettik. Bugüne kadar Angola’da gördüğüm en verimli topraklar buralar.”

Novagrolider’ın yatırımı sonrası pandemiye rağmen çiftlik 6 ay içerisinde hasatlarını toplamaya başladı.

Joao Macedo: Covid-19 bizi elbette etkiledi ancak üretim yapmaya ve hedeflerimize ulaşmaya devam ettik. Şu anda karpuz, kavun, bal kabağı ve domates hasadını yaptık. Yakın bir zamanda mango, üzüm ve diğer meyveleri toplamaya başlayacağız.”

Akıllı tarım büyüyen bir sektör ve Angola’nın ekonomisine katkısı büyük. Pandemi sonrası tarımsal üretim arttı ve bu sektörden gelen kazanç petrol endüstrisindeki şok etkisini de azalttı. Yerel halk böyle bir çiftliğin kurulmasını uzun süredir bekliyordu.

Angola meyveleri şu anda dünyada tanınmıyor ancak yakın bir zamanda uluslararası düzeyde meyve üretimiyle bilinen bir ülke olacak.

Aldenicio Lino 
Kaundo Çiftliği Üretim Müdürü

Zefa Marimbi, Yönetici: “Buraya 12 yatırımcı geldi ve geldikleri gibi gittiler. Bu araziye ulaşım imkanları çok kötüydü. Ancak bir gün sanki gökten bir iş adamı düştü ve ben bu yolu açarım diyerek yatırım yaptı.”

Novagrolider’ın sahibi iş insanı Joao Macedo, bu 25 kilometrelik yolu şirketinin kendi imkanlarıyla açmış.

Zefa Marimbi: “İnsanlar sonunda farkına vardı. Porto Amboim bölgesi, Novagrolider firması sayesinde ön plana çıkan bir konum kazandı. Birçok gence iş imkanı doğdu. Halk para kazanmaya başladı. Kurak yerler vardı ama bu şirket o bölge insanına suyu getirmeyi başardı.

Kaundo Çiftliği’nde halihazırda 400 kişi çalışıyordu. Şimdi tohum ekmek ve hasat için 1500 işçi çalışıyor. Brezilya’nın en büyük meyve ihraç eden bölgesinde çalışmış şirket üretim müdürü, buranın büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ediyor.

6 ay içinde İspanya ve Portekiz’e ihracat başladı

Aldenicio Lino, Kaundo Çiftliği Üretim Müdürü: “Angola meyveleri şu anda dünyada tanınmıyor ancak yakın bir zamanda uluslararası düzeyde meyve üretimiyle bilinen bir ülke olacak. Bu sektörde ilerledikçe, zaman geçtikçe Angola meyvelerinin bilinirliği de artacak.

Bu çiftliğin, ürettiği meyvelerini dünyaya tattırmak gibi büyük bir hedefi bulunuyor. Firma daha şimdiden İspanya ve Portekiz’e mal satmaya başlamış. İtalya, Polonya ve Namibya gibi ülke pazarları da gelecek hedefler arasında…

Aldenicio Lino: “Angola meyvelerini yiyenler bu tada alışıyor ve bunu talep ediyor. Facebook ve Instagram gibi sosyal media platformlarından çok güzel geri bildirimler alıyoruz. Bazıları Whatsapp’tan yedikleri meyvelerin fotoğraflarını bizimle paylaşıyorlar.”

Zor zamanlarda tüm engellere rağmen üreten ve gelişen bir çiftlik inşa etmek.

HABER :  Serge Rombi

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.