enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:46 Finansal Strateji Danışmanı Dilek HAKAN, “Zengezur Koridoru Türkiye İçin Hem Fırsat Hem de Risk”
00:44 ABTTF Başkanı: Yunanistan’da halkın büyük çoğunluğu demokratik kurumlara güven duymuyor
00:18 Türkiye Bursları’na 2026 Yılında 200 Bine Yakın Rekor Başvuru
00:13 Bakan Abdulkadir Uraloğlu: Sirkeci-Kazlıçeşme hattı 2 yaşında
00:13 Milli Güvenlik Sorunu: Sanal Kumar ve Kalbine Sızan Sessiz Tehdit!
00:04 Hocalı Soykırımın 34. Yılı Anma Programı
00:04 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:07 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:06 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:06 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:04 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:04 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:03 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:03 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
00:02 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:01 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:00 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:10 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Başkan Prof. Dr. Halil Hasar: “İklim Değişikliğinden En Fazla Etkilenen Yerler Kentlerdir”

Başkan Prof. Dr. Halil Hasar: “İklim Değişikliğinden En Fazla Etkilenen Yerler Kentlerdir”
29.08.2025
A+
A-

* İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, ‘Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliğiyle Mücadele İyi Uygulama Paylaşımı’ çevrimiçi toplantısının açış konuşmasını gerçekleştirdi.

* İşte detayları!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

Başkan Prof. Dr. Halil Hasar: “İklim Değişikliğinden En Fazla Etkilenen Yerler Kentlerdir”

ANKARA, 29 AĞUSTOS 2025 – İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen “Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliğiyle Mücadele İyi Uygulama Paylaşımı” çevrimiçi toplantısının açış konuşmasını yaptı.

Prof. Dr. Hasar konuşmasında, iklim değişikliğinin artık hem Türkiye’de hem de dünyada daha sık ve şiddetli şekilde hissedildiğini vurguladı. “İklim değişikliğinden en fazla etkilenen yerler kentlerdir” diyen Hasar, şehirlerin sellerden sıcak hava dalgalarına, aşırı yağışlardan fırtınalara, orman yangınlarından kuraklığa kadar birçok riskle karşı karşıya olduğunu belirtti.

“En güçlü değişim, yerelden başlar”

Kentlerin yeryüzünün yalnızca yüzde 2’sini kapladığını ancak dünya enerjisinin üçte ikisinden fazlasını tükettiğini hatırlatan Hasar, “Bütün bu olumsuzluklara rağmen kentler, çözümün de merkezi olabilir. Çünkü iklim değişikliği ile mücadelede en etkili adımların atılabileceği yer yine kentlerdir. Küresel iklim krizine karşı her düzeyde mücadele gerekiyor, ama unutmayın: En güçlü değişim, yerelden başlar.” şeklinde konuştu.

2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefi bir dönüm noktası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefinin Türkiye açısından önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Hasar, bu kapsamda 2022’de gerçekleştirilen İklim Şurası ile ilk yol haritasının oluşturulduğunu söyledi. Türkiye’nin dinamik nüfusu ve yüksek potansiyeliyle bu süreçte önemli bir aktör olacağını ifade etti.

İklim Kanunu ve Yerel Eylem Planları

Başkan Hasar, İklim Kanunu’nun Meclis onayıyla yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “İklim değişikliği politikalarının güçlü bir zeminde uygulanmasını sağlamak üzere İklim Kanunu Gazi Meclisimizin onayıyla yürürlüğe girdi. İklim Kanunu ile insanların özgürlüklerini kısıtlayacak bir husus söz konusu değil. İklim Kanunu ile Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarının (YİDEP), 81 ilde ve tüm yerel paydaşlarla birlikte hazırlanmasını zorunlu hale getirdik.” dedi.

Başkan Prof. Dr. Halil Hasar: “İklim Değişikliğinden En Fazla Etkilenen Yerler Kentlerdir”

İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar

“Ülkemizin 2100 yılına kadar iklim projeksiyonlarını oluşturuyoruz”

Türkiye’nin geleceğe dönük iklim risklerini belirlemek üzere kapsamlı bir projeksiyon çalışması yürüttüklerini de aktaran Hasar, “İklime dayalı risklerin belirlenmesi için 3 km ölçeğinde ülkemizin 2100 yılına kadar iklim projeksiyonlarını oluşturuyoruz. Burada 6 tane farklı iklim modelini ve 42 iklim indisini dikkate alarak bu çalışmayı yapıyoruz. 2100 yılına kadar hangi ilde ne düzeyde nasıl bir riskle karşılaşılabileceğini görebileceğiz ve benzer şekilde onu coğrafik yapıyla da eşleştirdikten sonra belediyelerimiz bu sisteme girebilecek. Bu model sonuçlarında kendi şehirlerinde hangi tarihler arasında örneğin 20 yıllık bir periyotta bir soruna, kuraklıkla veya su kaynakları ile ilgili bir problem ne düzeyde gerçekleşebilir ya da bir taşkının olasılığı nedir ne düzeydedir gibi bilgilere ulaşabilecekler. Bu çalışma, yerel iklim değişikliği eylem planları başta olmak üzere iklim değişikliğine yönelik çalışmalara bilimsel bir temel oluşturuyor. Bu çalışma sonucunda; uzun vadede ülkemizde ne zaman ve nerede, hangi hava olayının yaşanacağı hakkında öngörüde bulunma imkânımız olacak.” diye konuştu.

Ayrıca, Türkiye’de Yerel İklim Eylemi için AB Ortaklığı Projesi kapsamında gerçekleştirilen toplantı ile belediyelerin iklim değişikliğiyle mücadelede geliştirdiği iyi uygulamaların paylaşılması, teknik bilgi ve deneyim alışverişinin artırılması hedefleniyor. Proje aynı zamanda iyi örneklerin çoğaltılmasını ve şehirler için uygulanabilir çözüm önerilerinin geliştirilmesini amaçlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.