enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Başka bir Münih’ten kaçınmak için Avrupa, Ukrayna’yı güvence altına almak adına harekete geçmeli

Başka bir Münih’ten kaçınmak için Avrupa, Ukrayna’yı güvence altına almak adına harekete geçmeli
17.11.2024
A+
A-

100’den fazla bilim adamı, politikacı, askeri personel, gazeteci, yazar, tarihçi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisinden oluşan Batılı isim, ABD seçimleri ne olursa olsun Ukrayna’nın “Münih komplosundan” korunması çağrısında bulunduğu bir mektup yayınladı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Ukrayna, Rus saldırganlığına tam anlamıyla direnmeye devam ediyor, ancak ABD seçimleri yaklaşırken, ülke ve müttefikleri, Amerika’da kim kazanırsa kazansın, 1938 Münih senaryosunun tekrarlanma tehdidiyle karşı karşıya. Ancak Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’nu yenmesine yardımcı olacak başka bir yol daha var.

Trump, eylülde canlı yayınlarda Harris'le tartışmaya hazır olduğunu bildirdi

Mektupta, Donald Trump‘ın ABD seçimlerini kazanması durumunda yönetiminin Rusya Federasyonu ile Ukrayna’nın çıkarlarına zarar verecek ve Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atacak bir anlaşma dayatmaya çalışacağı belirtiliyor. Kamala Harris başkan olsaydı Ukrayna’nın savaşı kazanma fırsatını henüz yakalayamadığı durgunluk ve kırmızı çizgiler politikası devam edecekti.

Belge, bu senaryoda, Ukrayna’nın zaferine inanmayan ve en iyi ihtimalle Ukrayna’nın yenilgisine yanıt olarak kendilerini NATO savunmasını güçlendirmekle sınırlama eğiliminde olan kilit Avrupa hükümetlerinin kaderciliğinin, Suriye’de belirleyici bir faktör haline gelebileceğini belirtiyor. İttifak kurun ve onu zayıflatın.

Mektupta, her durumda 1938 Münih Anlaşması ile benzerliklerin açık olduğu belirtiliyor.

Metinde Bu, Avrupa’nın egemen bir devletin parçalanmasına rıza göstermesiyle elde edilen sahte bir barış olacaktır deniyor. Gelecekte çok daha büyük ve yıkıcı bir savaşın yaşanacağı inancı da dile getiriliyor.

İmzacılar, Ukrayna’nın hayatta kalmasına ve Rusya ile savaşı kazanmasına yardımcı olacak üçüncü bir yol olduğunu vurguluyor.

Ukrayna için zafere giden yol hâlâ mevcut. Bu, Avrupa’daki NATO ülkelerinin savunma bakanlıklarında iyi anlaşılmıştır ifadesini kullanan belgenin imzacıları ikna olmuş durumda.

Mektupta, önerilen eylem planının, Kiev’e askeri ve mali desteği artırma taahhüdünde bulunmak ve uluslararası hukuk tarafından tanınan sınırları içinde egemen bir Ukrayna hedefine olan bağlılıklarını yeniden teyit etmek için böyle bir adım atmaya istekli net bir strateji ve zafer teorisi etrafında yoğunlaşmış NATO ülkelerinden oluşan bir koalisyon olduğu belirtiliyor.

Sözkonusu ilke, her kim hareket etmek isterse hareket edebilir şeklinde açık mektubun yazarları tarafından vurgulamaktadır. Bu, Ukrayna’yı ve zaferini desteklemek için böyle bir yolun, 32 NATO üyesinin tümünün oybirliğiyle onayını gerektirmediği, ancak daha önce Ukrayna’ya şu anda işgal ettiği toprakları geri verme konusunda yardım sözü verenler de dahil olmak üzere “istekli” ülkelerden oluşan bir koalisyon tarafından sağlanabileceği anlamına gelir ve ardından Kiev’e gerçek güvenlik garantileri sağlanır.

Mektupta, “Seçimlerin ardından Ukrayna’da herhangi bir ani feci sonucun ortaya çıkmasını önlemek için bu gerekli deniyor.

Yazarları aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç noktaya daha odaklanıyor:

  • Rusya’nın zaferinin kaçınılmazlığı bir efsanedir. Rusya 2025’ten sonra askeri çabalarını mevcut seviyelerde sürdüremeyecek. Mektubu imzalayanlar, Rusya Federasyonu’nun ayda 260 adet ağır kalibreli silah (top ve tank) kaybettiğini ve yalnızca 20 adet üretebildiğini hatırlatıyor. Ayrıca Rusya’nın ayda ortalama 144 piyade savaş aracı kaybettiğini, ancak yalnızca 17 adet ürettiğini belirterek, Rusya’nın bu silahların stoklarını 2025’in ikinci yarısında tükenebileceğini belirtiyorlar
  • Artık herhangi bir ateşkes formatından sonra Ukrayna’nın (hatta Avrupa’nın) güvenliğine yönelik güvenilir bir plan yok. Mektubun yazarları, Putin rejiminin müzakereci bir “ortak” olarak güvenilir olmadığını ve imzaladığı herhangi bir “anlaşmayı” destekleme konusunda kendisine güvenilemeyeceğini defalarca gösterdiğini belirtiyor. Aynı zamanda, Ukrayna’nın orta vadede güvenliğin gerçekten güvenilir tek garantisi olan NATO’ya giden yolu tıkalı olmaya devam ediyor ve henüz ikna edici alternatif önerilere sahip değil. Böyle devam ederse ateşkes Rusya’nın yalnızca zaman kazanmasına ve güç kazanmasına olanak tanıyacak, Avrupalı müttefikleri ise henüz yeterli miktarda askeri üretime bile başlamamış durumda.

Kaynak* urkhaber.com

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.