enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:59 Türkiye’de geliştirilen ve üretilen Togg, Almanya’da kullanıcılarıyla buluştu…
00:59 Erdoğan: “Gazze’de 270’i aşkın gazeteci öldürülürken meslektaşlarının haberini bile yapmadılar”
00:57 Emine Erdoğan: Filistin halkının yanında durmak insanlık vicdanının gereğidir
00:45 Bakan Göktaş: “15 yaş altına yönelik sosyal medya düzenlemesi yakında hayata geçirilecek”
00:39 Aralık ayında hava nasıl olacak?
00:34 Bakan Fidan’dan 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü paylaşımı
00:24 Türkiye’nin dijital haritaları vatandaşların erişimine açıldı
00:17 İran’da geçen hafta: Öne çıkan iç ve dış gelişmeler
00:16 Trafik kazasında yaralanan polis memuru şehit oldu
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere’deki Türklere hitap etti
00:00 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün İran’a ziyaret gerçekleştirecek.
13:08 Karadeniz’de 2 ticari gemide patlama oldu
10:50 İstanbul hidrolojik kuraklık kıskacında: Her yıl daha çok su fakiri oluyor
00:59 SYS Grup Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “SYS Grup bugün 30x113mm silahı üretebilen 3 firmadan biri”…
00:40 Türkiye’nin yerli Ramjet motoru: Dünyada sayılı ülkede var
00:33 Amerikan-Rus uzay mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz aylık göreve başladı
00:33 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Türkiye’nin şu anda bir SAFE* ile iş birliği arayışı yok”
00:26 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kocaeli’n Körfez ilçesinde Kapalı Spor Salonun temelini attı…
00:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Alman mevkidaşı Wadephul ile ortak basın toplantısında konuştu…
00:21 Yüzyılın Konut Projesi’ne 5 milyon 314 bin kişi başvurdu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Tunç, “Yerli ve milli çözümler üretmeyi sadece tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz”

Bakan Tunç, “Yerli ve milli çözümler üretmeyi sadece tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz”
07.04.2025
A+
A-

* Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yerli ve milli çözümler üretmeyi sadece bir teknik gereklilik değil aynı zamanda tarihi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Çünkü kendi verisini koruyamayan bir toplum geleceğini başkasının insafına teslim etmiş olur.” dedi.

* Detayı Haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

İbn Haldun Üniversitesi Başakşehir Yerleşkesi’nde düzenlenen “Kişisel Veriler ve Hukuki Güncellemeler 2025 Perspektifi-Kişisel Verileri Koruma Günü Programı“nda konuşan Tunç, yaşam hakkının en temel insan hakkı olduğunu söyledi.

Yaşadığımız dijital çağda veri yalnızca bir sayı değil, insanın ruhuna dokunan, kimliğini yansıtan, varlığının dijital suretidir diyen Bakan Tunç, “Veriler en yalın ifadeyle ‘biz’ demektir. Artık insanın adı yalnızca nüfus cüzdanında yazmıyor. Sosyal medya profilleri, alışveriş sepetleri, tüm bunlar hep bizim dijital dünyada bıraktığımız izler ama aynı zamanda bizim birer kişisel verimiz. Bunun da ifşa edilmemesi, korunması lazım.” diye konuştu.

İKİ YÜZLÜLÜK MAALESEF DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE CEREYAN EDİYOR

Gazze’de 500 gündür soykırımın devam ettiğini hatırlatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Çocuk hakları sözleşmelerini dillerine dolayıp da uygulamasını yapmayanlar, ‘Kadın hakları savunucusuyum’ diye ortalıkta gezenler, maalesef Filistin ve Gazze söz konusu olduğunda hiç ortalıkta yoklar ve bu iki yüzlülük maalesef dünyanın gözü önünde cereyan ediyor.” diye konuştu.

Adalet Bakanı Tunç, Uluslararası Adalet Divanının aldığı tedbir kararlarının uygulanamadığını, bu bakımdan Birleşmiş Milletler sisteminin revizyona ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Birleşmiş Milletler (BM) sistemi bir revizyona tabi tutulmalıdır” derken buna işaret ettiğine dikkati çeken Bakan Tunç, “Bu sistemin insanlığın problemlerine çözüm olamadığını bütün dünyaya ilan ediyor. Sadece bunu son yıllarda değil, siyaset yaptığı bütün dönemlerde hem dile getirmeye, BM kürsüsünden de bunu defalarca ifade etmeye devam ediyor. Türkiye olarak biz insan haklarını savunmaya devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

UYAP DÜNYAYA ÖRNEK BİR DİJİTAL YARGI ALTYAPISINI OLUŞTURUYOR

Adalet Bakanlığının dijitalleşme alanındaki çalışmalarını da aktaran Adalet Bakanı Tunç, Ulusal Yargı Ağı Sisteminin (UYAP) dünyaya örnek bir dijital yargı altyapısı olduğunu, elektronik tebligat, dava açma, icradan e-satış ve CMK ödemeleri gibi işlemlerin artık dijital ortamda yapılabildiğini, UYAP’ın 23 milyon kullanıcısının olduğunu kaydetti.

Bakan Tunç, bugüne kadar sistem üzerinden 3 milyon 49 bin 396 elektronik duruşma yapıldığını, 6 milyon 302 bin de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) görüşmesi gerçekleştirildiğini bildirdi.

UYAP’ta verilerin sızıntı ve çalınma teşebbüslerine karşı katmanlı yapıda, uluslararası standartlara göre en üst seviyede güvenlik tedbirleri almaya devam ettiklerine dikkati çeken Adalet Bakanı  Tunç, UYAP’ın ağ trafiğinin sürekli olarak incelendiğini, yetkisiz veya olağandışı trafiklerin anında engellendiğini söyledi.

Bakan Tunç, “Bazen basında UYAP sisteminin aksadığı ya da çöktüğü haberleri çıkıyor. Bunlara itibar etmemek lazım. Bazen kısa süreli bakımlara alınabiliyor. Yarım saatlik, bir saatlik bakıma alındığında da bu tür ara vermeler söz konusu oluyor. O nedenle telaşlanmaya gerek yok. Çok güvenli bir sistem. Bizim ülkemizin adalet hizmetine katkı vermeye devam ediyor ve adalete erişimi kolaylaştırıyor.” ifadelerine yer verdi.

Yapay zeka teknolojilerinin adalet sistemi içinde giderek daha fazla yer bulduğunu vurgulayan Tunç, bu alana özel bir birimin kurulduğunu dile getirdi.

Adalet Bakanı Tunç, hem kamu kurumlarında hem de hukukçular arasında yapay zekaya yönelik çalışmaların hız kazandığını, ancak yapay zekanın adaletin merkezine yerleşmeyeceğini, kararların her zaman anayasa, kanun ve vicdan çerçevesinde hakimler tarafından verileceğini sözlerine ekledi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.