enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Soylu: Afet konusunda işimiz çok, yetkinliğimiz var

Bakan Soylu: Afet konusunda işimiz çok, yetkinliğimiz var
23.09.2022
A+
A-

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Afet konusunda işimiz çok, vaktimiz az ancak gücümüz, tecrübemiz, bilgimiz, kapasitemiz ve yetkinliğimiz var.” dedi.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, Soylu, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen 4. Üniversiteler Afet Yönetimi Merkezleri Platformu (AYMEP) Değerlendirme Toplantısı’nda, afet konusunda bir araya geldiklerini, AFAD Başkanlığının, kurulduğundan bu yana üniversitelerle ve bilim dünyasıyla sürekli çeşitli araştırmalar çerçevesinde temas halinde olan bir kurum olduğunu söyledi.

Önemli projelerden biri olan Afet Risk Azaltma Sistemi’nde (ARAS) kaya düşmesi, çığ ve obruk afetleri için envanter, duyarlılık, tehlike ve risk modellemesini Hacettepe Üniversitesi ile gerçekleştirdiklerini dile getiren Soylu, Türkiye Afet Risk Azaltma Planı’nın (TARAP) tüm aşamalarının ise Ankara, Gazi, Hacettepe Üniversiteleri, başka üniversiteler ile afet ve acil durum merkezleri iş birliğiyle tamamlandığını anlattı.

Soylu, 2021’in “afet eğitim yılı”, 2022’nin ise “afet tatbikat yılı” olduğunu belirterek, bu süreçte üniversitelerle protokoller imzaladıklarını, sıkı bir iletişimle temas halinde olduklarını ifade etti.

Bugün 4. toplantısını gerçekleştirdikleri AYMEP’in böyle bir yaklaşımın ürünü olduğunu kaydeden Soylu, AYMEP’i hayata geçirirken afetlere karşı bu ülkede üretilen tüm akademik bilgiyi, uygulama sahasında elde ettikleri tecrübeyle birleştirmek istediklerini aktardı.

Soylu, bu sayede atacakları adımlarla verimliliği arttırmayı, doğru tespit edilmiş sorunlarla doğru çözümler üretmeyi hedeflediklerinin altını çizerek, AYMEP’in ilk toplantısına 39 üniversiteden 42 merkezin katıldığını dile getirdi.

2. toplantıyı Ankara’da 35 üniversite ile 37 afet ve acil durum merkezinin katılımıyla yaptıklarını belirten Soylu, bu toplantıda üniversitelere AFAD Başkanlığının bütün görev ve sorumluluklarını enine boyuna anlattıklarını kaydetti.

Afet terimleri sözlüğü

Süleyman Soylu, 3. toplantıya ise 17 üniversite ile 21 afet ve acil durum merkezinin katılımıyla Elazığ Fırat Üniversitesi’nde gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

“AYMEP’i hayata geçirirken önceliğimiz kurumsallaşma ve ortak bir platform oluşturulması idi. Bunu da büyük bir oranda sağlayabildiğimizi ifade edebilirim. Kalan eksiklerimizi de hızlı bir şekilde tamamlamak istiyoruz. Tamamlanan en önemli çalışmalarımızdan birisi ise AYMEP ile ilgili olan ve birbirimizi görebildiğimiz çalışmalarımızın takip edebildiğimiz bir web sitesi oldu. Bu web sitesinde her üniversitenin kendi afet yönetim merkezine giriş hakkı var, şifresi var. Bütün bu çalışmalar tamamlandı. Böylece her üniversitenin akademik çalışmalarına tek bir platformdan ulaşılabiliyor. Ortak kongreler, ortak yayınlar gibi üniversitenin yaptığı çalışmalara da yine aynı şekilde ulaşılabilecek.”

Bu ortaklığın diğer bir çıktısının da mükerrer çalışmaların önüne geçmek olduğunu kaydeden Soylu, ayrıca afet terimleri sözlüğü çalışmasını da yine bu platform sayesinde özellikle akademisyenlerle güncelleme imkanına sahip olduklarını vurguladı.

Soylu, AYMEP’te afet yönetimine katkı sunacak projelerin sağlıklı bir şekilde desteklenmesinin de bulunduğunu ifade ederek, “Kamu üniversite iş birliğiyle daha hayata dokunur projelerin üretilmesi de var. Halihazırda 33 üniversitenin bilgileri AYMEP platformunda yayınlanmaktadır, yer almaktadır.” dedi.

Bu sayının her geçen gün artması için gayret ve heyecan içerisinde olduklarının altını çizen Soylu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dünyada AFAD benzeri pek çok kurum ya da oluşum elbette ki vardır. Hatta AFAD bunların arasında en genç olanlarından birisidir ama bu genç yaşına rağmen herhangi bir kurum değildir ve dünya ölçeğinde başarılı bir kurum haline çok kısa bir zamanda gelmiştir.

Elbette ki bu hem bir vizyon hem de bir devlet gücü meselesidir. Bu vizyonu ve bu gücü temin eden, istikrarı sağlayan, özellikle bize bu imkanı veren Sayın Cumhurbaşkanımıza da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Dünyanın en önemli afet bölgelerinden birinde yaşayan bir ülkenin evlatları olarak şunu söylemek durumundayız.

Afet konusunda işimiz çok, vaktimiz az ancak gücümüz, tecrübemiz, bilgimiz, kapasitemiz ve yetkinliğimiz var. Böyle iyi niyetli ve donanımlı insanlarla doğru stratejilerle, toplumdaki her ferdi bu işin içine katarak inşallah bu zorluğu ülkemiz adına aşacağımıza inanıyoruz.”

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.