enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
07:30 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
07:24 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
07:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
07:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
07:09 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Kirişçi, Orman Kanunu’na ilişkin düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı

Bakan Kirişçi, Orman Kanunu’na ilişkin düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı
21.03.2023
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Adana Ticaret Odası’nda, TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşmeleri başlayan “Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi“nin ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin boyutlarıyla ilgili konuşan Kirişci, depremden etkilenen vatandaşların şehirlerine geri dönmeleri için çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini dile getirdi.

Adana’da 3 binin üzerinde yıkılacak bina olduğunu bildiren Kirişci, “Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin planlı üretimle arz güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını ifade etti.

Bakanlık olarak çiftçinin sadece üretime odaklanmasını sağlamaya gayret ettiklerini vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:

“Hiçbir çiftçimizin pazarlama sorunu yaşamaması gerekiyor. Yani üretecek. Neyi üretmesi gerektiğini biz onlarla paylaşacağız ve bunu ürettikten sonra artık pazarlamayla ilgili kaygısı olmayacak. Bu düzenlemeyle aslında muradımız, geldiğimiz günden itibaren sıklıkla da dile getirdiğimiz, Bakanlığımızın mottosu haline gelmiş, ‘Sen üret yeter’ diyoruz. Üretici sadece üretimle ilgilenecek. Geri kalan kısımlar konusunda bu konu mutlaka karşılanmış ve bir şekilde düzenlenmiş olacak.”

“EKİLMEYEN BİR KARIŞ TARIM ALANI KALMAYACAK”

Üretimde su konusunun önemine dikkati çeken Kirişci, toprağın, suyun ve diğer kaynakların en etkin ve verimli bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, şöyle devam etti:

“Bu kaynak optimizasyonu, faaliyetlerimizin verimliliğini artıracak ve çiftimizin refahını yükseltecektir. Ekilmeyen bir karış tarım alanı kalmayacak. Bu teklif, Meclisimizde kabul edilir, onaylanırsa 1 metrekare boş yerimiz kalmayacak. Çünkü burada mülkiyet hakkıyla, kullanım hakkını birbirinden ayıracağız. Mülkiyet hakkı anayasal bir hak ama iki yıl üst üste boş kalan bir tarım alanı varsa biz bunun kiralanmasını gündeme getireceğiz. O çiftçiye kira bedelini ödeyeceğiz.”

Kira bedelinin, hiçbir zaman rayiç bedelin altında olmayacağını dile getiren Kirişci, “Bu, varislere ait bir taşınmaz da olabilir tarım arazisi de olabilir. O zaman da davalı da olsalar, bu para bir yerde bloke edilecek. Davaları neticelendiğinde tekrar hesaplarına yatırılmış olacak.” ifadesini kullandı.

Desteklemelerde artık Bakanlığın tespitlerini ve kayıtlarını esas alacaklarını belirten Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi artık Bakanlık olarak gördüğümüzü, tespitlerimizi de esas alarak bu desteklemelerden üreticilerimizin neredeyse tamamının yararlanmasını sağlayacağız. Bu, üreticilerimiz adına atacağımız bir adım olacak. Yani sadece bitkisel üretim için örneğin ÇKS’yi yani Çiftçi Kayıt Sistemi’ni esas almayacağız. Bakanlığın tüm kayıtlarını dikkate alarak bu desteklemeleri gerçekleştireceğiz. Bu kanun teklifi bir devrimdir. Yani bu depremin sel ve taşkının konuşulduğu yani moralleri iyileştirmek için çabalarımızı sarf ettiğimiz bir dönemde hakikaten tarım adına bu gerçekleştireceğimiz devrimler bizim için çok çok önemlidir.”

“ORMAN KÖYLÜSÜNE GELİRDEN PAY VERECEĞİZ”

Kirişci, kenevir konusunda, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) önderliğinde, çalışmalar yapılacağını belirtti.

Bakan Kirişci, Orman Kanunu’na ilişkin düzenlemenin getirdiği yeniliklere dair ise şu bilgileri verdi:

“Orman köylümüzün gelir seviyesini artıracağız, ormandan elde edilen gelirlerden pay vereceğiz. Orman köylümüze sigortalı olma ve sigortaların bir kısmının Bakanlıktan karşılanmasını sağlayacağız. Orman köylüsü gerek yakacak için odun ihtiyacını ve gerekse de kendi konutunun yapımında kullanacağı kereste ihtiyacını yüzde 70 indirimli olarak alacak. Ormancılıkla ilgili konularda da dijitalleşmenin yaygınlaşmasını istiyoruz. Elektronik damga bu kerestelerin üzerinde olur. Artık onları elektronik damgalayıp o kereste nereden çıktı, nereye gidiyor, bu da takip edilebilir hale gelmiş olacak.”

Kirişci, düzenlemeyle, orman yangını gibi olaylarda hayatını kaybeden personelin şehitlik statüsüne alınacağını da bildirdi.

Şanlıurfa’da yaşanan sel felaketine de değinen Kirişci, yıllık yağış miktarının 3’te 1’inin 3 günde bu bölgeye yağdığına işaret ederek, yaraları sarmak için büyük bir gayret gösterdiklerini aktardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.