enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:41 İletişim Başkanı Duran, Suriye’deki terör saldırısını kınadı
06:34 TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne Diyanet’ten “Caiz” Fetvası: Vatandaşın Şüphesi Giderildi!
05:50 MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ile düzenlediği ortak operasyonda DEAŞ’lı teröristi Malatya’da yakaladı.
04:32 Bugün Cumhurbaşkanın katılımıyla 455 bininci konutun anahtarları hak sahibi vatandaşlara verilecek…
03:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefet, Avrupalı Türkleri hedef almaktan utanmıyor”
03:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanlar olarak Filistin’de, Lübnan’da, Sudan’da ve dünyanın birçok yerinde kardeşlerimiz sancılı günler yaşıyoruz”
02:19 Hakeme Şiddet Skandalı, Yönetim ve Eğitimdeki Çürümüşlüğün Aynası…
02:02 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
01:03 Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk kura Adıyaman’daki konutlar için çekilecek…
00:34 MİT’ten siber casusluk operasyonu: 4 şüpheli gözaltına alındı
10:40 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Azerbaycan Başbakanı Esedov tarafından kabul edildi
00:56 TÜBİSAD, Türkiye’nin Dijitalleşme Karnesini Açıkladı
00:47 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
00:29 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Komisyonumuz tarihi bir görev icra etmektedir”
00:23 Asgari Ücretin Asıl Talihlileri: Esnaf Ağaları!
00:22 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana’yı vuslatının 752. yılında sema mukabelesinde andı
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:03 Trump Neden Grönland Diyor? Haritalar, Grafikler ve Arktik’te Güvenliğin Yeniden Tanımı
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ile görüştü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”

Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
09.10.2024
A+
A-

İsrail’in güney Lübnan, Bekaa Vadisi ve Beyrut’un Dahiye bölgesi gibi Hizbullah’ın kontrolündeki ya da güçlü olduğu noktalara yönelik saldırıları devam ediyor. Diğer taraftan Lübnan-İsrail sınırında Hizbullah tarafından atılan füzeler İsrail’de endişelere sebep oluyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Beyrut’tan Gazeteci-Savaş Muhabiri Hediye LEVENT’in haberine göre, İsrail’in Lübnan’a yönelik “sınırlı” bir kara operasyonu başlattığını duyurmasının ardından Lübnan’da gerilim daha da tırmandı.

Bazı Lübnanlı uzmanlar İsrail’in saldırılarını Hizbullah ile sınırlı tutmayabileceğini öne sürüyor. Lübnanlı siyasetçiler ise yaklaşık 1 yıldır devam eden İsrail-Hizbullah çatışmalarının sona erdirilmesi ve Lübnan ordusunun çatışmalara sürüklenmemesi için diplomatik girişimlerini yoğunlaştırdı.

Lübnan içinde sokaklarda, televizyon ekranlarında ve siyaset koridorlarında tartışılan birkaç konudan biri Hizbullah’ın ülkedeki varlığının nasıl değerlendirileceği ve ateşkes için atılması gereken adımlar. Bu sorulara siyasetçiler ve uzmanlar farklı yaklaşıyor.

Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”“Geriye kalan tek güç Lübnan ordusu”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Lübnan ordusunun Hizbullah’ın aldığı darbe gibi darbeler almaması için çok dikkatli hareket edilmesi gerektiğini” söyledi.

Lübnan’daki askeri durumu “çok zor ve komplike” ifadeleriyle tanımlayan Bedir’e göre, İsrail saldırılarının ve suikastlarının ardından Hizbullah çok ağır darbe aldı ve örgütün sahada sıcak savaşı yürüten kısmı ayakta kaldı.

“Bu nedenle Lübnan’ı ve Lübnan sınırlarını koruyabilecek tek güç Lübnan ordusu kaldı” diye konuşan Bedir, Hizbullah’ın elindeki silahların İsrail’e karşı caydırıcı olmadığına dikkat çekti.

Bedir, mevcut çatışmalar sona erdikten sonra Lübnan’ın yeni bir savunma stratejisi belirlemesi gerektiğini belirtti. Hizbullah’ın yok sayılmaması gerektiğini düşünenler arasında yer alan Bedir, şunları söyledi:

“Eğer bu savaştan sonra dengeler olduğu gibi kalırsa yani İsrail Lübnan’a giremez ve Hizbullah savaş gücünü hala koruyor olursa Hizbullah ile ve geri kalan Lübnanlı siyasi iradelerle, Hristiyanlar ve Dürziler ile oturup Hizbullah’ın silahlarına dair yeni bir yaklaşım konusunda anlaşmamız gerekiyor. En azından benim açımdan bu bir gereklilik. Hizbullah’ın genel sekreter yardımcısı Şeyh Naim Kasım’dan buna dair imalar duydum. Kasım diyor ki, ‘Bu savaştan sonra yeni bir söylem/yaklaşım olacak’ ve bu yeni bir gösterge. Ancak ben diyorum ve duyuruyorum ki bu savaştan sonra Hizbullah ile başka bir konuşma olacak. Çünkü ne biz ne de Şiiler her 2-3 yılda bir şimdikine benzer krizlerle daha fazla yaşayamayız”

“Emperyalist hedefleri olan iki ülke arasında kaldık”

Askeri uzman Naci Mlaeb ise Lübnan’daki sorunların ve durumun anlaşılması için ülkedeki çok dinli ve mezhepli yapının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Askeri uzman Naci Mlaeb
Askeri uzman Naci Mlaeb

“Lübnan çok mezhepli bir ülke. Mezhepler arasında anlaşmalar var ancak biri ya da öteki dışarıya bağlılığını öne çıkarabiliyor. Ne yazık ki bu, ülkede güvenlik krizine sebep oluyor ve Lübnanlılar bundan dolayı muzdarip” diyen Mlaeb’e göre, “Hizbullah kendini İran tarafından yönetilen eksen bünyesinde İran’a bağladı ve bu eksen İran için çalışıyor ancak Tahran bu eksen için çalışmıyor.”

“Yayılmacı emperyal eğilimleri olan iki ülke arasında kaldık” diyen Mlaeb, bu iki ülkenin İsrail ve İran olduğunu söyledi.

Mlaeb’e göre, “emperyal hayallerle hareket eden İran” nüfuzunu Irak’ta, Suriye’de, Lübnan’da ve Yemen’de genişletmeye çalışıyor. İran’ın bu ülkelerde devletten daha güçlü yapılar kurarak güvenliği sarstığını savunan Mlaeb, İsrail’in ise din esaslı ideolojiler sebebiyle Lübnan’ın da bulunduğu bölgeye yönelik hedefleri olduğunu iddia etti.

Hediye Levent (@levent.hediye) • Instagram photos and videos

Gazeteci* Hediye LEVENT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.