enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:17 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:00 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:49 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:13 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
07:27 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
11:18 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:32 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
10:04 Su, Suyun Önemi Türkiye’de Su Politikaları ve Su Sorunu Üzerine Kısa Anımsatmalar…
07:48 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
07:46 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
07:42 İsrail-İran saldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
07:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
07:38 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
07:33 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, 186 yaşında
23:19 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
18:46 Kocaeli Kartepe’de Lezzet ve Kültürün Buluşması: Gastronomi Festivali Coşkusu Başladı
08:42 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’na düşen İsrail’in İran saldırısı..
20:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail haydutluğuna artık bir dur denmelidir
11:08 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir Çin Seddi’ne Türk Bayrağı Astı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan’ın kara günü: Rus Kızıl Ordunun katliamının üzerinden 31 yıl geçti

Azerbaycan’ın kara günü: Rus Kızıl Ordunun katliamının üzerinden 31 yıl geçti
20.01.2021
A+
A-

TÜHA HABER / 20 Ocak 1990 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Sovyet Kızıl Ordusu’nun gerçekleştirdiği korkunç katliamın bugün 31. yıl dönümü kaydediliyor. Yıl dönümü, Dağlık Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması ile birlikte daha fazla anlam kazandı.

Azerbaycan Türkleri, bağımsızlık talebiyle Bakü Azadlık Meydanında sokaklara dökülmüşken, 19 Ocak 1990’ı 20 Ocak 1990’a bağlayan gece, Sovyet tankları 26 bin askerle birlikte şehre girerek, Bakü sokaklarında bağımsızlık yürüyüşü yapan insanların üzerine acımasızca ateş açtı.

Açılan ateş sonucunda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 sivil katledildi, 700’e yakın kişi yaralandı. Bugün kanlı baskın Kara Yanvar’ın 31. yıl dönümüne girildi. Bu acı gün, Azerbaycan halkının yüreğinde halen tazeliğini korurken; bağımsızlığa giden sürecin meşalesinin yandığı gün oldu.

KARANFİLLERLE ŞEHİTLİĞE AKIN EDİLİYOR

Azerbaycan’ın bağımsızlığının önemli dönüm noktalarından biri olan “Kara Yanvar”da hayatını kaybedenler, her yıl 20 Ocak’ta düzenlenen törenlerle anılıyor. Bakü’deki şehitliği ziyaret eden Azerbaycanlılar ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor, bağımsızlık ateşini yakanlara minnettarlığını gösteriyor.

KARABAĞ YENİDEN AZERBAYCAN’IN

Ermenilerin, 1998’den beri devam eden, 32 yıllık işgali, Azerbaycan ordusunun başarılı operasyonuyla son buldu. Azerbaycan ordusunun kahramanca mücadelesi sonucu 10 Kasım 2020 tarihinde Karabağ’da resmen işgalden kurtarıldı. Azerbaycan, haklı mücadelesinde kazanan taraf oldu. Karabağ, 32 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.

TÜRKİYE, AZERBAYCAN’I UNUTMADI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 20 Yanvar katliamının 31. yıl dönümü dolayısıyla bir anma mesajı yayımladı. Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı mesajında, “20 Ocak 1990’da Can Azerbaycan’ın istiklali için şehit olan Azerbaycanlı kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Ocak 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.