enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:00 Batı’nın Ukrayna kozu tükendi!
07:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş’un katılımıyla Meclis’te “Sıfır Noktası’ndan: Görünenin Ötesinde Gazze” belgesel filminin gösterimi gerçekleştirilecek…
07:57 Akademik içerikli strateji merkezlerin önemi, misyon ve vizyonlarındaki dönüşümü
07:44 Emine Erdoğan, İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımın ikinci yılına ilişkin NSosyal hesabından paylaşım yaptı.
07:43 Katılım Emeklilik 50 Milyar TL Fon Büyüklüğünü Aştı
07:37 MHP Genel Başkanı Bahçeli: “CHP’nin sadece sayın Cumhurbaşkanımızı, sadece Meclis’imizi değil, esasen Türkiye’yi ve Türk milletini yok saydığı ortadadır”.
07:25 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü önlemedeki Türkiye modelini bugünlerde gerçekleştiriyoruz”
07:08 İsrail-Gazze Savaşının 2. Yıldönümünde bir Değerlendirme
07:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortak alfabe hususunda Türkiye olarak ilk adımı atıyoruz
06:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 12. Zirvesi kapsamında, TDT Gebele Zirve Bildirisi’ni imzaladı…
06:17 Heybeliada Ruhban Okulu
02:31 MHP Genel Başkanı Bahçeli: İmralı SDG/YPG’ye doğrudan yeni bir çağrı yapmalı
00:31 Türkiye’de kadınların yüzde 28,2’si psikolojik, yüzde 18,3’ü ekonomik, yüzde 12,8’i ise fiziksel şiddete maruz kaldı
18:39 Bakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı ile Gazze’yi görüştü
18:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüştü
18:23 Haydut İsrail’in alıkoyduğu aktivistler İstanbul’a hareket etti
07:50 “Türkiye NATO için savaşmaz”
07:48 Diyarbakır’da imamlar, görev yaptıkları tarihi camileri ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere 4 dilde rehberlik hizmeti sunuyor.
07:47 Rusya Ukrayna’da “BAYKAR” Fabrikasını Hedef Aldı
07:27 Kafkasya’daki Jeopolitik Denge: Gürcistan Yerel Seçimleri
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan’ın bağımsızlığının 104. yılı

Azerbaycan’ın bağımsızlığının 104. yılı
29.05.2022
A+
A-

BAKÜ – TÜHA HABER / “Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez…” Azerbaycan’da, 28 Mayıs 1918’de ilan edilen bağımsızlığın 104. yılı kutlanıyor.

“Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez”

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın ‘TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberine göre, Azerbaycan’ın bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918’de Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi.

Milli Şura’nın kabul ettiği “İstiklal Bildirisi”nde, ülkenin yönetim şeklinin cumhuriyet olduğu belirtildi.

Teskilat_680*100 banner

Tarih sahnesinde var olduğu 23 aylık kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapılan, tüm yurttaşlara eşit haklar, kadınlara seçme hakkı tanıyan Azerbaycan, “Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti” olarak kabul ediliyor.

Azerbaycanlılar, bağımsızlığın hemen ardından geçici hükümet oluşturdu. Hükümet, Bakü Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için bir süre ülkenin ikinci büyük kenti Gence’de faaliyet gösterdi.

Bakü Fatihi' Nuri Killigil kimdir? Efsane komutan Nuri Paşa savunma sanayii  kahramanıydı

Bakü’nün Fatihi: Nuri Paşa

Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı devleti oldu. İki devlet arasında 4 Haziran 1918’de anlaşma imzalandı. Bu kapsamda dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa (Killigil) komutasında bir ordu kurarak Azerbaycan’a yardım gönderdi.

“Kafkas İslam Ordusu” ismi verilen ordu, 15 Eylül 1918’de Bakü’yü kurtardı ve hükümet buraya taşındı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü’nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda 1130 şehit verdi.

Azerbaycan’da kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapılarak ülke tarihinde ilklere imza atıldı. Irk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanındı.

Bakü Devlet Üniversitesi - Vikipedi

Türk dili, devlet dili olarak ilan edildi

Azerbaycan, Müslüman doğuda kadınlara seçme hakkı tanıyan ilk ülke oldu. Ülkenin kendi para birimi ve posta pulları tedavüle girdi, Devlet Bankası ve Bakü Devlet Üniversitesi kuruldu.

Dış tehditlere karşı 26 Haziran’da Azerbaycan kendi ordusunu kurdu ve bu ordunun oluşumunda Osmanlı subayları önemli rol oynadı.

TRT_Francais_680*100 banner

Hükümetin 27 Haziran 1918’de aldığı kararla, Türk dili, devlet dili olarak ilan edildi. Daha önce çoğunda Rusça eğitim yapılan ortaokullarda, Türkçe eğitim yapılması zorunlu kılındı.

7 Aralık 1918’de 120 sandalyelik parlamento faaliyete başladı. Ülkedeki tüm siyasi parti ve etnik grupların temsil edildiği parlamento, faaliyet gösterdiği 17 ay süresince 230 yasa tasarısını kabul etti.

Mehmet Emin Resulzade kimdir? - Yeni Akit

Azerbaycan’ın kurucusu kabul edilen “Mehmet Emin Resulzade”

Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920’de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu.

Hükümet yöneticileri ve aydınların çoğu ülkeyi terk etti fakat hepsi Azerbaycan davasını hayatlarının sonuna kadar yaşattı.

Azerbaycan’ın kurucusu olarak kabul edilen Mehmet Emin Resulzade, yaşamının son dönemlerini Türkiye’de geçirdi. 1949’da Ankara’da Azerbaycan Kültür Derneğini kurdu, kitaplar yazıp, konferanslar düzenleyerek ülkesinin durumunu anlatmayı sürdürdü.

Resulzade’nin, “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” sözleri, yıllar sonra tüm Azerbaycanlılar için slogan haline geldi.

Azerbaycan, Sovyetlerin dağılmasının ardından tekrar bağımsızlığını ilan etti.

Bağımsızlık bildirgesinde, ülkenin, 1918-20 döneminde faaliyet gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti’nin varisi kabul edildiği belirtildi.

Azerbaycan TEKNOFEST'e hazır | TRT Haber Foto Galeri

Bağımsızlığın 104 yılı TEKNOFEST’le taçlandı

Azerbaycan, bağımsızlığının 104. yılında dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivaline (TEKNOFEST Azerbaycan) ev sahipliği yapıyor.

Türkiye dışında ilk kez Azerbaycan’da gerçekleştirilen TEKNOFEST, Azerbaycanlılara adeta çifte bayram yaşatıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.