enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni gerilim

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni gerilim
30.03.2022
A+
A-

ERİVAN, BAKÜ – TÜHA HABER / Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da son günlerde artan gerilim nedeniyle uluslararası caydırıcılık mekanizması talep etmesine Azerbaycan’dan sert yanıt geldi. Bakü, Erivan’a “uluslararası hukuk” vurgusu yaptı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Yabancı Kaynaklar‘dan aktardığı haberine göre, Son günlerde Dağlık Karabağ’da artan gerilim nedeniyle uluslararası toplumu müdahaleye çağıran Ermenistan’a Azerbaycan’dan yanıt geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, “Ermenistan gibi uluslararası hukuku ağır şekilde ihlal eden bir devletin uluslararası caydırıcılık mekanizması hakkında konuşamayacağını” ifade ederek “uluslararası hukuktan daha iyi bir uluslararası caydırıcılık mekanizması olamayacağını” belirtti.

Ermenistan Güvenlik Konseyi’nin ilgili bildirisine değinilen açıklamada “Dağlık Karabağ’daki gerilimi yükselten tarafın, (Bakü-Erivan-Moskova arasındaki) üçlü bildirinin hükümlerini ihlal eden Ermenistan olduğu” savunuldu.

Erivan ve Moskova geçen hafta Bakü’yü Rus barış gücünün sorumluluğundaki bir bölgede ateşkes ihlali yapmakla suçlamıştı. Ermenistan ve Rusya, Azerbaycan’ı Dağlık Karabağ’ın Askeran bölgesinde yer alan ve çatışmalarda üç Ermeni askerinin öldüğü Faruk köyünü ele geçirmekle itham etmişti. Bu suçlamayı reddeden Bakü ise söz konusu bölgenin uluslararası hukukça tanınan Azeri topraklarının bir parçası olduğunu belirtmişti.

Ermenistan’dan hem suçlama hem çağrı

Gerginliğin yükseldiği bölgede yaşananların ardından dün Ermenistan Güvenlik Konseyi, provokasyonla suçladığı Azerbaycan’ın “Dağlık Karabağ’a saldırmak için zemin hazırladığını” iddia etmişti. Ermenistan Güvenlik Konseyi’nin açıklamasında ayrıca bölgede “etnik temizlik” ve “yeni bir askeri gerginlikten” kaçınılması için uluslararası caydırıcılık mekanizmalarının etkin kılınması gerektiği belirtilmişti. Konsey ayrıca “kapsamlı bir barış anlaşması amacıyla acilen görüşmelere başlanması” için Bakü’ye çağrıda bulunmuştu.

Aynı gün Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da Rus barış güçlerinin “Azerbaycan’ın sınır ihlali sırasındaki” eylemlerinin incelenmesi için çağrıda bulundu. Açıklamada, Azerbaycan birliklerinin “barış gücünün sorumluluğundaki alana yönelik sınır ihlaline son verilmesi için” Dağlık Karabağ’daki Rus barış gücü birliğinden “somut adımlar” atması istendi.

Bakü: Masaya oturmaya hazırız

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, “kapsamlı bir barış anlaşması” için acilen müzakerelere başlanmasını öneren Erivan’ın bu çağrısına da yanıt verdi.

Bakanlık açıklamasında, “Ermenistan barış anlaşması konusunu yeni bir halkla ilişkiler (PR) kampanyası olarak görmüyorsa, yani ciddiyse, o zaman somut adımlar atmak gerekir. Biz Azerbaycan’ın buna hazır olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz” denildi. Açıklamada, bir yıl önce Ermenistan’la barış görüşmeleri başlatmayı teklif eden tarafın da Azerbaycan olduğu ve geçen ay da Bakü’nün, olası bir anlaşmanın temel alacağı somut ilkeleri dile getirdiği hatırlatıldı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 2020 yılında Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle yaşanan savaşta 6 bin 500’ten fazla insan hayatını kaybetti. Moskova’nın arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşması sonucunda Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da Ermenistan’ın kontrolündeki toprakların önemli bir bölümünü geri alırken Rusya da bölgeye barış gücü konuşlandırmıştı.

EK Kaynaklar *DW,AFP

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.