enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:25 Kocaelispor Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, görevinden ayrıldığını açıkladı…
08:45 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın, ‘Sabah kahvesi’nde Ekonomi Gündemi’nde öne çıkan haberler…
07:58 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ‘Türk Dünyasında Ortak Alfabe Çalışmaları’ konulu konferans yapıldı…
07:57 Güney Kafkasya’da ikili ilişkiler ve üçüncü devletlerin müdahalesi…
07:51 Gaziantep Stadyumu, Galatasaray ile Trabzonspor’u karşı karşıya getirecek olan 63. Ziraat Türkiye Kupası dev finaline hazırlanıyor…,
07:47 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan, Dünya Gündemi ve kısa kısa haberler!…
07:45 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan Avrasya’dan kısa kısa!…
07:39 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin yeniden başlatılmasını önerdi…
07:26 ABD’de yapılan bir ankette, halkın yüzde 56’sı Başkan Trump’ın üniversitelerle ilgili politikalarını onaylamadığını belirtti…
19:44 Gazeteci Mustafa SALMAN’dan, Spor Gündemi!…
09:55 Türk mutfağı dünya sahnesinde hızla yükseliyor…
08:48 Avrupa Birliği (AB) Eski Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den AB’ye Gazze eleştirisi…
08:23 Papa 14. Leo: Katolik Kilisesi’nin ilk ABD’li papası kimdir?…
08:19 Türkiye’de Afet ve Acil Durum Önlemleri!…
08:10 1972’de fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yıllar sonra atmosferi geçerek Hint Okyanusu’na düştü…
08:09 Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü: “Dünyanın yaşadığı krizler enerji verimliliği ile çözülebilir”…
08:03 Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?…
07:46 CHP’den Hayvanları Koruma Kanunu’na Alternatif Teklif: “Yaşam Hakkı İçin Direneceğiz”…
07:39 AKUT VAKFI’ndan Hatay’a Sağlık Desteği: Karaağaç AKUT VAKFI Aile Sağlığı Merkezi Sağlık Bakanlığı’na Devredildi…
07:35 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da öncelikli olarak 2000 yılından önce inşa edilen yapıların ele alındığını açıkladı….
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ‘Türk Dünyasında Ortak Alfabe Çalışmaları’ konulu konferans yapıldı…

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ‘Türk Dünyasında Ortak Alfabe Çalışmaları’ konulu konferans yapıldı…
12.05.2025
A+
A-

a

* Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Türk Dil Kurumu (TDK) iş birliğinde düzenlenen ve TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’in konuşmacı olarak yer aldığı “Türk Dünyasında Ortak Alfabe Çalışmaları” adlı konferans, 9 Mayıs 2025 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi İsa Bey Salonu’nda gerçekleşti.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

AYDIN, 12 MAYIS 2025 – Konferansa, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erkan Salan ve Prof. Dr. Cengiz Özarslan, fakülte dekanları, meslek yüksekokulu müdürleri, Genel Sekreter Yardımcısı Tanfer Bilge ve Genel Sekreter Yardımcısı V. Naciye Çalışıcı Çelik, akademik ve idari kadro ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansta Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk dünyasında alfabe birliği sağlanması yönünde geçmişten günümüze kadar yürütülen çalışmaları detaylı bir biçimde ele aldı.

Konferansta, ortak alfabe çalışmalarının tarihsel sürecini kapsamlı bir şekilde anlatan Prof. Dr. Mert, bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve bu zorlukların aşılabilmesi için önerilen çözüm yolları üzerine derinlemesine bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Mert, alfabe birliğinin sadece dildeki teknik bir düzenleme olmadığını, aynı zamanda Türk dünyasında kültürel bütünleşmenin sağlanması açısından son derece önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Alfabe birliğinin, halklar arasındaki iletişimi güçlendireceği ve ortak bir kültürel kimlik oluşturulmasına katkı sağlayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Mert, bu çalışmaların uzun vadede, Türk dünyası arasındaki bağları pekiştiren önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

Ortak alfabenin Türk dünyasında dil ve edebiyat birliğini destekleyeceğini aktaran Mert, şunları kaydetti:

“Eski ve modern Türk lehçeleri arasında daha kolay geçiş yapılabilir. Ortak Türk edebiyatı, müzik ve sanat eserleri daha geniş kitlelere ulaşır. Türk üniversiteleri arasında öğrenci ve akademisyen değişimi kolaylaşır. Ders kitapları, bilimsel makaleler ve araştırmaların karşılıklı anlaşılabilirliği artar. Türk devletleri arasında ticari belgeler, sözleşmeler ve yasal metinler standart bir alfabe ile hazırlanabilir. İş dünyasında iletişim engelleri azalır, yatırım ve ortak projeler artar. Turizm kolaylaşır, çünkü seyahat edenler için okuma ve anlama sorunu en aza iner.”

Teknolojik uyum ve dijital iletişimin de artacağını vurgulayan Mert, “Klavyeler eşitlenecek bu çok önemli. Sosyal medya, çevrimiçi eğitim ve elektronik ticaret daha verimli hale gelecek. Yapay zeka ve otomatik çeviri sistemleri başarısı artacak. Bunun neticesinde siyasi ve diplomatik dayanışma, Türk Devletleri Teşkilatı gibi kuruluşlarda ortak metinlerin hazırlanması kolaylaşacak. Diplomatik iletişim daha hızlı ve anlaşılır olacak. Türk dünyasının uluslararası arenada birlikte hareket etme kabiliyeti artacak. Medya ve kitle iletişim iletişimde bütünleşme gerçekleşecek.”

Mert, bu işin Türkiye Cumhuriyeti için bir devlet politikası olduğunu belirterek süreçte emeği geçenlere teşekkür etti. Konferans, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Salan’ın, katkılarından dolayı TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert’e hediye takdim etmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.