enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:32 Müslümanların hayatında teori ve pratik arasındaki çelişki…
18:19 Dünya Sağlıklı Yaşlanma Konseyi (WHAC) Bayrak Devir Töreni İzmir’de Gerçekleşti…
10:34 BM Genel Kurulu’nda, “Uluslararası Soykırım Suçu Mağdurlarını Anma ve Onur Günü” dolayısıyla oturum yapıldı…
10:19 Bakan Yumaklı: Su konusunda belediyeler üzerine düşeni yapmalı
09:36 Karadeniz’de sağanak, Doğu Anadolu’da ise karla karışık yağmur bekleniyor…
09:10 (TÜİK), TÜFE temel yıl güncellenmesi ve hesaplama sisteminde yapılacak değişikliğe gidiyor…
08:44 Cumhurbaşkanı Erdoğan,”Mazlumun yanında, zalimin karşısında dimdik duruyoruz”…
07:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “CHP Genel Başkanı, her köşeye sıkıştığında: Ya topu taca atıyor ya saldırganlaşıyor ya saçmalıyor”…
00:49 Erdoğan: 10 Mart mutabakatı şer odaklarının hesabını bozacak
00:18 Bursa Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri Başlıyor…
00:10 Bakan Fidan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
00:09 İznik Gölü’nü besleyen kaynaktan su çekimi, Gölü giderek küçülmesine neden oluyor…
15:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi’nde “İnsanlık İçin Güçlü Türkiye” programına katıldı…
00:59 Türkiye-Macaristan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 7’nci toplantısı…
00:47 Fransa’nın Afrika’daki son müttefiklerinden Benin’de neler oluyor?
00:44 Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 78 kişinin hayatını kaybettiği davayla ilgili gerekçeli karar…
00:28 Emine Erdoğan, “2026 Uluslararası Sıfır Atık ve Sürdürülebilirlik Yarışması”na ilişkin paylaşımda bulundu.
00:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Oscar ödüllü “No Other Land(Başka Toprak Yok)” filminin yönetmeni Basel Adra’yı kabul etti…
00:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suriye Hürriyet Günü mesajı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avusturya’nın yeni başbakanı Schallenberg Türkiye’ye nasıl bakıyor?

Avusturya’nın yeni başbakanı Schallenberg Türkiye’ye nasıl bakıyor?
12.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avusturya’da yolsuzluk suçlamaları üzerine istifa eden Kurz’dan başbakanlığı devralan Schallenberg, yemin ederek görevine başladı. Schallenberg, Türkiye’nin AB üyeliği ve göç gibi konularda Kurz ile benzer görüş sahibi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Avusturya’da yolsuzlukla suçlanan Sebastian Kurz’un istifasının ardından başbakanlık koltuğuna oturan Alexander Schallenberg yemin ederek görevine başladı.

Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Avusturya Halk Partisi (ÖVP) lideri Kurz, geçen Cumartesi günü istifasını sunarken Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’den yerine Schallenberg’i başbakan olarak seçmesini istemişti.

Van der Bellen, yemin töreninde yaptığı konuşmada, hükümetin artık “güven tazelemek için büyük bir sorumluluk taşıdığını” söyledi.

Schallenberg ise başbakan olarak yaptığı ilk açıklamada, “ortaya çıkan açıkları kapatmak için” koalisyon ortağı Yeşiller’in lideri ve Başbakan Yardımcısı Werner Kogler ile birlikte “yetkisi dahilindeki her şeyi yapacağını” belirtti.

Schallenberg, 2019 yılından bu yana sürdürdüğü dışişleri bakanlığı görevini tecrübeli diplomat Michael Linhart’a devretti. Babası Türkiye’de diplomat olarak görev yaptığı için Ankara doğumlu olan 63 yaşındaki Linhart son olarak Avusturya’nın Paris Büyükelçisi’ydi.

Kurz’dan “gölge başbakan” iddialarına yanıt

Başbakanlık görevinden istifa eden 35 yaşındaki Kurz, ÖVP liderliğini sürdürecek ve partisinin parlamento grup başkanı olacak.

Başbakanlık görevinden istifa eden Sebastian Kurz

Başbakanlık görevinden istifa eden Sebastian Kurz

52 yaşındaki diplomat Schallenberg, Kurz’un dışişleri bakanı olduğu dönemde genç siyasetçiyle birlikte çalışmıştı. Siyaset çevrelerinde bakanlık kariyerini Kurz’a borçlu bir isim olarak görülen Schallenberg’in bu imajını silmesinin zor olduğu görüşü hâkim.

Kurz gibi Schallenberg de göç konusundaki sert duruşuyla tanınıyor. “Kurz’un kuklası” olarak görev yapacağı eleştirileri arasında başbakanlık görevini devralan Schallenberg, yemin töreni sonrası medyaya yaptığı açıklamada, “Elbette Sebastian Kurz ile çok yakın şekilde çalışacağım” dedi. Schallenberg, “Kurz’a yönelik suçlamaların asılsız olduğuna inanıyorum” diye ekledi.

APA ajansının haberine göre, Kurz da kendisini perde arkasından hükümeti yönetmeye hazırlanmakla suçlayan muhalefet iddialarını yalanladı. “Şurası çok net: Ben gölge başbakan değilim” diyen Kurz, “düzgün bir geçiş” gerçekleştirilmesi için var gücüyle çalışacağını ifade etti.

“Türkiye 30 yıl daha AB üyesi olamaz”

Avusturya’nın yeni başbakanı Schallenberg, geçen yıl dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde, Türkiye’nin gelecek 30 yıl daha Avrupa Birliği (AB) üyesi olamayacağını ve iki tarafın da “üyelik müzakerelerinin sonuç vermeyeceğini” bildiğini söylemişti.

Schallenberg, Alman Die Welt gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye’nin Avrupa’dan giderek daha fazla uzaklaştığını ve Ankara’daki hükümetin “hukuk devleti ve insan haklarına riayet gibi üyelik için kayıtsız şartsız gerekli olan Kopenhag Kriterleri’ni yıllardır çiğnediğini” ifade etmişti. “Avusturya donmuş üyelik müzakerelerinin resmi olarak da bütünüyle sona erdirilmesi gerektiği görüşünü uzun süredir savunuyor” diyen Schallenberg, AB’nin Türkiye ile üyelik yerine her iki tarafın da çıkarlarına uygun düşen bir ortaklık anlaşması üzerinde çalışmaya başlaması gerektiğini belirtmişti.

Schallenberg, Ağustos 2020’de de AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimde de “Türkiye’nin tek taraflı eylemleri uluslararası hukuku hiçe sayıyor. AB, Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma göstermeli” açıklamasını yapmıştı.

Avusturyalı siyasetçi, geçen hafta AB-Batı Balkan zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada ise Avrupalıların Balkan ülkelerinin üyeliği konusunda uzun süre tereddütte kalması durumunda Çin, Rusya ve Türkiye gibi güçlerin Balkanlar’daki nüfuzunu artırabileceği uyarısında bulunmuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.