enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer Moskova’ya gitti

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer Moskova’ya gitti
12.04.2022
A+
A-

VİYANA, MOSKOVA – TÜHA HABER / Hafta sonu Ukrayna’yı ziyaret eden Avusturya Başkanı Nehammer dün de Rusya’ya giderek Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Nehammer savaşın başlamasından bu yana Moskova’ya giden ilk Batılı lider.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer dün Rusya’ya giderek başkent Moskova‘da Rusya Devlet Başkanı Wladimir Putin ile görüştü.

Twitter’dan yaptığı açıklamada Nehammer, Avusturya’nın askeri açıdan tarafsız, ancak Ukrayna savaşında açık ve net bir duruşu olduğunu vurgulayarak, “Savaş bitmeli. İnsani koridorlar açılmalı, ateşkes yapılmalı ve savaş suçları aydınlatılmalı” diye yazdı.

Karl Nehammer, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaş sürecinden bu yana Moskova’ya giden ilk Batılı lider oldu. Nehammer, dünkü Moskova ziyareti öncesinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i Moskova ziyareti konusunda bilgilendirdiğini de duyurdu.

Nehammer’ın sözcüsü Daniel Kosak da Alman haber ajansı dpa’ya verdiği bilgide Avusturya Başbakanı Nehammer’ın Moskova’ya Türkiye üzerinden uçtuğunu duyurdu. Sözcü Kosak, Rusya‘nın Ukrayna’nın doğusunda büyük bir saldırı beklediğini de belirtti. Sözcü, Moskova’daki görüşmenin dün öğleden sonra gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Avusturya Başbakanı Nehammer’in Rusya Devlet Başkanı Putin ile biraraya geldiğinin Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov tarafından da doğrulandı.

“Görüşmek duruşundan vazgeçmek değildir”

Viyana’da Pazar gün bir basın toplantısı düzenleyen Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, gezisinin amacının Rusya ile Ukrayna arasında diyaloğu desteklemek olduğunu söylemişti. Nehammer, Rusya lideri ile görüşse de Putin‘e ahlaki açıdan tarafsız bakmadığının altını çizdi. “Konuşmak duruşundan vazgeçmek demek değildir” diye konuşan Nehammer, “Aksine ona pozisyonunu söylemektir” dedi.

Sözlerini “Ukrayna’daki insanlara yardım etmek ve savaşı durdurmak için yapılabilecek herşey yapılmalı” şeklinde sürdüren Nehammer Moskova’ya yaptığı gezinin çok riskli olduğunu da belirtti, ancak mucize beklenmemesi gerektiğini de vurguladı.

Avusturya Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada da gezinin birincil hedefinin insanı amaçlı olduğu vurgulanmış, Rus tarafının çatışmaların yaşandığı savaş bölgelerine Kızıl Haç’ın insani yardımda bulunmasına izin vermediği hatırlatılmıştı.

İkinci Dünya Savaşında Nazi Almanyası tarafından ilhak edilen Avusturya, savaş sonrasında ABD, Fransa, İngiltere ve Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmiş, 1955’te bağımsızlığını kazanması ile birlikte devletlerarası hukuka göre hiçbir askeri ittifaka katılmamayı taahhüt etmişti. Avusturya’nın tarafsızlık ilkesi ülke topraklarında yabancı askeri üslerin kurulmasını da yasaklıyor. 1995 yılında Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Avusturya, NATO üyesi olmayan AB ülkeleri arasında bulunuyor.

Avusturya lideri Nehammer Cumartesi günü Ukrayna'yı ziyaret etti.
Avusturya lideri Nehammer Cumartesi günü Ukrayna’yı ziyaret etti.Fotoğraf: VALENTYN OGIRENKO via REUTERS

Avusturya Başbakanı Buça’yı ziyaret etti

Dün yaptığı Moskova gezisi öncesinde Avusturya lideri Nehammer Cumartesi günü Ukrayna’yı ziyaret etmişti. Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşen Nehammer, adı dünya basınına geçen hafta sivil katliamı ile yansıyan Buça kentini de ziyaret etmişti.

Avusturya lideri, savaşın başlamasından bu yana her fırsatta askeri açıdan ülkesinin tarafsız olduğunu ancak siyasi olarak Ukrayna’nın yanında olduğunu tekrarlıyor. Viyana yönetimi, diğer Avrupa ülkelerinden çok sonra, geçen Perşembe günü dört Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Avusturya, şimdiye kadar AB’nin uyguladığı Rusya yaptırımlarına da katıldı.

Nehammer’in Moskova gezisi bazı kesimlerde tepkilere ve eleştirilere de neden olurken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna’ya şimdiye kadar dayanışma ve destek ziyaretinde bulunmaması nedeniyle üzerindeki baskı artıyor. Özellikle muhalefetteki Hristiyan Birlik, Scholz’un Kiev’e gitmesi ve ülkeye yardımları artırmasını talep ediyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.