enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:18 Zelenski Ankara’da: Bölgesel Dengelerde Diplomatik Arayış
09:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Afrika Cumhuriyeti’nde…
00:59 “Futbolda bahis” iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmda 8’i tutuklu 17 hakem hakkında (MASAK) raporu hazırlandı…
00:44 Bakan Tunç: Çocuklarımızın güvenli bir geleceğe adım atmaları hepimizin ortak amacıdır
00:42 Radikal Hakaret Siyasetinin Amacı Ne?
00:30 Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, yılda yaklaşık 1 milyon 800 bin gıda analizi yapılıyor.
00:20 Yerel Yönetim Reformu Yaklaşırken…
00:16 Soykırımın yükü Gazzeli kadınların omzunda
00:15 İstanbul Fatih’te bir otelde konaklayan 4 kişilik Böcek ailesinin ölümüyle ilgili, otel sahibi ve bir otel çalışanı tekrar gözaltına alındı
00:07 Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye gelecek
00:05 Gazze’de 11 Ekim’de ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İsrail’in saldırılarında hergün çocuklar öldürülüyor…
17:26 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:33 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:56 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:40 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:39 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avusturya Avrupa’da herkese aşı zorunluluğu getiren ilk ülke oldu

Avusturya Avrupa’da herkese aşı zorunluluğu getiren ilk ülke oldu
21.01.2022
A+
A-

VİYANA – TÜHA HABER / Avusturya’da koronavirüs aşı zorunluluğuna ilişkin yasa tasarısı toplumun belirli kesimlerinin itirazlarına rağmen muhalefetteki iki partinin de desteğiyle meclisten geçti.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberine göre, Avusturya’da koronavirüs aşı zorunluluğunun mecliste sandalyesi bulunan 5 partiden dördünün oylarıyla kabul edilmesiyle, Avusturya, Avrupa’da herkese aşı zorunluluğu getiren ilk ülke oldu.

Yasa tasarısına ilişkin oylama öncesinde mecliste özellikle aşırı sağcı FPÖ ve iktidar partileri arasında şiddetli tartışmalar gerçekleşti.

FPÖ Genel Başkanı Herbert Kickl, aşı zorunluluğunun uygulanmak istenmesinin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını belirterek, düzenlemeyi “totaliter anlayışa zemin hazırlayan bir adım” olarak yorumladı.

Kickl aşı zorunluluğunu “sağlık komünizmi” olarak niteledi.

İktidar temsilcileri Kickl’ın ifadelerine tepki göstererek, aşının insanların yaşamlarını kurtardığını, aksi yöndeki açıklamaların toplumu bölmeye hizmet ettiğini söyledi.

Aşı zorunluluğu şubatta başlıyor

Şubatta yürürlüğe girecek aşı zorunluluğu 18 yaş altı, gebe ve tıbben aşı yaptırmasında sakınca bulunan kişiler dışında herkesi kapsayacak.

Düzenleme kademeli olarak uygulanacak, öncelikli olarak 15 Mart’a kadar ilgili bakanlıklar aşı zorunluluğuna ilişkin vatandaşları bilgilendirecek.

16 Mart’tan itibaren aşı zorunluluğuna ilişkin kontroller çeşitli yollarla başlayacak. Daha sonra belirli periyotlarla kontrollerin dijital platformlarda yapılmasını sağlayacak teknik sistem kullanılmaya başlanacak.

Bu teknik sistem üzerinden yılın belirli zamanlarında aşı kontrolleri yapılmasıyla aşı yaptırmamışlara yönelik cezai işlem uygulanacak.

3600 euroya kadar para cezası

Mazeretsiz aşı yaptırmayanlar, 600 ila 3 bin 600 euroya kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Yaklaşık 9 milyon nüfuslu Avusturya’da vatandaşların yüzde 72’si iki doz aşı yaptırırken, henüz aşı yaptırmayan 1,5 milyona yakın kişiye yönelik şartlar marttan itibaren zorlaşacak.

Ülkede virüsün ortaya çıktığı Mart 2020’den itibaren toplam vaka sayısı, 1 milyon 500 binin üzerine çıkarken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 14 bine yaklaştı.

Avusturya dünya genelinde herkese yönelik aşı zorunluluğu getiren 7. ülke oldu. Avrupa’da her ne kadar bazı ülkelerde belirli meslek grubu ya da yaşın üzerindekilere yönelik aşı zorunluluğu olsa da henüz herkesi kapsayan benzer bir düzenleme bulunmuyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.