enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
07:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
14:21 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’dan Mektup Var!

Avrupa’dan Mektup Var!
03.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Sevgili okurlar, bu hafta da ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimizde, ben Tuba Nur TÜRKELİ, Almanya’dan yine sizlerle birlikteyiz.

Haber Bülteni’mizin ilk haberi, Almanya’da enflasyonun koronavirüs salgınıyla sıfırın altına düşmesiyle ilgili.

Almanya’da koronavirüs salgınının ekonomiye olumsuz etkisini sınırlandırmak amacıyla KDV’nin indirilmesi enflasyonu frenledi. Enflasyon oranı dört yıldan bu yana ilk kez sıfırın altına düştü.

Almanya’da enflasyon oranı son dört yıldan bu yana ilk kez eksi seviyelerde. Federal İstatistik Dairesi’nin açıkladığı geçici verilere göre Almanya’da Temmuz ayında enflasyon -0,1 seviyesine geriledi.

Almanya’da eksi enflasyon en son Nisan 2016’da görülmüştü. Federal İstatistik Dairesi enflasyondaki düşüşün sebeplerinden birinin 1 Temmuz 2020’den itibaren yürürlüğe giren KDV indirimi olduğunu açıkladı.

KDV indirimi tüketiciye yansıdı

Almanya’da hükümet, koronavirüs salgınında tüketimi artırmak amacıyla 1 Temmuz – 31 Aralık dönemi için KDV indirimi kararı aldı. Yüzde 19 olan KDV yüzde 16’ya, bazı temel ürünleri kapsayan indirimli KDV oranı yüzde 7’den yüzde 5’e çekildi.

Uzmanlar KDV indiriminin etkisini gösterdiği görüşünde. Commerzbank’ın iktisat uzmanlarından Marco Wagner, “Her ne kadar çok kesin bir hükme varmak zor olsa da görünen o ki işletmeler ve hizmet sağlayıcılar KDV indirimini büyük ölçüde müşteriye yansıtmış durumda” değerlendirmesinde bulundu.

Ancak Wagner enflasyonun Ağustos’ta yeniden artı seviyeye ulaşabileceğini belirtti ve artan petrol fiyatlarının buna neden olabileceği tahmininde bulundu.

AMB’de rekor küçülme beklentisi

Enflasyon oranı Avrupa Merkez Bankası (AMB) tarafından da yakından takip ediliyor. AMB, Euro bölgesine dahil 19 ülkede orta vadede yıllık ortalama 2,0 enflasyon hedefini güdüyor. Uzun süreli düşük enflasyon ya da fiyatlarda geniş kapsamlı bir düşüşün işletmeleri ve tüketiciyi yatırımlarını ertelemeye itebileceği tahmin ediliyor. Bunun da ekonomiyi frenleyebileceğinden endişe ediliyor.

Almanya’da Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, yerel enflasyonun Avrupa ülkelerinde karşılaştırılmasına olanak sağlayan Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi (HVPİ) Temmuz ayında yüzde 0,0 düzeyindeydi. Bir önceki aya göre tüketici fiyatları yüzde 0,5 azaldı. AMB, korona krizi nedeniyle Euro bölgesi ekonomisinde rekor küçülme bekliyor.

Federal İstatistik Dairesi Temmuz 2020 için kesin enflasyon oranını 13 Ağustos’ta açıklayacak.

***

Şimdi de bir haberimiz yakın komşumuz Fransa’dan, değerli okurlar…

default

Korona krizinden en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden Fransa’da ekonomi yılın ikinci çeyreğinde tarihi bir küçülmeye tanıklık ederek yüzde 13,8 küçüldü.

Fransız ekonomisinde, koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde tarihi bir küçülme yaşandı.

Euro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi, söz konusu zaman diliminde yüzde 13,8 küçüldü.Fransız İstatistik Dairesi’nin (Insee) Cuma günü açıkladığı verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe göre yaşanan gerileme beklenenden daha olumlu seyretti.

İstatistikçiler tarafından Haziran ayında yapılan değerlendirmede, ikinci çeyrek için yüzde 17’lik bir küçülme öngörülmüştü.

Açıklanan verilere göre, Fransa’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH), yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,9 oranında azaldı.

Daha önce açıklanan tahminler, Ocak ila Mart arasındaki zaman diliminde GSYİH’in yüzde 5,3 küçüleceğini öngörmüştü.

Almanya’da yüzde 10 küçülme

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da ise ekonomi, Perşembe günü açıklanan verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,1 oranında küçüldü.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri’nde de, GSYİH, Nisan-Haziran arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 küçüldü.

Söz konusu veriler ABD ekonomisinin yıl sonunda, bör önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 33 küçüleceğini ortaya koyuyor.

***

Sevgili okurlar bu hafta da ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimizin son haberi de, Almanya ekonomisindeki tarihi küçülmeyle ilgili…

default

Koronavirüs krizi nedeniyle Almanya ekonomisinde tarihi bir küçülme yaşandı. GSYİH, ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 10,1 küçüldü. Önceki yılın aynı dönemine göreyse küçülme yüzde 11,7.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya ekonomisinin koronavirüs krizi nedeniyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde tarihi seviyede küçüldüğü bildirildi.

Federal İstatistik Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Almanya’da Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH), Nisan-Haziran ayları arasında, bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,1 küçüldüğü açıklandı.

Açıklanan verilere göre, ikini çeyrekte ihracat ve ithalatın yanı sıra tüketim giderleri ve şirket yatırımları da ciddi oranda düşüş gösterdi.

Buna karşılık kriz sırasında devletin tüketim giderleri arttı.

Söz konusu küçülme, GSYİH hesaplamalarının başladığı 1970 yılından bu yana, bir yılın çeyreğinde yaşanan en büyük küçülme olma özelliğini taşıyor.

Bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise, yüzde 11,7’lik bir küçülme söz konusu.

Şu ana kadar kayıt altına alınan, bir önceki yıla göre en büyük gerileme, 2009’un ikinci çeyreğindeki yüzde 7,9’luk küçülme olmuştu.

Ufukta toparlanma var

Söz konusu verileri değerlendiren ekonomist Alexander Krüger, “Üstesinden gelinemeyen korona pandemisi çerçevesinde konjonktüre güven duyma noktasında temkinli olmakta fayda var. İstihdam alanlarının yok olması ve iflas tehlikeleri sürüyor. ABD-Çin anlaşmazlığı da durumu kötüleştiriyor” dedi.

Alman ekonomisinin yakın gelecekte toparlanacağı tahmininde bulunan Krüger, “Toparlanmaya rağmen ekonomi korona öncesi seviyeye kolay kolay dönemeyecek. Karantina önlemleri nedeniyle gerilemelerin yaşanmasını hesaba katmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

***

Sevgili okurlar bir dahaki ‘Avrupa’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimizde yeniden birlikte olmak dileğiyle, Almanya’dan sevgiyle kalınız!

Hazırlayan : Tuba Nur TÜRKELİ & (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Ağustos 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.