enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:09 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:08 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:07 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
00:06 MSB’den Yunanistan’ın Girit’teki hidrokarbon faaliyetlerine tepki
00:05 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:04 ABTTF: Hoş geldin Ramazan-ı Şerif!
00:03 Karda, sıcakta, çöl fırtınasında Türk SİHA’ları: Dünyanın gözü BAYKAR’da
00:02 İddia: ABD ordusu cumartesi gününden itibaren İran’a saldırıya hazır
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emine Erdoğan ve İletişim Başkanı Duran’dan ramazan mesajı
13:19 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
00:31 Daha temiz bir çevre için ortak mücadele; İzmit Körfez’i deniz dibi araç lastiğinden temizlendi
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:13 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:12 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:11 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:10 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’nde I Orada Neler Oluyor!
00:09 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:08 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…

Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…
14.04.2025
A+
A-

* Savaş, başlı başına soğuk bir kavram, akla kan ve gözyaşının geldiği, aklı başında kimsenin temenni etmeyeceği bir durum. Ancak insanlık tarihi kadar da eski bir olgu da aynı zamanda.

– İlknur KÜÇÜK-

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Konuk Yazar İlknur KÜÇÜK, “Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…” başlıklı bir yazı kaleme aldı. KÜÇÜK’ün yazısının detayı şöyle:

Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle, yeniden Avrupa’nın ortasında bir savaşa şahit oluyoruz, bu savaş tüm şiddetiyle devam ederken, Avrupa’da güvenlik endişeleri giderek artıyor. NATO’nun doğuya doğru genişlemesi, Rusya’nın sert tepkileri ve uluslararası diplomaside tansiyonun yükselmesi, kıtanın geleceğini âdeta belirsiz bir noktaya taşıyor.

Avrupa genelinde bir savaş ihtimaline karşı hazırlıklar da hız kazanıyor. Almanya, Fransa, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi ülkeler, halklarını olası bir kriz senaryosuna karşı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemler arasında sığınak planları, acil durum broşürleri ve hayatta kalma kılavuzları dikkat çekiyor. Almanya, vatandaşlarına yönelik bir sığınak uygulaması geliştirerek insanların olası bir saldırı anında en yakın güvenli noktayı bulmasını sağlamaya çalışıyor.

İran nükleer müzakereleri: Yine, yeni, yenidenNükleer Tehdit Göz Ardı Edilmiyor

Norveç ve İsveç gibi ülkeler, sadece konvansiyonel savaş riskine karşı değil, aynı zamanda nükleer bir saldırı ihtimaline karşı da hazırlık yapıyor. Norveç, halkına nükleer bir kaza durumunda iyot tabletleri stoklamalarını tavsiye ederken, dijital güvenlik önlemlerini de ön plana çıkarıyor.

Danimarka istihbaratı, “Rusya’nın beş yıl içinde Avrupa’ya saldıracak” öngörüsünden hareketle “savaş vergisi”ni tartışıyor.

Almanya’da Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, ordunun beş yıl içinde “savaşa hazır” hâle getirilmesi gerektiğini söylüyor. Alman Gizli Servisi Başkanı Bruno Karl Rusya’nın uzun vadeli hedefinin Avrupa olduğunu, Ukrayna’daki savaşın erken bitmesinin, Rusya’nın enerjisini asıl hedefi olan Avrupa’ya yönlendirmesine neden olacağını söyledi. Diğer bir ifadeyle Almanya Ukrayna’nın yanında yer alırken aslında derdi kendi güvenliği.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya’nın artan askeri tehdidine karşılık ülkesinin ana hava üslerinden birinin en son nükleer füze teknolojisiyle modernize edileceğini belirtti.

Avrupa’da savaş hazırlıklarına dair tüm bu girişimleri takip ederken gözlerim hep “Avrupa’da savaş falan olmaz, 21. yüzyılın ortasında ne savaşı, bizler medeni devletleriz her şeyi konuşarak halledebiliriz.” gibi gibi… açıklamaları aradı. Ama göremedim. Bilakis Avrupa’nın son yıllarda attığı adımlar, savaş ihtimalinin ciddiye alındığını ve devletlerin kendilerini buna göre konumlandırdığını gösteriyor. Burada önemli bir soru ortaya çıkıyor: Avrupa savaş hazırlıklarına odaklanırken, barışı sağlamak için de aynı derecede çaba gösteriyor mu? Ne dersiniz gerçekten savaş kaçınılmaz mı? Zamanla göreceğiz.

İlknur Küçük, CAMİA HABER sitesinin yazarı

Yazar: İlknur KÜÇÜK

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.