enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:46 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:45 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:43 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:28 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:19  İrlanda’nın medya otoritesinden TikTok ve LinkedIn’e soruşturma…
00:13 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:12 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
00:06 AB’nin en üst düzey generali: Avrupa’nın drone stratejisinde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var…
22:13 Elektronik müzik dünyasının yeni yükselen ikilisi Mass Cust…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…

Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…
14.04.2025
A+
A-

* Savaş, başlı başına soğuk bir kavram, akla kan ve gözyaşının geldiği, aklı başında kimsenin temenni etmeyeceği bir durum. Ancak insanlık tarihi kadar da eski bir olgu da aynı zamanda.

– İlknur KÜÇÜK-

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Konuk Yazar İlknur KÜÇÜK, “Avrupa’da Savaş Hazırlıkları!…” başlıklı bir yazı kaleme aldı. KÜÇÜK’ün yazısının detayı şöyle:

Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle, yeniden Avrupa’nın ortasında bir savaşa şahit oluyoruz, bu savaş tüm şiddetiyle devam ederken, Avrupa’da güvenlik endişeleri giderek artıyor. NATO’nun doğuya doğru genişlemesi, Rusya’nın sert tepkileri ve uluslararası diplomaside tansiyonun yükselmesi, kıtanın geleceğini âdeta belirsiz bir noktaya taşıyor.

Avrupa genelinde bir savaş ihtimaline karşı hazırlıklar da hız kazanıyor. Almanya, Fransa, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi ülkeler, halklarını olası bir kriz senaryosuna karşı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemler arasında sığınak planları, acil durum broşürleri ve hayatta kalma kılavuzları dikkat çekiyor. Almanya, vatandaşlarına yönelik bir sığınak uygulaması geliştirerek insanların olası bir saldırı anında en yakın güvenli noktayı bulmasını sağlamaya çalışıyor.

İran nükleer müzakereleri: Yine, yeni, yenidenNükleer Tehdit Göz Ardı Edilmiyor

Norveç ve İsveç gibi ülkeler, sadece konvansiyonel savaş riskine karşı değil, aynı zamanda nükleer bir saldırı ihtimaline karşı da hazırlık yapıyor. Norveç, halkına nükleer bir kaza durumunda iyot tabletleri stoklamalarını tavsiye ederken, dijital güvenlik önlemlerini de ön plana çıkarıyor.

Danimarka istihbaratı, “Rusya’nın beş yıl içinde Avrupa’ya saldıracak” öngörüsünden hareketle “savaş vergisi”ni tartışıyor.

Almanya’da Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, ordunun beş yıl içinde “savaşa hazır” hâle getirilmesi gerektiğini söylüyor. Alman Gizli Servisi Başkanı Bruno Karl Rusya’nın uzun vadeli hedefinin Avrupa olduğunu, Ukrayna’daki savaşın erken bitmesinin, Rusya’nın enerjisini asıl hedefi olan Avrupa’ya yönlendirmesine neden olacağını söyledi. Diğer bir ifadeyle Almanya Ukrayna’nın yanında yer alırken aslında derdi kendi güvenliği.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya’nın artan askeri tehdidine karşılık ülkesinin ana hava üslerinden birinin en son nükleer füze teknolojisiyle modernize edileceğini belirtti.

Avrupa’da savaş hazırlıklarına dair tüm bu girişimleri takip ederken gözlerim hep “Avrupa’da savaş falan olmaz, 21. yüzyılın ortasında ne savaşı, bizler medeni devletleriz her şeyi konuşarak halledebiliriz.” gibi gibi… açıklamaları aradı. Ama göremedim. Bilakis Avrupa’nın son yıllarda attığı adımlar, savaş ihtimalinin ciddiye alındığını ve devletlerin kendilerini buna göre konumlandırdığını gösteriyor. Burada önemli bir soru ortaya çıkıyor: Avrupa savaş hazırlıklarına odaklanırken, barışı sağlamak için de aynı derecede çaba gösteriyor mu? Ne dersiniz gerçekten savaş kaçınılmaz mı? Zamanla göreceğiz.

İlknur Küçük, CAMİA HABER sitesinin yazarı

Yazar: İlknur KÜÇÜK

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.