enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:09 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:08 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:07 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
00:06 MSB’den Yunanistan’ın Girit’teki hidrokarbon faaliyetlerine tepki
00:05 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:04 ABTTF: Hoş geldin Ramazan-ı Şerif!
00:03 Karda, sıcakta, çöl fırtınasında Türk SİHA’ları: Dünyanın gözü BAYKAR’da
00:02 İddia: ABD ordusu cumartesi gününden itibaren İran’a saldırıya hazır
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emine Erdoğan ve İletişim Başkanı Duran’dan ramazan mesajı
13:19 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
00:31 Daha temiz bir çevre için ortak mücadele; İzmit Körfez’i deniz dibi araç lastiğinden temizlendi
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:13 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:12 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:11 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:10 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’nde I Orada Neler Oluyor!
00:09 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:08 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’da İkinci Dalga Corona Kısıtlamaları

Avrupa’da İkinci Dalga Corona Kısıtlamaları
12.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye’de giderek artan Corona vakaları karşısında yetkililer halkı maske, mesafe, hijyen kurallarına uyması için uyarırken, denetimler ve verilen cezalar da sıklaştırıldı. Birçok şehirde 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

Avrupa’da da salgının hız kazanmasıyla birlikte yeniden toplumsal ve ekonomik hayatı etkileyen kısıtlamalar başladı. İlkbaharda alınan önlemlere kıyasla daha sınırlı olsa da yeni kısıtlamalar da halkı mümkün olduğunca evlerinde tutmaya, kalabalık ortamlara girmemeye ve hijyen kurallarına uymaya zorluyor. VOA Türkçe, Avrupa’nın farklı ülkelerindeki yeni kısıtlamaları derledi.

İngiltere: Daha önce bölgesel karantina önlemleri uygulayan İngiltere’de 5 Kasım’dan itibaren dört hafta süreyle ülke çapında karantina kararı alındı. Buna göre temel ihtiyaç maddelerinin satıldığı marketler ve eczaneler dışında tüm perakende mağazaları kapanacak. Bar ve restoranlar sadece paket servis yapabilecek. Okullarda ise eğitim sürecek. İnsanlar sadece eğitim, çalışma, yiyecek alışverişi ve egzersiz gibi nedenlerle evden çıkabilecek. İnsanlar farklı ailelerden sadece bir kişiyle ve açık havada bir araya gelebilecek.

Almanya: 2 Kasım’dan itibaren dört haftalık kısmi karantina başlatılan ülkede restoran, kafe, bar ve otellerin yanı sıra, müze, tiyatro, opera gibi kültürel kültürel kuruluşlar, yüzme havuzu, sauna, fitness salonu gibi işletmeler kapalı olacak. Fiziksel teması kısıtlamak amacıyla en fazla iki aileden 10 kişinin bir araya gelmesine izin verilecek. Okullar ve dükkanlar ise açık kalacak. Yerel yönetimler okullarda mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasını sağlayacak. Halktan gereksiz seyahat ve ziyaretlerden kaçınmaları istendi. Toplu taşıma ve dükkanlarda maske takma zorunluluğu olacak. Amatör spor faaliyetleri de durduruldu.

İtalya: Ülkenin risk derecesine göre kırmızı, turuncu ve sarı olarak üç bölgeye ayrıldığı İtalya’da nüfusun dörtte birinden fazlası kırmızı bölgede yaşıyor. Kırmızı bölgedeki insanlar sadece işe gitmek, sağlık gerekçeleri ya da zorunlu alışverişler için evden çıkabiliyor. Barlar, restoranlar ve zorunlu ihtiyaç maddesi satmayan bütün dükkanlar kapalı. Turuncu bölgedekiler ise yaşadıkları şehirlerden ayrılamıyor. Ülke çapında saat 22.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Lise ve üniversite öğrencileri uzaktan eğitime geçti. Toplu taşıma kapasitesi de yüzde 80’den yüzde 50’ye düşürüldü.

Yunanistan: 7 Kasım’dan itibaren ülke genelinde üç haftalık karantina kararı aldı. Buna göre market, banka ve eczaneler dışındaki tüm işyerleri kapalı olacak. Evlerinden çıkma gerekliliği olanlar resmi izin belgesi alacak. İlkokul ve anaokullarında eğitim devam edecek ancak orta okul, lise ve üniversitelerde uzaktan eğitime geçilecek. Tedbirler nedeniyle çalışamayacak işçilere aylık 800 Euro destek verilecek.

Fransa: Fransa’da yaşayanlar 30 Ekim’den 1 Aralık’a kadar sadece gıda alışverişi, sağlık hizmetleri, ailevi nedenler ve işe gitmek için evden çıkabilecek. Günde bir saat ve evlerinin bir kilometrelik çevresinde egzersiz yapabilecekler. Kurallara uymayanlara 135 Euro ceza verilecek. Temel gıda malzemeleri ve ilaç satanlar dışındaki dükkanları kapatan Fransa’da, süpermarketlerde de sadece temel ihtiyaç maddeleri satılabiliyor. Fabrikalar, kreşler ve okullar açık kalacak ancak 6 yaş üstü öğrencilere maske takma zorunluluğu getirildi. Üniversiteler de kapanacak kurumlar arasında. Hükümet, kısıtlamalardan etkilenen çalışanlara ve şirketlere 15 milyar Euro destek verileceğini açıkladı.

İspanya: Yerel yönetimlerin aldıkları kısıtlamalar salgının hızını azaltmayınca ülke çapında yeni kurallar getirildi. Başlangıçta 15 gün için düşünülen bu kurallar Parlamento tarafından Mayıs başına kadar uzatıldı. Ülkede, 25 Ekim’den bu yana saat 23.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı var. Kamusal ve özel toplantılar altı kişiyle sınırlandırıldı. Altı yaş üzeri herkes toplu taşıma araçlarında ve kamusal alanlarda maske takmak zorunda.

Belçika: Zorunlu ihtiyaç maddesi satmayan bütün dükkanlar 2 Kasım’dan Aralık ortasına kadar kapalı kalacak. Buna berberler ve kuaförler gibi kişisel hizmet verenler de dahil. Diğer dükkanlar saat 22.00’de kapatılacak. Alkol satışı ise 20.00’de sona erecek. Ülkedeki bütün bar, kafe ve restoranlar sadece paket servisi yapabilecek. Otellerdeki restoran ve barlar sadece oda hizmeti verebilecek. Evden çalışma imkanı olan herkes buna zorunlu. Okullardaki sonbahar tatili de Kasım ortasına kadar uzatıldı. Ülkenin farklı bölgelerinde farklı saatlerde olmak üzere gece sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Dışarıda bir araya gelebilecek insan sayısı da dörtle sınırlandırıldı. Spor ve kültür tesisleri kapatıldı.

Portekiz: Ülke nüfusunun yüzde 70’inin yaşadığı ve enfeksiyon oranının yüksek olduğu 121 yerleşim biriminde 4 Kasım’dan bu yana sadece zorunlu ihtiyaçları karşılamak, işe ya da okula gitmek için evden çıkmaya izin veriliyor. 9 yaşın üstündeki herkes için maske takmak zorunlu. Farklı belediye bölgeleri arasında seyahat yasak. En fazla beş kişinin bir araya gelmesine izin veriliyor. Düğünler ve vaftiz törenleri için ise bu sayı 50 olarak belirlendi.

Hollanda: 1 Ekim’de başlayan kısıtlamalar çerçevesinde barlar, restoranlar ve kafeler sadece paket servisi yapabiliyor. Saat 20.00’den sonra alkol satışı ve kamusal alanda içki tüketimi yasak. Süpermarketler dışındaki dükkanlar da saat 20.00’de kapanmak zorunda. Toplu taşıma araçlarında ve kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu sürüyor. Müzeler, tiyatrolar, sinemalar ve hayvanat bahçeleri kapalı. Ancak okullar, spor salonları, yüzme havuzları ve saunalar açık.

Haber: Soner Kızılkaya / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.