enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’da göçe karşı ortak platform

Avrupa’da göçe karşı ortak platform
24.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa ülkeleri, Balkan rotası üzerinden gelen göçü azaltmak için yeni bir platform oluşturdu. Almanya İçişleri Bakanı Seehofer, platformun bir tür erken uyarı sistemi olacağını söyledi. 

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (dpa,epd/DÇÜ,HS)’ye dayandırdığı habere göre, Avrupa Birliği (AB) ile Balkan ülkelerinin aralarında bulunduğu 20 kadar ülke, Avrupa’ya yasadışı göçe karşı ortak mücadele etmek için yeni bir platform kurma kararı aldı. Amaç, sınır koruması, hızlı iltica prosedürleri ve izni olmayan göçmenlerin geri gönderilmesi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Perşembe günü bir araya gelen ve göçten en fazla etkilenen ülkelerin içişleri bakanları ile AB yetkilileri, doğu Akdeniz rotası üzerinden yasadışı göçle mücadele için koordinasyon platformu kurulmasına karar verdi. Bu platform sayesinde sınırların korunmasına ek olarak geldikleri ülkede kalma hakları bulunmayan göçmenlerin geri gönderilmesi ve iltica prosedürlerinin daha hızlı yapılması konularında ülkeler ve AB arasında koordinasyon sağlanması hedefleniyor.

Toplantının ardından açıklama yapan Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, “Paralel yapılar yaratmak istemiyoruz. Var olan birimlerin etkinliğini arttırmak istiyoruz” diye konuştu. Nehammer, platformun merkezinin Viyana olacağını duyurdu.

“Erken uyarı sistemi olabilir”

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, platform üzerinden ülkeler arasında kurulacak kuvvetli işbirliğinin “bir erken uyarı sistemi” görevi görebileceğini belirtti. “Batı Balkan rotasında, koronavirüs pandemisi öncesindeki döneme benzer bir göçmen yoğunluğu gözlemliyoruz” diyen Seehofer, Almanya’ya günde 300 ile 400 arasında göçmenin geldiğini, bu rakamın pandemi öncesindeki seviyeye eşdeğer olduğunu belirtti. Seehofer, “Bütün göstergeler gösteriyor ki konuyla ilgili baskı artarak devam ediyor” diye konuştu.

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer (sol) ile Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer (sol) ile Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer

Seehofer, yıl sonuna kadar yeni bir Avrupa iltica politikası üzerinde siyasi bir anlaşmaya varmayı amaçlıyor. Seehofer konuyla ilgili olarak, “Bütün üye ülkeler Avrupa’ya göç konusunda yeni bir dizi kurala ihtiyacımız olduğu konusunda hemfikir” dedi. Göç konusunda AB’de var olan düzenin “iyi işlemediğini” belirten Seehofer, göçmen iş gücünün yasal olarak hareket edebilmesi için yeni yolların da bulunması gerektiğini söyledi. Almanya, devraldığı 1 Temmuz itibarıyla AB Dönem Başkanlığını sene sonuna kadar sürdürecek.

Mayıs’ta göçmen geçişi arttı

AB Sınır Koruma Ajansı’nın (Frontex) verilerine göre Mayıs ayında Ege Denizi üzerinden Türkiye’den Yunanistan’a bin 250 göçmen geçti. Frontex bu rakamın, koronavirüs nedeniyle seyahat kısıtlamalarının en fazla uygulandığı Nisan ayında kaydedilen göçmen geçişinin sekiz katı olduğunu belirtti.

Toplantıya katılan AB Göç Komiseri Margaritis Schinas da açıklamalarda bulunarak üzerinde anlaştıkları politikanın 2015’te yaşanan göç krizinden alınan dersleri içerdiğini belirtti. Schinas, “Avrupa, göç konusunda ikinci defa başarısızlığa uğrayamaz” dedi.

Suriye’deki iç savaşın artması nedeniyle 2015 yılında çoğunluğu Ege Denizi’nden olmak üzere Türkiye’den Yunanistan’a 1 milyondan fazla göçmen geçmişti. AB içerisinde büyük bir kriz yaşanırken, göçmenlerin çoğu Almanya’ya gelmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.