enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:41 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
00:11 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:06 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
00:05 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:04 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:04 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:04 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:03 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:02 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:02 Davos’ta geç gelen itiraf
00:01 “Gaziantep’in Genç Yıldızları Ödül Töreni”nden notlar!
00:01 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
00:01 ABD’nin Güney Kafkasya Stratejisi: Zengezur, Enerji Hatları ve Bölgesel Güç Dengeleri
00:00 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
00:00 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Körfez Haberleri…
15:08 Hollanda Türklerinin övgü kaynağı olan kuzey Hollanda Emniyet Müdürü: Hamit KARAKUŞ
10:54 Zorbalık üstüne zorbalık!
00:05 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
00:05 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa Konseyi’nden Ankara’ya parti kapatma uyarısı

Avrupa Konseyi’nden Ankara’ya parti kapatma uyarısı
20.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Avrupa Konseyi, Halkların Demokratik Partisi’ni kapatma girişimlerine karşı Ankara’yı uyararak, HDP’nin kapatılmasının sorunlara yol açabileceğini vurguladı. 

Avrupa Konseyi, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) kapatma girişimlerine karşı Ankara’yı uyardı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, HDP’nin yasaklanmasının “son derece sorunlu” bir durum yaratacağını söyledi.

“Siyasi partiler AİHM’in koruması altında”

Pejcinovic Buric, siyasi partilerin toplanma ve örgütlenme özgürlüğünü de güvence altına alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin koruması altında olduğunu söyledi.

“AİHM siyasi partilerin bir demokrasi içinde oynadığı temel rolün altını açıkça çiziyor” diyen Pejcinovic Buric “Mahkeme, bir partinin feshedilmesini ya da yasaklanmasını sadece son derece olağanüstü şartlar altında en son çıkış yolu olarak haklı olabilecek, aşırı bir tedbir olarak görüyor” diye konuştu.

Pejcinovic Buric “Siyasi bir partinin yasaklanması AİHM hukuku uyarınca bu partinin halkın bir bölümünün içinde bulunduğu durumu, kamuoyunda tartışma çabası gibi basit bir olguyla gerekçelendirilemez. (Türkiye’de) Hükümetin hayata geçirdiği terörle mücadele tedbirlerinin yöntem ve usullerini eleştirmek de bir muhalefet partisinin yasaklanması için gerekçe oluşturamaz” diye konuştu.

“AİHM Türkiye aleyhinde 6 karar aldı”

Türkiye’de daha önce de siyasi partilerin kapatıldığını ve bunların AİHM’nin gündemine geldiğini hatırlatan Pejcinovic Buric, yedi vakadan altısında AİHM’in Türkiye aleyhinde karar aldığını söyledi.

Mahkemenin altı davada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmettiğini belirten Pejcinovic Buric HDP’nin yasaklanması halinde de benzer bir sonucun ortaya çıkabileceğini söyledi.

Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkeden biri de Türkiye. Konseye bağlı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunuyor. Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerde temel insan haklarının çiğnenmesi durumunda bireyler ya da tüzel kişiler belirli usul ve kurallar çerçevesinde mahkemeye başvuru yapabiliyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.